Nový super odolný druh ryže pestovaný v slanej vode dokáže nasýtiť milióny ľudí

  • Technologické pokroky sa netýkajú len strojov a elektroniky, ale aj obyčajnej ryže. Ryža je veľmi obľúbená potravina v mnohých krajinách sveta. V priebehu rokov boli vyšľachtené rôznorodé druhy tejto chutnej obilniny. Najnovším pokusom je ryža, ktorá dokáže rásť z obyčajnej slanej vody Žltého mora.
ryža
panseeds.in/pexels.com
  • Technologické pokroky sa netýkajú len strojov a elektroniky, ale aj obyčajnej ryže. Ryža je veľmi obľúbená potravina v mnohých krajinách sveta. V priebehu rokov boli vyšľachtené rôznorodé druhy tejto chutnej obilniny. Najnovším pokusom je ryža, ktorá dokáže rásť z obyčajnej slanej vody Žltého mora.

Čínski vedci vyvinuli odolnú ryžu, ktorá plnohodnotne rastie aj v takých nehostinných podmienkach, akými je extrémne slaná morská voda. Pestovanie ryže nebolo nikdy jednoduchšie. Táto ryža môže spôsobiť revolúciu a prispieť k nasýteniu stoviek miliónov ľudí.

druhy ryžeZobraziť celú galériu (2)
zdroj: shutterstock.com

Nezničiteľná ryža bola vyšľachtená otcom hybridnej ryže Yuanom Longpingom. Hybridná ryža vzniká skrížením dvoch rôznych druhov ryže a dokáže dodať až o 30 percent viac úrody v porovnaní s klasickou neupravenou ryžou. Yuan prišiel s prvými odrodami tejto ryže už v roku 1970, pričom cieľom tohto kroku bol boj s nedostatkom jedla kvôli rapídnemu rastu počtu obyvateľov v Číne.

Nie je ryža ako ryža

V priebehu nasledujúcich rokov vyvinul ďalšie druhy, ktoré boli zároveň odolnejšie voči podmienkam, v ktorých boli pestované. V súčasnosti až 20 percent celosvetovej úrody ryže pochádza práve z týchto odrôd. Súčasné odrody ryže, ktoré odolávajú slanej vode nemajú takú vysokú úrodnosť a farmárom sa toto pestovanie nevyplatí.

Nová odroda však tieto nedostatky odstráni a pestovanie ryže v soľných roztokoch sa tak stane veľmi výhodné. Vývoj najnovšej odrody hybridnej ryže prebiehal po mnohé roky. Najprv museli byť vybrané vhodné druhy, potom nasledovalo samotné kríženie a nakoniec genetická analýza. Minule leto prebehli skúšobné testy v zriedenej vode zo Žltého mora. Výsledky boli viac ako potešujúce.

hybridná ryžaZobraziť celú galériu (2)
zdroj: magazine.semo.edu

Na základe úspechov týchto testov sa vypestovaná ryža začala objavovať na tanieroch konzumentov. Prvá várka o hmotnosti 6,6 ton je už kompletne vypredaná, a to aj napriek vysokej cene typickej pre novinky na trhu. V porovnaní s klasickou ryžou je až 8-násobne drahšia.

Jej cena však bude postupne klesať, len čo sa začne objavovať na tanieroch väčšieho a väčšieho množstva ľudí. Obrovskou výhodou je čistota ryže. Slaná voda totiž zabraňuje nákaze baktériami a patogénmi, a tak nie je potrebné používanie pesticídov. Najväčším pozitívom je výnosnosť ryže. Na jednom hektári sa urodí 6,5 až 9,3 ton chutnej pochúťky. „Toto navýšenie úrodnosti prinesie 50 miliónov ton jedla, ktoré postačuje na nasýtenie 200 miliónov ľudí,“ povedal spokojne Yuan.

zdroj: iflscience.com , wikipedia.org

 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK