Nemal som na nájom, z výplaty som doplácal zamestnancov a po víkendoch varil cateringy v malej kuchynke

  • Na Hviezdoslavovom námestí v Námestove vyrástla burgráreň, ktorá spája kvalitné jedlo a remeselné pivá z rôznych kútov Slovenska
  • Jej zrod nebol ani zďaleka prechádzka ružovou záhradou, vyžiadal si poriadnu dávku tvrdej driny, času aj peňazí
a1
Bistro Bar Marina
  • Na Hviezdoslavovom námestí v Námestove vyrástla burgráreň, ktorá spája kvalitné jedlo a remeselné pivá z rôznych kútov Slovenska
  • Jej zrod nebol ani zďaleka prechádzka ružovou záhradou, vyžiadal si poriadnu dávku tvrdej driny, času aj peňazí

29-ročný Andrej z Oravy je prototypom malého slovenského podnikateľa, ktorý je ochotný tvrdo pracovať, aby si splnil svoj sen. Po strednej škole odišiel načerpať skúsenosti do Nemecka a Švajčiarska, kde niekoľko rokov pracoval ako čašník.

Do vlastného biznisu išiel bezhlavo, povedal si, že za vyskúšanie človek nič nedá. Neskôr pochopil, že to nebola celkom pravda a takéto rozhodnutie si vyžaduje isté obety.

Vedel, že sa nebojí práce a v prípade, ak by sa mu nápad s vlastným podnikom nepodaril, bol odhodlaný vrátiť sa naspäť do zahraničia. Jeho prvým projektom bola obnova penziónu v Zákamennom.

Pustil sa do toho s kolegom, no priznáva, že ľudia im na začiatku vôbec neverili. Na svoju stranu síce získali množstvo zákazníkov, no nádejný biznis prekazili nezhody s majiteľom priestorov. Mladí podnikatelia nakoniec uznali, že ich nápad nevyšiel. Andrej sa aj tak rozhodol opäť skúsiť šťastie a ísť do nového gastro projektu.

Impulzívne si zobral pod krídla kaviareň v Námestove. „Strašne som sa na tom popálil. Bol som zadlžený a navyše aj mesiac pred svadbou. Interiér a zariadenie podniku nemalo hodnotu ani 5 000 eur, a dal som zaň 6-násobok toho.“

Spomína si, ako do tejto kaviarne musel investovať dokonca aj peniaze, ktoré dostal ako svadobný dar. „Všetko to tam skončilo, ale nevzdal som sa, sám som tam robil čašníka, bol to rok trápenia, tržby boli polovičné od toho, čo mi pri predaji ukazovali.“

zdroj: Bistro Bar Marina

„Nemal som na nájom. Z mojej výplaty som doplácal zamestnancov. Po víkendoch som varil cateringy v malej kuchynke. Začal som pomáhať aj cateringovej spoločnosti, kvôli tomu, aby som mal z čoho platiť.“

zdroj: Bistro Bar Marina

Učarovalo mu varenie

Andrej si všímal, že na Orave stále chýba dostatok kvalitnej kuchyne. Keďže ho varenie stále viac bavilo, zákazníkom predstavil svoj Bistro Bar Marina, do ktorého investoval okolo 50 000.

Andrej si robí celý interiér podľa seba, financie čerpal cez úvery, no pomohla mu aj rodina. Keď bistro otváral, nemal obavy, no to sa zmenilo s príchodom rodiny. „Človek nevie, čo nás čaká. Verím, že v roku 2022 bude už po dlhoch.“

Andrej je toho názoru, že štát má na podnikateľov niekedy ťažko splniteľné požiadavky. Ako značnú záťaž vníma odvody, na ktoré ide 46 % platu.

„Keby to bolo aspoň niekde vidno, ale my na Orave nemáme ani diaľnicu, kvalitnejší a menší dodávatelia k nám nechcú ani prísť. Neoplatí sa im to. Nie je tu žiadna podpora malých podnikateľom či farmárov.“

Keby neboli ľudia, ktorí si idú bezhlavo za svojim snom, tak by tu podľa Andreja nebolo nič. Prijal by tiež, ak by štát znížil DPH pre gastro sektor napríklad na 5 %. „Pri tržbe 50 000 eur vám to robí rozdiel skoro 7 000 eur, ktoré by sa sa dali využiť na zvýšenie mzdy, renováciu, a, samozrejme, aj oddych.“

zdroj: Bistro Bar Marina

Megaburger

Bistro je zamerané na kvalitné streetfodové jedlá podľa domácich receptúr. Jeho základnú ponuku tvoria domáce burgre a pizza no podľa sezónnosti pridávajú aj polievky, wrapy či šaláty. Za dobrý obed či večeru tu necháš okolo 9 eur.

Neodmysliteľnou súčasťou sú aj remeselné pivá z celého Slovenska a domáce zákusky. „Snažíme sa uprednostňovať lokálne produkty a podporovať slovenských výrobcov.“

Ich unikátom je Megaburger, ktorý môže poslúžiť aj ako narodeninová torta. Takýto kúsok môže mať od 2 do 8 kilogramov.

zdroj: Bistro Bar Marina

Neustály kolobeh

Andrej tvrdí, že v biznise ho aj tak najviac zaskočila pandémia. Kvôli korone museli zaviesť aj rozvoz, aj keď spočiatku bol toho názoru, že dobré jedlo nepatrí do krabice.

No šokujúci sú aj niektorí „šéfkuchári“, ktorí majú podľa neho až prehnane vysoké nároky, no na oplátku nemajú čo ponúknuť.

„Práca s ľuďmi je špecifická, človek sa iba pousmeje, akí dokážeme byť hlúpučkí. Niekedy sa mi rozum zastavuje pri niektorých veciach, ale snažím sa to brať s humorom.“

Na Slovensku podľa neho veľa ľudí nevidí mravčiu prácu, aby všetko fungovalo, ako má. „Keď prídem domov z práce, som ešte do večera na telefóne a stále premýšľam nad niečím novým.“

zdroj: Bistro Bar Marina

„Kolega založil združenie podnikateľov na Orave. Chceme ním ukázať, že podnikateľ nie je ten, kto sa vyváža na veľkom aute a nič nerobí. Podnikateľ žije firmou 24 hodín denne, stále je na telefóne, robí na všetkých pozíciách a robí to pre ľudí.“

Andrejovi už prebehol hlavou nápad o expanzii burgrárne do iných slovenských miest. Ale najskôr si chce dať túto prevádzku do 100 % stavu, nech funguje sama.

„Ja stále vravím, že nechcem byť bohatý, peniaze menia ľudí veľmi k zlému, preto stále investujem a nemám peniaze,“ hovorí Andrej nadnesene.

zdroj: Bistro Bar Marina

„Chcem mať zdravú rodinu, venovať sa poctivej práci, mať spokojných zamestnancov aj zákazníkov a pomôcť ľuďom. Neverím rýchlym peniazom, ako rýchlo dokážu prísť, tak rýchlo dokážu aj odísť a veľmi ublížiť.“

Budúcim podnikateľom by poradil, aby boli predovšetkým ľudskí. „Nedávno som počuj slová pána Baťu: Venuj sa poctivej práci a odmene sa neubrániš. Veľmi sa mi to páči. Čiže verím, že keď človek niečo robí poctivo, tak to pôjde. Dnes ľudia vyhľadávajú malé, domáce a poctivé podniky.“

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá