Nadupaný byt v Trnave, ktorý ponúka všetko, čo digitálny nomád potrebuje

Článok pripravil Štefan Moravčík, Archinfo.sk. Autor interiéru: Ing. arch. Erik Pastucha / 6. augusta 2016 / Zo Slovenska

Ako primäť cestovateľa zotrvať doma či tešiť sa z návratov? Aj také môže byť motto zadania práce architekta. Vytvoriť miesto, kam by sa majiteľ rád vracal, ktoré by považoval za svoj osobný prístav. Pre mladého architekta celkom zaujímavá výzva.

Správa architekta: Želaním majiteľa bolo zakomponovať jeho cestovateľské hobby do interiéru – v ostatnom sme mali voľnú ruku a plnú dôveru. Preto je v obývačke na celej stene mapa sveta. Je to tapeta tlačená na mieru, v sivej farebnosti a s geometrickými prvkami. Klient si na ňu môže značiť miesta, ktoré už navštívil.

Pre investora sme navyše chceli funkčnosť nadovšetko, aby byt majiteľom slúžil, nie naopak. Súčasnosť interiéru sme docielili drevenou dubovou podlahou, betónovým obkladom a kameňom, no bez pocitu chladu z neho. Obývací priestor osvetľuje lampa od českej dizajnérky Lucie Koldovej. Medzi obývačkou a kuchyňou plní funkciu predelu krb. Bude zásobovať teplom domova oba tieto priestory. Hneď vedľa krbu je oceľové schodisko.

Geometria má svoje miesto aj v kuchyni. Obklad na zástene z keramiky vytvára motív kocky. Okrem stropných bodových svietidiel kuchynský priestor osvetľujú veľkoplošné strešné okná a nápaditý „luster“.

Zvolili sme rôzne objímky, kúpili sme elektrické laná v textilnom obale a ponaťahovali sme ich zo stropu druhého podlažia. Jednoliatosť laminátovej kuchynskej linky, napriek dvom použitým vzhľadom dvierok, zabezpečuje vstavaný digestor. Kuchynský ostrovček, ktorý je možné použiť aj ako barové sedenie, pozvoľna prechádza do jedálenského stola. Jedálenské stoličky sú od slávenej dvojice Charles & Ray Eames.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk.

Na poschodí sa nachádza spálňa. Vytvorili sme riešenie, v ktorom sme museli zohľadniť komplikovanosť šikmín, charakteristických pre podkrovný byt. Výsledkom je priestorná manželská spálňa so šatníkom a kúpeľňou.

Galéria na poschodí je prechodom zo spálne do pracovne. Interiér je vzdušný, v celom byte je priestor na doplnky, ktoré si budú majitelia nosiť zo svojich ciest, podľa nálady či sezóny. Dôveru klienta sme využili v jeho prospech a na dobrom výsledku sa podieľal aj realizačný tím. Dôvera, tvorivosť a pracovitosť – obľúbené spojenie :)

zdroj: archinfo.sk, autor fotografií: Anton Karpita

Pridať komentár (0)