Mladý pár priniesol do Bratislavy gastro hit v podobe tradičnej zapekanky, ktorú ľudia milujú

  • Filip a Veronika sa rozhodli v živote zariskovať a s veľkými ambíciami vstúpili do gastro biznisu
  • To aj napriek tomu, že sú celkom z iných odborov, keďže Filip pracuje v zdravotníctve a Veronika v reklamnej agentúre
  • Dnes však vedú poctivú prevádzku Dolinky s ponukou jedál, aké bežne v Bratislave nezoženieš
zdroj: Dolinky
  • Filip a Veronika sa rozhodli v živote zariskovať a s veľkými ambíciami vstúpili do gastro biznisu
  • To aj napriek tomu, že sú celkom z iných odborov, keďže Filip pracuje v zdravotníctve a Veronika v reklamnej agentúre
  • Dnes však vedú poctivú prevádzku Dolinky s ponukou jedál, aké bežne v Bratislave nezoženieš

Už dlho sme uvažovali nad vlastným biznisom, sme totiž plní nápadov. Obaja sme pracovali na plný úväzok, preto na to nebol priestor a úprimne vykročiť z tej komfortnej zóny a ísť do takéhoto risku, akým je gastro biznis, sa nám veľmi nechcelo,” hovorí Veronika pre Startitup. Gastro im však učarovalo, nakoľko obaja majú radi nové chute a kvalitné jedlo. Rozhodli sa preto na trh priniesť niečo, čo im tu chýbalo.

zdroj: Dolinky

Moje takmer vegánske tehotenstvo nám ukázalo, že je tu stále nedostatok chutnej vegánskej ponuky. K dispozícii je celkom pestrá ponuka vegan a raw koláčikov, no chýbala mi alternatíva, ktorá sa príliš neodlišuje od klasiky. Navyše, keď sme večer išli uspokojiť moju náhlu chuť na ‘niečo’ dobré, vo vegan prevádzkach sme zase nenašli alternatívu pre Filipa,” hovorí o prvotnom impulze na založenie street foodu, Veronika.

Filip a Veronika sa dnes snažia do Bratislavy priniesť niečo tradičné, no v modernom šate. Zároveň dbajú na to, aby uspokojili náročné chute dospelých, ale nezabúfajú ani na deti. To sa im darí aj vďaka ponuke ich špeciality s názvom Dolinky, ktoré tvorí tradičný recept na československé dolky z roku 1870, doplnený o nové ingrediencie a vegan/bezlepkové verzie.

Začiatky plné pochybností

Vstup do gastro biznisu však nie je prechádzka ružovou záhradou. Mladý ambiciózny pár preto mal na začiatku ich podnikateľskej kariéry aj menšie obavy.

V dnešnej digitálnej dobe máme obavu, či sa dokáže presadiť malý chutný a poctivý biznis. A to aj bez nákladnej reklamy či platenej spolupráce s influencermi. Boli by sme radi, ak by k nám ľudia chodili a nevedeli si predstaviť deň či týždeň bez Doliniek alebo zapekanky. A to nie preto, že niekto prehlásil, že je to práve in, ale kvôli tomu, že oceňujú kvalitu a samotnú chuť,” hovorí Filip.

zdroj: Dolinky

Mlaý streetfood na Zochovej ulici v Bratislave je špeciálny aj tým, že spája tradície s novými stravovacími požiadavkami ľudí. Hitom sú už spomínané tradičné Dolinky a kakao s penou. Dolinky sú nadýchané a ich chuť sa zvýrazňuje domácimi polevami, ktoré k nim podávame. Fantázii sa naozaj medze nekladú a je možné vytvoriť si rôzne kombinácie chutí. Okrem Doliniek ponúkame naozaj výbornú kávu, čaje z čerstvých byliniek a fantastické domáce kakao s penou,” vysvetľujú. 

zdroj: Dolinky

V Dolinkovom stánku by si však určite mal vyskúšať aj legendárnu zapekanku. Jej zvolenský príbeh sa začal písať s príchodom jedného poľského pána za svojou láskou práve do Zvolena. Tento tajný recept, ktorý sa mi podarilo získať, si priniesol od svojej sestry a zapekanka je vďaka nemu už dlhoročnou tradíciou. Bol to akýsi priekopník mestského streetfoodu,” hovorí Filip o pôvode obľúbenej zapekanky.

zdroj: zlavadna.sk

Filip sám seba opisuje ako veľkého lokál patriota, ktorý si ako takmer každý Zvolenčan nevie predstaviť deň bez zapekanky. Počas štúdia na strednej škole, návštevu stánku so zapekankou, bral ako každodenný rituál. Zároveň priznáva, že si tak trošku plní aj svoj malý gastro sen a to práve uvedením tejto špeciality aj na bratislavskú gastro scénu. V Dolinkách aktuálne pripravujú aj vylepšenú zapekanku a to s kvalitným trhaným hovädzím (pulled beef). 

A čo ceny? Tie sú tu veľmi primerané, nakoľko za 5,10 eur si tu dáš fajn obed aj s dezertom. Dolinky s priemerom 4,5 cm, ktorých je v jednej porcii 12 ks, tu stojí  3,50 eur. Zapekanku kúpiš od 1,60 eur.

Aj Dolinky sú Eko

Ekológia a udržateľnosť je čím ďalej, tým aktuálnejšou témou a neobchádza ani Dolinky. Jedlo tu totižto dostaneš v kompostovateľných lodičkách z bambusu. Navyše blížiacim sa sviatkom zaľúbených budeme Dolinky pre dvojice servírovať do pekných, opakovane použiteľných pastelových misiek, ktoré im navyše zostanú ako darček od nás,” hovorí Veronika.

Taktiež v najbližšom čase plánujú v Dolinkách uvádzať predaj ekologických ToGo hrnčekov. Ak si tu necháš nápoje servírovať či už do hrnčekov zakúpených v streetfoode alebo tvojich vlastných, bude ti automaticky zaúčtovaná zľava.