Nová štúdia rozlúštila záhadu, kto je naozaj zdravší. Či vegetarián, ktorý pije a fajčí, či všežravec, ktorý nepije a nefajčí

  • Nová štúdia ukazuje, že vegetariánstvo je naozaj zdraviu prospešné
  • Podľa štúdie sú vegetariáni zdravší ako ľudia, ktorí konzumujú mäso, a to aj keď fajčia alebo pijú
  • Vedci z Glasgowskej univerzity v Škótsku skúmali zdravie a stravovacie návyky viac ako 175 000 dospelých Britov
  • Vegetariáni mali nižšie hladiny 13 markerov, medzi ktorými boli markeri „zlého“ cholesterolu alebo kardiovaskulárnych chorôb
Vegetariáni
Unsplash/ Gunel Najafzade/Elevate
  • Nová štúdia ukazuje, že vegetariánstvo je naozaj zdraviu prospešné
  • Podľa štúdie sú vegetariáni zdravší ako ľudia, ktorí konzumujú mäso, a to aj keď fajčia alebo pijú
  • Vedci z Glasgowskej univerzity v Škótsku skúmali zdravie a stravovacie návyky viac ako 175 000 dospelých Britov
  • Vegetariáni mali nižšie hladiny 13 markerov, medzi ktorými boli markeri „zlého“ cholesterolu alebo kardiovaskulárnych chorôb

Nová štúdia ukazuje, že vegetariánstvo je naozaj zdraviu prospešné. Podľa štúdie sú vegetariáni zdravší ako ľudia, ktorí konzumujú mäso, a to aj keď fajčia alebo pijú, uvádza The Hill.

Soňa odišla z vysokej školy zachraňovať korytnačky do Indonézie. Dnes učí Slovákov vegánstvu v Simply Vegan

Vegetariáni boli zdravší aj keď pili a fajčili

Vedci z Glasgowskej univerzity v Škótsku skúmali zdravie a stravovacie návyky viac ako 175 000 dospelých Britov a zistili, že tí, ktorí boli vegetariáni, boli zdravší ako ľudia, ktorí konzumovali všetky druhy potravín, vrátane mäsa. Vegetariáni sa ukázali byť zdravší aj keď sa zohľadnil ich vek, váha, fajčiarske návyky alebo koľko alkoholu konzumovali.

Účastníci štúdie boli dobrovoľníci vo veku od 37 do 73 rokov. Účastníci boli kategorizovaní buď ako vegetariáni (nejedia červené mäso, hydinu alebo ryby, celkom 4 111 účastníkov) alebo jedáci mäsa (166 516 účastníkov) podľa konzumácii stravy, ktorú sami hlásili v dotazníkoch. 

 

Jedlo
zdroj: pixy.org

 

Tím vedcov v štúdii zapracoval 19 rôznych zdravotných biomarkerov, ktoré súvisia s prevenciou rakoviny, chorôb srdca a chorôb súvisiacich s vekom, ako aj ďalších chronických stavov. Skúmané boli biomarkery v krvi a moči súvisiace s cukrovkou, kardiovaskulárnymi chorobami, rakovinou, zdravím pečene, kostí a kĺbov a funkciou obličiek.

U ľudí, ktorí sa vyhýbajú mäsu, boli zaznamenané lepšie hladiny biomarkerov aj keď pili alebo fajčili, prípadne oboje.

Biomarkery môžu mať zlé alebo aj dobré účinky na zdravie, môžu predchádzať rakovine, ale aj podporiť jej vznik. Môžu predísť kardiovaskulárnym chorobám a chorobám súvisiacim s vekom a iným chronickým stavom. Často sa používajú na hodnotenie vplyvu stravy na zdravie.

13 biomarkerov mali vegetariáni nižších 

Vedci štúdiou chceli zistiť, či výber stravy môže zmeniť hladiny markerov chorôb v krvi a moči, u ľudí ktorí za posledných päť rokov neuviedli žiadne zásadné zmeny v stravovaní. 

„V porovnaní s ľuďmi, ktorí konzumujú mäso, mali vegetariáni výrazne nižšie hladiny 13 biomarkerov, vrátane: celkového cholesterolu, takzvaného „zlého“ cholesterolu, ďalej markerov spojených s kardiovaskulárnymi chorobami, markerov funkcie pečene, ktoré naznačujú zápal alebo poškodenie buniek, inzulínového rastového faktoru (IGF-1; hormón, ktorý podporuje rast a množenie rakovinových buniek,“ uvádzajú vedci vo vyhlásení.

jedlo
zdroj: Unsplash/Dan Gold

Niektoré biomarkery však mali lepšie jedáci mäsa, u vegetariánov bola zaznamenaná nízka hladina niektorých prospešných markerov. „Vegetariáni mali tiež nižšie hladiny prospešných biomarkerov, vrátane lipoproteínového „dobrého“ (HDL) cholesterolu s vysokou hustotou a vitamínu D a vápnika (spojené so zdravím kostí a kĺbov). Okrem toho mali významne vyššiu hladinu tukov (triglyceridov) v krvi a cystatínu-C (čo naznačuje horší stav obličiek),“ dodávajú vedci.

Nezistila sa žiadna súvislosť s hladinami cukru v krvi (HbA1c), systolickým krvným tlakom, aspartátaminotransferázou (AST; marker poškodenia pečeňových buniek) alebo C-reaktívnym proteínom (CRP; zápalový marker).

Sú to podnety na zamyslenie, uvádza vedúci štúdie 

„Naše objavy ponúkajú skutočné podnety na zamyslenie,“ uviedol Dr. Carlos Celis-Morales z Glasgowskej univerzity, ktorý výskum viedol. „Okrem toho, že ľudia, ktorí jedia vegetariánsku stravu, nejedia červené a priemyselne spracované mäso, ktoré súvisí s chorobami srdca a niektorými druhmi rakoviny, majú tendenciu konzumovať viac zeleniny, ovocia a orechov, ktoré obsahujú viac živín, vlákniny a ďalších potenciálne prospešných látok. Tieto výživové rozdiely môžu pomôcť vysvetliť, prečo sa zdá, že vegetariáni majú nižšie hladiny biomarkerov chorôb, ktoré môžu viesť k poškodeniu buniek a chronickým ochoreniam.“

zdroj: Unsplash/Bimo Luki

Vedci zároveň dodávajú, že ide len o pozorovaciu štúdiu, takže nie je možné preukázať kauzálnosť, teda priamu príčinu a následok. Vedci dodali, že aj dotazovanie účastníkov štúdie pomocou dotazníka nemusí byť stopercentné.

Vedci prezentovali svoje zistenia na európskom kongrese o obezite (ECO), ktorý sa konal tento rok online.

Zdroje: The Hill, easo

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech