Piecť koláče nebolo nikdy jej snom. Aj tak sa Bratislavčanka rozhodla opustiť istú pozíciu v banke

  • Jana Grancová je majiteľkou Foyer Café Bistrot v River Parku
  • Kvôli svojej vášni sa rozhodla zavesiť prácu v office na klinec
  • Dnes sa živí výlučne tvorbou dobrôt rôzneho druhu
Jana Grancová
zdroj: Jana Grancová
  • Jana Grancová je majiteľkou Foyer Café Bistrot v River Parku
  • Kvôli svojej vášni sa rozhodla zavesiť prácu v office na klinec
  • Dnes sa živí výlučne tvorbou dobrôt rôzneho druhu

Jana Grancová sa pred troma rokmi zriekla svojej pravidelnej výplaty a rozhodla sa venovať pečeniu koláčov. Hoci o kariére profesionálnej cukrárky nikdy nesnívala, nakoniec ju k tomu prinútili okolnosti.

„Na začiatku som si piekla len pre seba. Som bežkyňa a prirodzene som vyhľadávala najmä zdravé recepty. Neskôr sa o moje pečenie začali zaujímať aj kamaráti a ich okolie. V jednom momente som si uvedomila, že objednávky už popri práci nestíham plniť. Banka ma už vnútorne nenapĺňala a povedala som si, že to vyskúšam len s pečením,“ vysvetlila Jana, ktorá sa v priebehu dvoch rokov vypracovala a vedie foyer cafe bistrot.

Keď po prvý raz oznámila, že končí v práci a bude na „plný úväzok“ piecť, jej najbližšie okolie ju vysmialo. Neverili jej ani rodičia, ani kamaráti. Pre ňu to bola motivácia. „Každá jedna posmešná poznámka ma svojím spôsobom posúvala vpred. Nebolo to o tom, že by som chcela niekomu niečo dokazovať, ale o tom, že som verila, že ak ťa niečo baví, tak ten úspech musí prísť,“ poznamenala mladá cukrárka a v súčasnosti aj baristka.

Poctivé koláče

Na začiatku si cestu prerážala ťažko, nakoľko si uvedomila, že len z objednávok na oslavy neprežije a to najmä vtedy, ak si zakladá na kvalitných surovinách.

Od začiatku spočívala moja vízia v tom, aby boli moje torty a koláče poctivé. Ovocie je sezónne z trhov a od súkromných lokálnych dodávateľov rovnako ako jedlé kvety. Každý, kto niekedy piekol z čerstvých surovín, vie, že tento sortiment nie je lacný,“ vyjadrila sa cukrárka, ktorá dodnes pečie len z masla, používa len špaldovú múku a kvalitný trstinový cukor. Okrem klasických dobrôt vypeká aj bezlaktózovo a bezlepkovo. K tomu ju nepriviedla móda, ale šport.

„Jedlo, ktoré neobsahuje laktózu či lepok, je ľahšie a organizmus ho lepšie strávi. Zároveň to zjednodušuje život aj mne, pretože môžem upiecť jednu tortu, ktorú môžu všetci. Nemusím na jednu oslavu piecť štyri druhy,“ vysvetlila.

Z kaviarní na firemné cateringy

Hoci si jej torty začali objednávať aj do miestnych vychytených kaviarní, jej zisk z jednej torty sa pohyboval na sume 6 eur. To, že ju vychytené kaviarne prijali, bola pre ňu veľmi dobrá reklama. V tom čase sa jej koláče dostávali k širšej verejnosti a postupne sa jej rozrastala klientela.

„Myslím si, že príliš veľa začínajúcich podnikateľov sa sústredí len na zisk. Oveľa dôležitejšie je budovanie značky a kvalitná práca. Keď človek dodáva kvalitu, ktorá aj dobre vyzerá, ľudia to ocenia,“ dodala.

Občerstvenie na prvé veľké akcie dodávala aj do svojej bývalej práce. „Veľmi ma podporovali práve moji bývalí šéfovia z Tarta banky, kde som predtým pôsobila. Dohodli sa somnou na relatívne veľkých akciách, kam som dodávala občerstvenie. Rozrastalo sa mi portfólio a získavala som vďaka nim referencie. Za to som veľmi vdačná,“ upresnila.

Vďaka Tatra banke sa o jej služby začali zaujímať aj ďalšie firmy, ktoré si u nej začali pravidelne objednávať jedlo na rôzne firemné podujtia a tlačové konferencie. Už v tom čase začala podvedome riešiť vlastný priestor, kde by mohla predávať svoj tovar.

View this post on Instagram

Stay tuned ☕️

A post shared by foyer café.bistrot (@foyercafebistrot) on

Do vlastnej kaviarne

Kaviareň Foyer Café Bistrot otvorila v septembri minulého roku v River Parku. Hoci je priestor malý, musí sa obracať. „Okrem obsluhy zákazníkov sa stále venujem aj pečeniu. Okrem kaviarne mám aj súkromné objednávky, ktorých sa nechcem vzdať. Prijímať objednávky mi pomáha mama, pretože v kaviarni sa k telefónu dostanem málokedy,“ priznala sa.

Na jej priestore sú sympatické aj ceny. Oproti drahým kaviarňam sa Jana drží pri zemi. „Väčšinu klientely tvoria zamestnanci z okolitých firiem. Okrem toho, že prídu niekoľkokrát denne na kávu, chodia sem aj jesť. Mojim hlavným cieľom nie je zarábať za každú cenu. Keby som bola na Hviezdoslavovom námestí, bolo by to iné. Tu mám ceny tak akurát,“ priznala sa.

 

Okrem snackov ponúka aj ľahké obedové menu a k nemu pochopiteľne kus torty alebo domáceho koláča. Všetky dobroty vyrába sama, okrem croissantov, ktoré jej vozia.

Na obed zákazníkov väčšinou poteší rôznymi druhmi francúzskeho slaného koláča quiche. Do práce chodí už na šiestu ráno a do postele sa dostane okolo polnoci. Napriek extrémnej námahe a faktu, že každý zarobený peniaz investuje do kaviarne, sa jej podnikanie oplatí.

Nie je nič lepšie ako, keď človek pracuje sám pre seba a s vášňou. Za prácu od 9 do 5 by som to nevymenila,“ dodala na záver.

O autorovi
Natália Jabůrková

Najnovšie video