Mladý Čech si podmanil Nový Zéland vďaka kyslej kapuste

  • Na Nový Zéland odišiel za prácou. Jedlám, ktoré tu jedával však čosi chýbalo. Pre neho to bola práve kyslá kapusta, ktorú v krajine ťažko nájdeš. Rozhodol sa preto vyrobiť si vlastnú podľa receptu svojej babičky. Vďaka skvelej chuti začal experimentovať a postupne vytvoril celú radu príchutí. Dnes je jeho „kapustová firma“ veľmi obľúbenou v celej krajine.
collagewwc
zeli.nz
  • Na Nový Zéland odišiel za prácou. Jedlám, ktoré tu jedával však čosi chýbalo. Pre neho to bola práve kyslá kapusta, ktorú v krajine ťažko nájdeš. Rozhodol sa preto vyrobiť si vlastnú podľa receptu svojej babičky. Vďaka skvelej chuti začal experimentovať a postupne vytvoril celú radu príchutí. Dnes je jeho „kapustová firma“ veľmi obľúbenou v celej krajine.

33-ročný Vratislav Šmída žije na Novom Zélande už deväť rokov. Len pred tromi rokmi sa pustil do podnikania s kyslou kapusto, produktom, nad ktorým by mnoho budúcich podnikateľov ohrnulo nos. Prekvapenia však prídu práve vtedy, keď to človek najmenej čaká a Vratislav je príkladom toho, že aj s obyčajnou kapustou sa dá vybudovať veľký biznis.

firma zeli na zelandeZobraziť celú galériu (6)
zdroj: facebook.com

Vratislav bol vždy svetobežníkom a už po dokončení strednej školy v odbore kuchár-čašník vedel, že zostať doma nie je dobrý nápad. Preto sa rozhodol vyskúšať, ako chutí veľký svet. Jeho prvou zastávkou bolo Írsko, kde sa ocitol bez znalosti angličtiny. V Írsku pracoval tri roky v jednom pohostinstve a nabral cenné skúsenosti. Zrazu prišla ako blesk z jasného neba možnosť vycestovať na Nový Zéland. Túžba po poznaní rozhodla a mladík tak balil kufre a tešil sa na novú krajinu.

Kyslá kapusta ide na dračku

Po príchode v roku 2008 vedel, že Nový Zéland je miesto, kde by chcel ostať celý život. Pokračoval v práci kuchára a na podnikanie nemal ani pomyslenie, kým neprišiel deň D. Dostal chuť na pravú nefalšovanú kyslú kapustu. Predsa ubehlo mnoho už mnoho rokov odvtedy, čo ju doma nejedol. Rozhodol sa, že si nejakú zaobstará a poteší svoje chuťové poháriky.

Nový Zéland ho však v tejto oblasti sklamal, keďže dostať sa ku kyslej pochúťke v požadovanej kvalite nebolo vôbec jednoduché. A tak neostávalo nič iné, len sa riadiť heslom: „Urob si sám.“ Kontaktoval preto svoju babičku a požiadal ju o rodinný recept.

Výsledok bol uspokojivý, ale tradičná chuť kapusty mu nestačila. Začal ju tak kombinovať s rôznymi ingredienciami. Tu pridal chilli, tam kurkumu, zázvor a iné koreniny a kapusta priam ožila. Keďže s chuťou bol spokojný, rozhodol sa výsledky svojho majstrovského umenia ponúkať svojim priateľom. Po kapuste sa len tak zaprášilo.

balenie zeliZobraziť celú galériu (6)
zdroj: facebook.com

Vďaka sebavedomiu, ktoré podrástlo po mnohých pochvalách od priateľov, sa rozhodol pre predaj na farmárskych trhoch. Po víkende neostalo po kapuste ani stopy a potešil ho aj štedrý zisk. Vznikla firma Zeli. Vďaka dvom mentorom – známym, ktorí mu poskytujú cenné rady, sa jeho „firmička“ stala firmou. A za dva roky  sa ocitol medzi top výrobcami a vývozcami kyslej kapusty v krajine.

K jeho úspechu mu pomohla aj situácia na Novom Zélande. Ľudia majú totiž zvýšený záujem o kvalitné a čisté potraviny bez pridaných látok. Kyslá kapusta navyše obsahuje cenné probiotiká a množstvo vitamínov. Domáca výroba podľa receptu od babičky dodáva značke rodinný nádych. A čo plánuje mladý podnikateľ do budúcna?  Rozšírenie jeho portfólia o produkty z karfiolu, ale aj kombuchy.

zdroj: forbes.cz , zeli.nz

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech