Prepichli mu gumy a po zamestnancoch mu hádzali olovené guličky. Jeho „špinavé“ burgre však Košičania milujú

  • Na začiatku chcel okamžite skončiť a zatvoriť
  • Dnes v Košiciach pripravuje špeciálnym spôsobom „špinavé burgre“, ktoré ľudia milujú
Dirty Burger
Dirty Burger
  • Na začiatku chcel okamžite skončiť a zatvoriť
  • Dnes v Košiciach pripravuje špeciálnym spôsobom „špinavé burgre“, ktoré ľudia milujú

Michal Sirkovský je mladý podnikavý Slovák, ktorý sa do vlastného podnikania pustil v júni 2020. Aj napriek pandémii rozbehol v Košiciach street-food značku Dirty Burger.

„Pamätám si, ako som si doma sám pripravoval a piekol žemle a prvý burger, ktorý by sa aj burgrom mohol nazvať, som spravil, keď som mal 17 rokov. Dovtedy to boli vždy len pokusy,“ povedal Michal pre Startitup.

Košičanov korona inšpirovala k otvoreniu prémiového street-foodu. Na svoje si tu prídu milovníci poriadneho mäsa

Michal pár rokov pracoval aj v zahraničí, kde zozbieral potrebné skúsenosti v rámci reštauračného biznisu. Po návrate na Slovensko nezačal hneď variť, jeho kroky viedli do stavebníckeho priemyslu.

zdroj: Dirty Burger

Celý čas však cítil, že ho to stále láka k práci s čerstvými surovinami a ku grilu. Michal priznáva, že si túžbu viesť vlastný gastro podnik z počiatku nechcel pripustiť, nakoľko ho od takejto kariéry odhováralo pomerne veľa ľudí.

Svoju podnikateľskú víziu sa definitívne rozhodol zrealizovať, keď dlhý čas nevedel nájsť v Košiciach burger, ktorý by ho svojimi chuťami prekvapil.

„Samozrejme tým nechcem povedať, že Košice nemajú dobré a kvalitné podniky v oblasti burgrov, no chcel som do mesta priniesť niečo nové a iné, čo by mi viac pripomínalo zahraničné chute. Impulzom na založenie burgrárne bola túžba splniť si sen, ktorým bolo podnikanie v gastre.“

zdroj: Dirty Burger
 

Dnes Michal stojí za vlastnou značkou Dirty Burger, ktorá je jedinečná najmä v spôsobe prípravy mäsa na takzvaný „smash burger”. Ide o roztlačené hovädzie mäso na tenkú placku na grile.

To zabezpečí, aby sa mäso dokonale prepieklo. Zaujímavou skutočnosťou je aj to, že v dirty burgroch nenájdeš ani kúsok zeleniny, ale len dva tenké plátky mäsa a syra.

zdroj: Dirty Burger

Podnikateľské začiatky mladého Košičana však neboli jednoduché. V časoch, keď Michal v prevádzke pracoval sám a pôsobil tak na všetkých pozíciách, musel si začať hľadať kuchára na druhú smenu. Ako nám prezradil, po pár skúškach volal bratovi, že „okamžite končí a zatvára“.

„Trvalo mi dosť času, kým som našiel správny personál a vytvoril tím, ktorý sa stotožňuje s naším konceptom a dokáže spoločne fungovať. Pravdou však je, že na začiatku sme nemali žiadne meno a naši noví zamestnanci nevedeli, do čoho idú,“ objasňuje.

Neprajníci tu budú vždy

Čo sa týka komplikácií v biznise, Michal sa s nimi podľa jeho slov stretáva doslova každý deň a vôbec to neutícha. Samostatnou kategóriou sú podľa neho neprajníci, ktorí tímu Dirty Burger dokonca prepichli gumy na donáškových autách. „Zamestnanci sa zase stretli s tým, že po nich hádzali olovené guličky,“ vysvetľuje.

Michal má to šťastie, že od začiatku podnikania orientoval celý koncept na donášku. Aj preto môže dnes povedať, že jeho burgráreň pandémia vo veľkom neovplyvnila.

Nejde o estetiku

A prečo práve „špinavý“ názov Dirty Burger? Ide o koncepciu najšpinavšieho burgru”, ktorý nemusí byť dokonalý po estetickej stránke. 

„Zákazník sa nemusí báť si zašpiniť ruky. Okolo nášho produktu chceme vytvoriť dojem, že k nemu zákazník nemusí pristupovať v rukavičkách, ale môže si naplno vychutnať jeho chuť bez ohľadu na to, že mu po rukách steká omáčka. Ako aj hovorí samotný názov, je to predsa DIRTY.“

zdroj: Dirty Burger

Podľa Michala je pri príprave top burgra zásadné, aby kuchár vytvoril produkt, ktorý zákazníka natoľko prekvapí chuťou, že naňho nebude vedieť zabudnúť. Veľký význam však pripisuje aj jednoduchosti receptúr. To preto, aby bola príprava pre kuchárov jednoduchá a rýchla, a samozrejme, aby pre zákazníka vždy vedeli pripraviť rovnaký burger.

Michal sa tiež drží zásady, že keď sa už zákazník rozhodne pre burger, nemal by za žiadnych okolností byť po jeho dojedení hladný. Aj preto ponúka pomerne veľké porcie.

„Recepty vznikali niekedy aj neskoro v noci, keď som ležal v posteli a nemohol spať, pretože ma hlad nútil premýšľať nad novými kombináciami a ingredienciami. Častokrát som v strede noci utekal do kuchyne skúsiť pripraviť niečo nové. Každý, kto ma pozná, vie, že mám všade plnú chladničku kelímkov s omáčkami. Nové korenia či suroviny sú väčšinou mojím jediným suvenírom pri návrate zo zahraničia,“ hovorí o svojej vášni k vareniu Michal.

Každý burger z Michalovej kuchyne je vo svojej podstate jedinečný a zaujme rôznych zákazníkov. Baconbutter napríklad vyniká maslovou chuťou, Peanut zase zaujme balansom chutí arašidového masla, grilovaných húb a vajíčka. Medzi najvýraznejšie kúsky menu však patrí Jalapeno, pri ktorom je podľa Michala cítiť explóziu všetkých chutí.

Na Slovensko prišli z Japonska, aby ľuďom varili tradičnú japonsku kuchyňu

Pre ľudí, ktorí sa neboja experimentovať, je k dispozícii dokonca aj Donut Burger, ktorý je dokonalým prepojením sladkého a slaného. 

Čo sa týka burgrov pre vegetariánov, tie zatiaľ v ponuke nenájdeš.Nemám nič proti vegetariánom či vegánom, no snažíme sa dosiahnuť ten level, kedy sa aj vegetarián rozhodne zhrešiť.“

Suma, za ktorú si môžeš kúpiť jeden z dirty burgrov, začína na 6,30 eur a končí na 6,70 eur. „Cena burgru má veľa aspektov – od ceny ingrediencií, práce, až po aktuálny dopyt.“

Aj keď v súčasnej situácii je o plánoch do budúcna ťažké hovoriť, Michal myšlienku expanzie do iných miest vôbec nevylučuje. Dirty Burger tak možno uvidíš aj v tvojom meste.

Zdroj: Dirty Burger

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech