jablká v karamele
karamelové jablká
La Caramela

Slovenska sa vzdala „amerického sna“. V domovine otvorila chutnú manufaktúru, ktorá jej zmenila život

  • Počul si o karamelovej manufaktúre s názvom La Caramela?
  • Stojí za ňou mladá Slovenka
  • Priznáva, že ide o celkom náhodný, no dnes už úspešný projekt
  • Počul si o karamelovej manufaktúre s názvom La Caramela?
  • Stojí za ňou mladá Slovenka
  • Priznáva, že ide o celkom náhodný, no dnes už úspešný projekt

Janu odjakživa zaujímalo všetko možné, len nie cukrárenská práca či pečenie. Vyštudovala muzikológiu a jej snom bolo spievanie. V tomto smere sa jej však nepodarilo uplatniť a popri deťoch jej na hudbu ostávalo len minimum času. Preto hľadala niečo iné, kreatívne a pekné, v čom by sa našla.

Určite to poznáš – dlhé roky snívania o kariére v určitej oblasti, odmietanie akejkoľvek inej alternatívy. Niektorým sa detské predstavy o vysnívanej práci naozaj splnia, iní však časom pochopia, čo je ich životný údel, ktorý je častokrát úplným opakom pôvodných snov.

Život jej však predurčil inú cestu a neskôr sa popri deťoch spevu nemala šancu naplno venovať. Napriek tomu v nej však ostala túžba venovať sa čomusi kreatívnemu. Dnes si môže hovoriť, že sa jej sen naozaj splnil, a to práve v odvetví, v ktorom kedysi nevidela svoju budúcnosť.

Dnes stojí za známou manufaktúrou a čokoládovňou s názvom La Caramela. Krémový karamel a karamelové jabĺčka v čokoláde, ktoré dnes sama vyrába, prvýkrát ochutnala v Amerike, kde žila takmer dva roky. Po návrate na Slovensko si ich chcela z nostalgie vyskúšať urobiť – keďže na Slovensku nič podobné nebolo. 

„Ani sama neviem, čo ma pri tom udržalo, dlhý čas sa mi totiž vôbec nedarilo a receptúra vznikala na princípe pokus – omyl. Asi po polroku sa mi podarilo vyrobiť prvé karamelové jabĺčko, s ktorým som bola ako-tak spokojná. To ma povzbudilo a s kamarátkou sme sa prihlásili na čokolatiersky kurz pre začiatočníkov,“ opisuje Jana pre Startitup.

Práve tu si vyskúšala prácu s čokoládou a zistila, že to celé nie je vlastne také zložité. Postupne začala vyrábať jabĺčka doma aj pre susedov a priateľov a s každou ďalšou várkou vylepšovala karamelový recept. 

zdroj: Katka - Fotky pre radosť/ La Caramela

„Potom som dostala pamätný e-mail od manažérky jedného obchodu s darčekovými predmetmi, že by moje produkty radi ponúkali svojim zákazníkom. Tešila som sa ako malá, no a niekde v tomto období som to celé začala brať vážne. Tak nejak som cítila, že toto je to, čo mám v živote robiť,“ hovorí.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroj: La Caramela

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá