Reštaurácia v Manchestri sa stala záchrancom hladných ľudí bez domova

  • Plytvanie jedlom, aj to je výsadou dnešnej spoločnosti. Mnohé reštaurácie a obchodné domy denne vyhadzujú obrovské množstvá nepredaného tovaru. Množstvo vyhodeného jedla, ktoré by sa dalo zúžitkovať úplne inak tak končí v kontajneroch. Majitelia reštaurácie v Manchestri sa rozhodli naložiť s nadbytočným jedlom úplne opačne.
reštaurácia rozdáva jedlo chudobným
independent.co.uk/olioex.com
  • Plytvanie jedlom, aj to je výsadou dnešnej spoločnosti. Mnohé reštaurácie a obchodné domy denne vyhadzujú obrovské množstvá nepredaného tovaru. Množstvo vyhodeného jedla, ktoré by sa dalo zúžitkovať úplne inak tak končí v kontajneroch. Majitelia reštaurácie v Manchestri sa rozhodli naložiť s nadbytočným jedlom úplne opačne.

Bezdomovci v Manchestri sa vďaka reštaurácii Bosu Body Bar nemusia sťažovať na nedostatok potravy. Pred bránami podniku ich každý deň čakajú prekvapenia v podobe chutného jedla. Majitelia reštaurácie tak môžu byť na seba právom hrdí, keďže v meste sa takejto dobročinnej aktivite nikto nevenuje. Reštaurácia sa pravdepodobne stane vzorom pre mnohé ďalšie podniky, ktoré sa rozhodnú naložiť s nepredanými potravinami úplne inak, než bolo doteraz zvykom.

Zamestnanci reštaurácie apelujú aj na svojich zákazníkov, aby sa taktiež pripojili k dobročinnej akcii a priniesli niečo, čo už nepotrebujú. Napríklad staré oblečenie, ktoré sa určite zíde ľudom na ulici, pretože zima pomaly, ale iste prichádza. Facebooková stránka reštaurácie vyzvala svojich fanúšikov, aby upozornili akéhokoľvek bezdomovca na miesto, kde sa chutné balíčky s jedlom nachádzajú. Nie každý človek na ulici je totiž informovaný.

Na svete prebehlo už mnoho experimentov, ktoré dokázali, že vyhodené potraviny sú mnohokrát v poriadku a dajú sa jednoducho využiť. Ročne sa znehodnotia tony a tony jedla. Len v rámci Európskej únie je to obrovský problém a v kontajneroch skončí 88 miliónov ton jedla, ktoré má cenu 143 miliárd eur. Pekná sumička vyhodená do koša! Cieľom EU je toto číslo znížiť.

reštaurácia bosu foodZobraziť celú galériu (2)
zdroj: independent.co.uk

O extrémnom plytvaní veľkých obchodných reťazcov sa popísalo mnoho a mnoho strán textu. To, že máme všetkého dostatok prispelo k tomu, že si to nevážime a vyhadzujeme to vo veľkom. Väčšinou sú potraviny, ktoré putujú do kontajnerov plne jedlé, aj keď niektoré môžu byť po oficiálnom dátume spotreby. Pravda je teda taká, že jedla je dostatok aj pre ľudí, ktorí na to nemajú, ale radšej ho vyhodíme než využijeme na nasýtenie chudobných.

Možností túto situáciu zlepšiť je mnoho. Začať by však mali zamestnanci najväčších obchodných reťazcov. Prečo? Konanie „veľkých rýb“ by motivovalo tie menšie. Znehodnocovanie potravín totiž nie je cesta. Využitie na dobré účely prinesie zamestnancom pocit spolupatričnosti a zahreje pri srdci ľudí v úzkych.

zdroj: independent.co.uk , europa.eu

 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech