„Až po otvorení mojej prevádzky som začal spoznávať slovenského zákazníka,“ hovorí Andrej, majiteľ špičkovej burgrárne

  • V Námestove nájdeš burgráreň, ktorá spája kvalitné jedlo a remeselné pivá
  • Jej zrod nebol ani zďaleka prechádzka ružovou záhradou
burgráreň Námestovo
Bistro Bar Marina
  • V Námestove nájdeš burgráreň, ktorá spája kvalitné jedlo a remeselné pivá
  • Jej zrod nebol ani zďaleka prechádzka ružovou záhradou

Ani bohaté skúsenosti s prácou v zahraničí a nástrahy podnikania na Slovensku ho neodradili od toho, aby dal svojej rodnej krajine šancu. Reč je o Andrejovi Smržíkovi z Oravy, ktorý sa po čase strávenom v Nemecku a Švajčiarsku rozhodol vrátiť domov a založiť si tu biznis v gastrosektore.

Do všetkého išiel absolútne bezhlavo, a aj keď cesta za úspechom vyžadovala isté obety, dnes je jeho burgráreň v Námestove definíciou kvality a úspechu.

Vedel, že sa nebojí práce, a v prípade, ak by sa mu nápad s vlastným podnikom nepodaril, bol odhodlaný vrátiť sa naspäť do zahraničia. Jeho prvým projektom bola obnova penziónu v Zákamennom.

Pustil sa do toho s kolegom, no priznáva, že ľudia im na začiatku vôbec neverili. Na svoju stranu síce získali množstvo zákazníkov, no nádejný biznis prekazili nezhody s majiteľom priestorov. Mladí podnikatelia nakoniec uznali, že ich nápad nevyšiel. Andrej sa aj tak rozhodol opäť skúsiť šťastie a ísť do nového gastroprojektu.

Impulzívne si zobral pod krídla kaviareň v Námestove. „Strašne som sa na tom popálil. Bol som zadlžený a navyše aj mesiac pred svadbou. Interiér a zariadenie podniku nemalo hodnotu ani 5 000 eur a dal som zaň 6-násobok toho.“

Spomína si, ako do tejto kaviarne musel investovať dokonca aj peniaze, ktoré dostal ako svadobný dar. „Všetko to tam skončilo, ale nevzdal som sa, sám som tam robil čašníka, bol to rok trápenia, tržby boli polovičné od toho, čo mi pri predaji ukazovali.“

zdroj: Bistro Bar Marina

„Nemal som na nájom. Z mojej výplaty som doplácal zamestnancov. Po víkendoch som varil cateringy v malej kuchynke. Začal som pomáhať aj cateringovej spoločnosti, a to preto, aby som mal z čoho platiť.“

Učarovalo mu varenie

Andrej si všímal, že na Orave stále chýba dostatok kvalitnej kuchyne. Keďže ho varenie stále viac bavilo, zákazníkom predstavil svoj Bistro Bar Marina, do ktorého investoval okolo 50 000 eur.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroj: Interez.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá