Prekvapivé odhalenie vedcov: V zdravej potravine našli vysoko toxickú látku, ktorá zvyšuje riziko rakoviny
- Nový šokujúci výskum vedcov
- Táto potravina obsahuje množstvo toxickej látky

- Nový šokujúci výskum vedcov
- Táto potravina obsahuje množstvo toxickej látky
Výskumníci prišli so zaujímavým zistením v oblasti zdravej stravy. Potravina, ktorá sa často využíva pri konzumácii zdravých jedál, obsahuje toxický arzén.
Ide dokonca o väčšie množstvo, než obsahuje jej rafinovaná verzia. Reč je o hnedej ryži, ktorá je už niekoľko rokov považovaná za zdravšiu alternatívu klasickej bielej ryže.
Nové zistenie výskumníkov
Hnedá ryža obsahuje oveľa viac vitamínov, minerálov a vlákniny než klasická. Nové zistenia vedcov z Michiganskej štátnej univerzity sú však prekvapivé. Hnedá ryža obsahuje viac živín, no zároveň aj vyššie množstvo arzénu, čo môže predstavovať riziko najmä pre malé deti. Pri výbere by sme preto mali zvažovať nielen výživové hodnoty, ale aj bezpečnosť, informujú o tom na portáli SciTechDaily.
Výskumom sa teda zistilo, že hnedá ryža je v niektorých prípadoch nezdravšia ako biela. „Tento výskum je dôležitý, pretože uznáva dôležitosť zvažovania bezpečnosti potravín spolu s výživou, keď sa spotrebitelia rozhodujú o potravinách. Zatiaľ čo sme zistili, že výber hnedej ryže pred bielou ryžou by viedol v priemere k vyššej expozícii arzénu, jeho hladiny by nemali spôsobovať dlhodobé zdravotné problémy, pokiaľ niekto nejedol obrovské množstvo hnedej ryže každý deň po celé roky,“ povedali výskumníci.
Látka arzén sa prirodzene vyskytuje v zemskej kôre a patrí medzi vysoko toxické látky. V porovnaní s inými obilninami má ryža tendenciu absorbovať oveľa viac arzénu. V skutočnosti môže obsahovať až desaťnásobne vyššie množstvo tohto prvku ako iné druhy obilia.
Výskum, ktorý bol publikovaný aj vo vedeckom časopise Risk Analysis, informuje, že dôvodom je práve spôsob pestovania. Ryža sa často pestuje v trvalo zaplavených poliach, kde vlhké podmienky uľahčujú prenikanie arzénu z pôdy do rastliny.
Vedci sa preto rozhodli preskúmať, akému množstvu arzénu sú ľudia vystavení konzumáciou hnedej a bielej ryže a aké zdravotné riziká z toho vyplývajú. Zamerali sa na výživové rozdiely medzi oboma druhmi ryže, ale aj na množstvo, v akom sa ryža bežne konzumuje. Na svoje výpočty využili údaje z databázy „Čo jedia Američania“.
Výsledok výskumu
Výsledkom výskumu bolo, že množstvo anorganického arzénu v bielej a hnedej ryži sa výrazne líši v závislosti od regiónu, kde bola ryža pestovaná. Výskumníci zistili, že v ryži pestovanej v USA tvoril anorganický arzén 33 % z celkového obsahu arzénu v bielej ryži a 48 % v hnedej ryži. Ryža pestovaná vo svete vykazovala ešte vyššie hodnoty. V bielej ryži predstavoval anorganický arzén 53 % a v hnedej až 65 % celkového množstva.
Vedci však zdôrazňujú, že výsledky by nemali viesť k záveru, že hnedá ryža je škodlivá, ani naopak, k záveru, že jedinou správnou voľbou je biela.
„Toto hodnotenie expozície je len jednou stranou rovnice pri skúmaní potenciálnych kompromisov medzi spotrebou hnedej a bielej ryže. Aj keď sú hladiny arzénu o niečo vyššie v hnedej ryži ako v bielej, je potrebný ďalší výskum, aby sa preukázalo, či potenciálne riziká z tejto expozície sú čiastočne zmiernené potenciálnymi nutričnými výhodami ryžových otrúb,“ informovala vedkyňa Felicia Wu, vedúca výskumu.
Dlhodobé vystavovanie arzénu môže viesť k vzniku rakoviny. Aj preto tento výskum otvára dôležitú diskusiu o dopadoch na zdravie. Ak by ľudia mali viac informácií o možných rizikách spojených s obsahom arzénu v ryži, mohli by upraviť svoje stravovacie návyky.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: SciTechDaily, Risk Analysis