Najčastejšie chyby, ktoré ľudia robia pri príprave espressa. Vyhni sa im a vychutnaj si pravú chuť kávy

Kávičkári.sk / 9. júna 2017 / Lifehacking

zdroj: Ondrej Bobek

S vývojom kávovej kultúry vo svete sa často stretávame s pojmom „zlé“ espresso. Väčšinou prvú vinu hodíme na zmes kávy. Viete však, že samotná káva za to často ani nemôže?

Najčastejšie chyby espressa:

1. Zomletie – kávovníkové zrná na espresso musia byť zomleté na jemno, avšak nie na prach.

Ondrej Bobek

2. Teplota držiaka – Kávovar by mal byt v dostatočnom predstihu nahriaty ako aj jeho súčasti (držiak na filter, hlava kávovaru)

Ondrej Bobek

„Viac podobných článkov nájdeš na Kávčkári.sk.“

3. Nízka teplota stroja – každý prístroj má svoju časovú dobu, počas ktorej by sa mal zahriať. Tento časový artikel treba dodržiavať.

4.  Vyprchaná káva – mletie otvára bunky zrniek, uvoľňuje éterické oleje a plyny, ktoré však rýchlo vyprchávajú. Káva by preto mala byť zomletá tesne pred prípravou espressa. Preto uprednostňujeme mlynčeky bez zásobníka, nech nám zomletá káva padne rovno do páky.

Ondrej Bobek

5. Tlak–  pri príprave espressa by tlak mal byť 9 barov. 

6. Pokazené tesnenie – tak ako všetko, aj tesnenie má svoju životnosť. Pokiaľ je staré a popraskané, môže mať na príčine zle zatočené páky na stroji, či pokvapkanú šálku.

Ondrej Bobek

Ondrej Bobek

7. Staré filtre – nesprávnou údržbou často prichádza k rýchlejšiemu starnutiu filtrov. Vodný kameň ktorý môže byt uložený na častiach kávovaru vplýva nielen na kvalitu vody, ale aj ovplyvňuje aj samotnú teplotu v kávovare.

Ondrej Bobek

8. Voda –  až 98% espressa je voda. Preto treba vodu upravovať, najčastejšie zmäkčovať podľa regiónu.  

Ondrej Bobek 

9. Tamper – príprava espressa bez tampera a jeho správneho použitia je nezmysel. Tlak pri zatlačení by mal byť 20 kg.

10. Čistenie – je dôležité denne čistiť držiak na filter + filter (páku a sitko), trysky, hlavu kávovaru i zbernú nádobu čistiacimi prostriedkami na to určenými.

zdroj: kavickari.sk

Pridať komentár (0)