Perfektný brunch v spoločnosti huňatých alpák: Neďaleko Bratislavy vzniklo absolútne unikátne miesto

  • Neďaleko Bratislavy vznikol unikátny projekt
  • Môžeš tam zažiť oslavu či teambuilding s alpakami
  • Osloví ťa aj skvelé jedlo
Bite
Startitup/Kevin Horňáček
  • Neďaleko Bratislavy vznikol unikátny projekt
  • Môžeš tam zažiť oslavu či teambuilding s alpakami
  • Osloví ťa aj skvelé jedlo

Za komplexným počinom Bite&Byte sú dvaja podnikatelia a zároveň inovátori Filip Štefanička a Samuel Pokorný. Už niekoľko rokov im v stravovaní chýbala najmä transparentnosť a možnosť prispôsobiť jedlo svojim individuálnym potrebám.

Špičkový brunch neďaleko Bratislavy ti spestrí stádo rozkošných huňatých alpák

Chceli vytvoriť miesto, ktoré by zohľadňovalo ľudí s rôznymi potravinovými intoleranciami, alergiami a stravovacími preferenciami, aby sa všetci mohli plnohodnotne a kvalitne najesť, a to aj počas pracovnej doby. Preto vznikla reštaurácia Bite&Byte, ktorú nájdeš na Plynárenskej ulici 3E v Bratislave

bite and byte
zdroj: Startitup/Kevin Horňáček

Neskôr pridali vskutku nezvyčajnú ponuku v podobe raňajok s alpakami. Presne tak, počuješ správne. Tieto raňajky s huňatými tvormi zožali neskutočný úspech vďaka Instagramu a jednoduchému faktu – neodídeš len tak bez fotky s alpakou.

Filip nás tentokrát pozval na ich alpaka farmu neďaleko Bratislavy, kde nám predstavil úplne nový koncept týchto rozkošných raňajok. V Moste pri Bratislave tak nájdeš absolútny unikát. 

Oáza pokoja

Farma sa nachádza skutočne len pár minút od hlavného mesta a aj napriek tomu ponúka skutočne dokonalú atmosféru. Samotná farma chce ponúknuť hosťom zážitok, vďaka ktorému zabudnú na pondelkové porady, nekonečné zápchy na cestách a vlastne tak nejak všetky nepríjemnosti bežného dňa. 

alpaka
zdroj: Startitup/Kevin Horňaček

Majitelia tu vybudovali priestor, ktorý je vhodný pre narodeninové oslavy či firemné raňajky. 

Hneď ako prejdeš cez hlavnú bránu, ťa uvítajú prví štvornohí obyvatelia farmy a nebudeš od nich vedieť odtrhnúť zrak. Ešte zaujímavejšie však je, že sa na alpaky nemusíš len pozerať ako v ZOO, ale môžeš si ich pokojne pohladkať alebo aj nakŕmiť. Samozrejme, pod starostlivým dohľadom ich majiteľov.

Poďme však na jedlo

Filip nás na farmu nezavolal len kvôli alpakám, aj keď mojkanie sa s týmito maznáčmi by si zvládol aj celý deň. Čo ak ti však poviem, že popritom môžeš mať aj nadupaný brunch, ktorý len tak niekde nenájdeš? 

Niektoré jedlá sme už mohli ochutnať v Bite&Byte na Plynárenskej. Pri ich spracovaní jedál si môžeš byť celkom istý, že čerstvosť a lokálnosť tu hrajú prvé husle. Kvalita zostala zachovaná a bolo cítiť, že kuchárovi skutočne záleží na tom, aby bolo všetko stopercentné. 

Prvý chod, ktorý sa mi dostal do ruky, bol avokádový toast s krevetami. Je snáď niečo viac buržoázne ako krevety na raňajky? Neboli síce ulovené v najbližšom rybníku, to sa, bohužiaľ, nedá, ale chuťovo a textúrovo boli vyladené dokonale. Vôbec neboli cítiť rybinou, čo je ďalší znak toho, že sú skutočne kvalitné. 

bite
zdroj: Startitup/Kevin Horňáček

To, čo mi však skutočne roztancovalo chuťové poháriky, bolo prepojenie chuti medzi veľmi jemne korenenou krevetkou a skutočne nadýchaným avokádom, ktoré spolu tvorili peknú súhru. Som však aj názoru, že pečivo je pri tomto jedle 70 % úspechu. Čerstvý chlebík mi príjemne chrumkal v krémovosti avokáda a následne som cítil len nádhernú vláčnosť pečiva. Dokonalé. 

Najviac mi však ulahodila obloha k chlebíku. Áno, krevety aj s avokádom sú stávkou na istotu, no fermentovaný karfiol a ďalšia zelenina boli pre mňa najväčším highlightom tohto jedla. 

Párky, ktoré ťa vyštípu

Filip a jeho partia si pre nás prichystali absolútne skvelé párky. Sú dva typy ľudí, jedným črievko na párku vadí a druhým nie. Ja osobne som veľký fanúšik pocitu, keď ti párok vydá pod nožíkom slastné puknutie a keď to isté urobí aj po zahryznutí. Ak je párok ešte aj skutočne poctivý a je použité vysoké percento mäsa, tak nie je o čom. 

bite
zdroj: Startitup/Kevin Horňaček

K párkom opäť dostaneš poctivý chlebík, ktorý nemá chyby, a my konkrétne sme dostali aj horčicu, ktorá ale nemusí byť pre každého. Chuťovo nepripomínala to, čo bežne dostaneš. Táto horčica chutila, ako by si celkom pikantnú kremžskú horčicu rozmixoval na jemnú pastu.

Miestami v nej bolo dokonca cítiť závan chrenu. Ja osobne som fanúšik ako chrenu, tak aj pikantného, takže horčicu, ktorá ma poriadne vyštípala, som len uvítal. Navyše sa skvelo hodila k párkom samotným. 

Zlatý klenot 

Nečakal som, že ma môže niečo ešte viac osloviť. Keď som pred sebou však uvidel vajcia benedikt, tak sa mi rozžiarili oči od šťastia. Nie je podľa mňa lepšie raňajkové jedlo ako toto. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať ako vcelku jednoduché, nie je to pravda. Je veľmi dôležité, aby holandská omáčka mala správnu konzistenciu a aby nebola zrazená. Pri vajíčku zase platí, že po rozkrojení sa ti musí žĺtok vyliať ako láva po celom tanieri. 

benedikt
zdroj: Startitup/Kevin Horňáček

Vďaka dokonale zvládnutej technike nemôžem urobiť nič iné ako pochváliť kuchára, ktorý jedlo pripravoval. Dovolím si tvrdiť, že to boli najlepšie vajcia benedikt, aké som za tento rok jedol. Dokonalé avokádo a sušená šunka boli len skvelým spoluhráčom. 

Vajíčko bolo podľa mňa také dobré hlavne vďaka tomu, že pochádzalo zo sliepok, ktoré kotkodákali len pár metrov od nášho stolu. Samotné vajcia benedikt sa totiž ani nedajú urobiť správne, pokiaľ používaš staršie vajcia. 

Rebrá na raňajky?

Pred posledným jedlom sme dostali možnosť ochutnať malú selekciu rôznych koláčikov. Všetky boli skvelé, ľahké a nie zbytočne sladké. Naozaj boli vyladené natoľko, že nezahltili iba žalúdok, ale potešili aj chuťové poháriky. 

Finálne jedlo ma celkom prekvapilo. Trhané rebrá opäť na avokádovej nátierke. Nešlo o typické raňajkové jedlo, koniec koncov sme ho však jedli až tesne pred obedom. Neznamená to však, že by bolo zlé, práve naopak.

Mäso bolo skutočne šťavnaté, čo je najväčšie riziko trhaného mäsa. Keby bolo položené na toaste ako krevetky z prvého jedla, tak by sa spodná časť pečiva kompletne premočila a bolo by to jedno veľmi nepraktické jedlo.

Bite
zdroj: Startitup/Kevin Horňaček

Tu však bolo mäso s avokádom položené na žemličke, ktorá tvorila akúsi misku. Mimo kôrky bolo pečivo skutočne nasiaknuté šťavami, ktoré sa prepojili. Takto sa kombinácia sladkastej marinády a krémového avokáda spojila a zvládla vytvoriť niečo skutočne chutné.

Celkový pozitívny dojem vo mne zaklincoval iba na studeno pripravený batch, ktorý pekne uzatvoril celé raňajky vďaka plnosti chuťových profilov v káve samotnej. 

Bite
zdroj: Startitup/Kevin Horňáček

Ak by som mal v závere povedať niečo o celkovom koncepte, tak je to presne kvalita, na akú je človek zvyknutý z prevádzky v Bratislave, ale s neskutočným pokojom a príjemnou atmosférou bez hluku veľkomesta. Svoj termín na teambuilding alebo aj oslavu si môžeš rezervovať priamo cez ich email, ktorý nájdeš na Instagrame.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá