Mladý pár si otvoril bistro, ktoré ponúka vietnamskú kuchyňu inak, ako si bol zvyknutý

  • V NhaBe nájdeš kombinácie chutí, na aké len tak ľahko nenatrafíš
  • Ich autentická vietnamská kuchyňa láka denne desiatky zákazníkov
zdroj: NhaBe
  • V NhaBe nájdeš kombinácie chutí, na aké len tak ľahko nenatrafíš
  • Ich autentická vietnamská kuchyňa láka denne desiatky zákazníkov

Za konceptom NhaBe stojí 25-ročný Namo a Ivana z Martina. Svoj vzťah sa rozhodli posunúť dopredu netradičným spôsobom – budovaním rodinného podniku. Namo je polovičný Vietnamec, ktorého otec je v gastronomickom biznise ostrieľaným profesionálom. Nama vždy hnevalo, že sa Vietnamci na Slovensku schovávajú za ázijské bistra, kde často vôbec nejde o vietnamskú kuchyňu. Aj preto vzniklo NhaBe, ktoré je už na prvý pohľad či sústo úplne iné.

“Koncept NhaBe bistro prináša len pravú vietnamskú gastronómiu. Obaja sme vždy boli podnikateľsky nastavení. Baví nás tvoriť a prinášať novú hodnotu pre ľudí. Ja som podnikala už počas vysokej školy a keď Namo založil NhaBe pridala som sa k nemu. Vždy sme milovali jedlo a hlavne to vietnamské, a keďže mal Namo jasné v tom, že chce podnikať a videl dieru na trhu, bolo mu jasné, že raz bude mať vietnamské bistro, v ktorom bude naozaj cítiť druhú generáciu Vietnamcov,” hovorí Ivana pre Startitup.

Ich bistro je dnes unikátne najmä vďaka úzkej špecializácii. Stanovili si totiž koncept zameraný čisto na vietnamskú kuchyňu. Vietnamské sú tak nielen jedlá, ale aj káva, ktorá je pripravovaná tradične cez vietnamský filter so salkom. “V tomto vidíme našu cestu, nemiešať rôzne kuchyne dokopy, ale špecializovať sa iba na Vietnam, pretože tam sú naše korene,” hovorí Namo.

Najpredávanejším jedlom je jednoznačne MIXAO. Ide o vietnamské rezance so zeleninou a mäsom alebo tofu, ktoré zákazníkom pripravujú čerstvé priamo pred očami na woku v otvorenej kuchyni. Celkovo denne predajú okolo 200 porcií.

Aké je však pripravovať nefalšovanú vietnamskú kuchyňu v Martine? Problematické vie byť predovšetkým zháňanie typických exotických surovín. Prevažne sa však spoliehajú na produkty z Bratislavy a Prahy, kam sa suroviny letecky alebo kontajnermi prepravujú priamo z Vietnamu.

“Niektoré veci na Slovensku nezoženieme, preto si dávame napríklad tlačiť obaly na paličky s naším logom priamo vo Vietname. Keďže tam má Namo veľkú časť rodiny, vedia nám pomôcť s rôznymi vecami,” hovorí Ivana.

zdroj: NhaBe

V NhaBe bistre je snaha o čo možno najväčšie priblíženie sa k nefalšovanej vietnamskej kuchyni. Našťastie sa to darí, nakoľko majitelia bistra dostatočne poznajú danú kultúru, gastronómiu, stolovanie, vône či exotické chuťe. Tie sa postupne snažia odhaľovať čoraz viac Slovákom.

“Otec doma varil odmalička rôzne recepty a popri ňom som sa veľa naučil. Skoro polovica našich zamestnancov má vietnamské korene a hlavne šéfkuchár Thien je Vietnamec, a ten neustále skúša rôzne vietnamské špeciality,” hovorí Namo.

zdroj: NhaBe

NhaBe zatiaľ nájdeš len v Martine, no otvorenie prevádzky v Bratislave nie je vylúčené. “Koncept sme postavili jednoducho, aby bol ľahko opakovateľný najmä kvôli expanzii, ktorú určite plánujeme. Už niekoľko mesiacov po otvorení sa nám ozvalo pár investorov a aktuálne sme v stave, že tvoríme manuál a základy pre ďalšie pobočky. Rozhodli sme sa tak preto, lebo chceme podporovať ľudí v podnikaní, nakoľko sme presvedčení, že to prináša oveľa väčšie dobrodružstvo a slobodu do života,” hovorí Ivana.

Rozbeh úspešného gastro konceptu však vie byť vskutku tvrdým orieškom. Čo bolo podľa Ivany a Nama najťažšie? “Najťažšie bolo otvoriť, no zabrať dalo aj hľadanie vhodných priestorov, ich úprava, dolaďovanie všetkých detailov a administratíva, toto celé trvalo pol roka. Otváranie pobočky sme posúvali niekoľkokrát. To bolo najťažšie. Najkrajšie sú naopak pozitívne reakcie a recenzie ľudí, keď vidíme, že sa neustále ľudia vracajú aj niekoľkokrát za deň,” hovoria majitelia bistra.

zdroj: NhaBe

Gastro biznis vie byť plný sklamaní. Podľa Ivany je to však všetko o tom, s akým nastavením sa doň človek pustí. “Ak očakávate, že otvoríte prevádzku a ona vám bude zarábať bez vašej snahy na luxusný život, tak sa to môže zdať veľmi ťažké. Ale ak idete do toho s tým, že to budú roky práce, neustáleho tvorenia, zdokonaľovania, ťažkých situácii, vystupovania zo zóny komfortu, tak niekedy budete mať pocit, že sa aj nudíte,” hovorí Ivana.

Čo by ste odporučili všetkým tým, ktorí sa pohrávajú s myšlienkou vstúpiť do gastro biznisu? 

„Robiť niečo inak, dať si záležať na detailoch, nájsť si tu svoju výnimočnosť, vytrvalosť, pripraviť sa na to, že najprv treba veľa dávať a až potom brať. A hlavne, treba milovať jedlo a mať rád prácu s ľuďmi,“ hovorí Ivana.

zdroj: NhaBe

Čo podľa vás na slovenskej gastro scéne naozaj chýba?

„Keď si človek priplatí, nájdu sa reštaurácie, ktoré majú všetko zvládnuté skvele. Ale ako zákazníkom nám niekedy chýba profesionalita, prozákaznícky prístup, školení zamestnanci a indická kuchyňa,“ dodáva Ivana.