Miluješ pivo, čokoládu alebo víno? Tak budeš žiť dlhšie

  • Alkohol a sladkosti v nadmernom množstve sú podľa mnohých prieskumov zabijakmi zdravia
  • Je tu však jedno „ale“. Všetko závisí od druhu a množstva, ktoré konzumuješ
  • Takáto diéta je dokonca zdravšia ako vysoká konzumácia mäsa a spracovaných jedál
zdravie
flickr
  • Alkohol a sladkosti v nadmernom množstve sú podľa mnohých prieskumov zabijakmi zdravia
  • Je tu však jedno „ale“. Všetko závisí od druhu a množstva, ktoré konzumuješ
  • Takáto diéta je dokonca zdravšia ako vysoká konzumácia mäsa a spracovaných jedál

Ak máš rád alkohol a sladkosti, nemusíš si odopierať. Nie každá čokoláda je nezdravá a nie každý alkohol je škodlivý. Ak si dopraješ víno, pivo alebo čokoládu s vysokým obsahom antioxidantov, tak robíš len a len dobre pre svoje zdravie. Takáto diéta ti môže znížiť riziko predčasnej smrti až o jednu pätinu. Znižuje totiž riziko zápalov. Toto tvrdí hlavná autorka štúdie Joanna Kaluza z univerzity vo Varšave.

Štúdie za zúčastnilo celkovo 68 273 dospelých osôb vo veku 45 – 83 rokov. Každý jeden musel vyplniť dotazník o tom, či konzumuje nejaký druh z jedenástky potravín s protizápalovým účinkom a ako často. Taká istá otázka im bola položená znova, avšak týkala sa potravín, ktoré podporovali vznik zápalov.

Najviac výhod pocítili práve fajčiari

Na základe týchto odpovedí bol každý jeden účastník ohodnotený na stupnici od nula po šestnásť. Kto mal najvyššie skóre, bol najzdravší. Štúdia trvala celkovo 16 rokov. Počas nej zomrelo 16 088 účastníkov. Z nich 5 980 zomrelo na srdcové ochorenie a 5 252 na rakovinu. Zostatok zomrel z iných dôvodov.

Výsledky boli publikované v žurnále Vnútorná medicína. Zistilo sa, že ľudia, ktorí konzumovali stravu s protizápalovými účinkami, mali až o 18 % nižšie riziko úmrtia počas trvania štúdie. Riziko bolo znížené o 20 % v prípade infarktu a o 13 % v prípade rakoviny. Najviac zo zdravej diéty benefitovali fajčiari, ktorí mali až o tretinu menšie riziko smrti v porovnaní s ľuďmi, ktorí sa stravovali nezdravo a ešte k tomu fajčili.

Presnejšie povedané, celkové riziko smrti u fajčiarov so zdravou výživou bolo nižšie až o 31 %, riziko smrti na srdcové ochorenia bolo nižšie až o 36 % a riziko úmrtia na rakovinu bolo o 22 % nižšie. Treba však povedať, že protizápalové potraviny sú dobré aj pre nefajčiarov. Tí pri dodržiavaní konzumácie zdravých jedál žili v priemere až o 4,6 roka dlhšie ako fajčiari, ktorí sa stravovali nezdravo.

Je potrebné upozorniť na to, že pitie vína či piva alebo konzumácia čokolády by mala byť v rámci normy. Iba vtedy sa prejavia pozitívne účinky.

zdroj: dailymail.co.uk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech