Myslíš si, že čokoláda spôsobuje akné? Odpoveď nie je taká jednoznačná

  • Čokoláda a akné majú niečo spoločné. Presne toto tvrdia mnohí ľudia. Ako to je však v skutočnosti?
  • Nie je také jednoznačné, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Predispozície každého jednotlivca sú totiž enormne odlišné
Unsplash
  • Čokoláda a akné majú niečo spoločné. Presne toto tvrdia mnohí ľudia. Ako to je však v skutočnosti?
  • Nie je také jednoznačné, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Predispozície každého jednotlivca sú totiž enormne odlišné

Množstvo ľudí je však presvedčených, že zvýšená konzumácia čokolády naozaj spôsobuje vyššie riziko vzniku akné. Táto skupina však pravdepodobne získala tieto informácie na základe mnohých štúdií.

Ak sa na to pozrieme logicky, čokoláda by mala spôsobovať zvýšenú produkciu mazu v pokožke. Potraviny s vysokým glykemickým indexom, ktoré obsahujú rýchle sacharidy a cukor majú naozaj negatívny vplyv na pokožku človeka, ktorý má vyššiu predispozíciu ku vzniku akné.

Tieto potraviny totiž spôsobujú zvyšovanie hladiny cukru v krvi a následné zvýšenie produkcie inzulínu. Vďaka tomuto javu sa zvyšuje produkcia mazu v pokožke. Ten sa môže zmiešať s mŕtvymi kožnými bunkami, upchať póry a akné je na svete. Konzumácia potravín s vysokým glykemickým indexom tak môže spôsobiť vznik akné. To však neznamená, že akné spôsobuje iba čokoláda.

Prečo? V roku 2016 prebehla štúdia na vzorke 25 ľudí. Výskumníci chceli zistiť, či sa zvýši výskyt akné pri dennej konzumácii 28 gramov 99 – percentnej čokolády bez obsahu cukru a mlieka. Po štyroch týždňoch výskumníci zistili zvýšenie počtu vyrážok v porovnaní so stavom pred pokusom u všetkých ľudí. Je to prekvapivé, pretože čokoláda obsahovala takmer sto percent kakaa a žiaden cukor ani mlieko.

Konzumácia nekvalitnej, ale aj kvalitnej čokolády tak môže prispievať ku vzniku akné hlavne u ľudí, ktorí majú na vznik akné predispozíciu. Existujú totiž aj ľudia, ktorým čokoláda neuškodí. Čokoláda tak môže byť spúšťačom, ale nemusí to tak byť u každého človeka. V skutočnosti totiž v priebehu dňa jeme množstvo nekvalitného jedla plného cukru. Všetko závisí aj od aktivity mazových žliaz, starostlivosti o pokožku aj od množstva baktérií, ktoré sa na nej nachádzajú.

zdroj: cnn.com

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech