Papierové „bločky“, s ktorými denne prichádzame do kontaktu, zanechávajú na našich rukách škodlivú chemikáliu

  • Vedci sa opäť zamerali na škodlivosť bifenolu, s ktorým sa denne stretáva každý z nás
  • Ich škodlivosť najnovšie potvrdil aj náš úrad verejného zdravotníctva
  • Touto látkou sa pritom bežne potierajú papierové účtenky
zdroj: pexels.com
  • Vedci sa opäť zamerali na škodlivosť bifenolu, s ktorým sa denne stretáva každý z nás
  • Ich škodlivosť najnovšie potvrdil aj náš úrad verejného zdravotníctva
  • Touto látkou sa pritom bežne potierajú papierové účtenky

Podľa najnovšej vedeckej štúdie môže naše telo v dôsledku každodenného kontaktu s účtenkami vstrebávať oveľa väčšie množstvo škodlivého bisfenolu A, než sa predpokladalo. Svetlo sveta uzrelo už niekoľko štúdii, ktorých výsledky naznačujú, že táto zlúčenina má škodlivé účinky na ľudské zdravie. 

Testy uskutočnené na zvieratách dokazujú, že BPA pôsobí vo vyšších koncentráciách ako látka narúšajúca hormonálnu rovnováhu v tele, s negatívnym účinkom na imunitný systém, pečeň, obličky, vývoj plodu v tehotenstve a môže zvyšovať riziko vzniku rakoviny prsníka.

Bisfenol A (BPA) sa stal dôležitou surovinou pri príprave dvoch druhov plastov. Ide o takzvané polykarbonátové plasty, a teda plastové výrobky, ktoré denne používame, od dojčenských fliaš až po obaly na potraviny.

Druhou látkou obsahujúce BPA je epoxidová živica, ktorá sa využíva na výrobu termopapiera či na potiahnutie vnútornej strany kovových výrobkov, ako sú konzervy a plechovky. BPA je teda všadeprítomný.

Na niektorých typoch účtenkového papiera sa môže nachádzať až  (~20 mg BPA / g papiera) ako vývojka farbiva. Táto zlúčenina v nich nie je nijako chemicky viazaná, a môže sa tak ľahko uvoľňovať do okolia.

„Papier, ktory sa používa na bločky, je pre nás nebezpečný, pretoze s ním prichádzame do kontaktu Takmer každý deň. Neuvedomuje si, že ak bloček chytíme, ruky by sme mali ihneď umyť. Ak tak neurobíme a rukami chytáme jedlo, do tela sa nám dostáva Bisfenol A, uviedla asistentka profesorky biológie Julia Tylorová z Univerzity v Missouri. Asistentka Tylorová Ďalej uvádza, že kontakt s Block by sme mali obmedziť na minimum. Nebezpečné bločky rozpoznáš jednoducho. Sú to tie, ktoré časom vyblednú a postupne sa stávajú nečitateľnými.

Vedci zdvíhajú varovný ukazovák aj nad polystyrénovými nádobami, z ktorých pijeme kávu alebo si v nich nosíme jedlo. Obsahujú  vraj styrénom, ktorý môže byť vo väčšom množstvo škodlivý. Aby sme ťa príliš nevystrašili, náš úrad verejného zdravotníctva túto problematiku sleduje a množstvo styrénu v obaloch kontroluje.