Rodinný domček vo Veľkých Uľanoch je bývaním snov pre každú mladú rodinu

  • Dom „Pod kalváriou“ vo Veľkých Úľanoch už na prvý pohľad zaujme neokázalosťou a rešpektom voči okolitej prírode
  • Autormi sú architekti Peter Šercel a Andrej Švec
 srcset
Tomáš Manina
  • Dom „Pod kalváriou“ vo Veľkých Úľanoch už na prvý pohľad zaujme neokázalosťou a rešpektom voči okolitej prírode
  • Autormi sú architekti Peter Šercel a Andrej Švec

Pozemok, na ktorom stojí tento vkusný dom, sa nachádza v centre malej obce Veľké Úľany na juhozápadnom Slovensku. Parcela je špecifická svojím nepravidelným zužujúcim sa tvarom.

Svojou polohou zasahuje do ochrannej zóny dôležitej obecnej pamiatky (kalváriou) s vysokým porastom. Koncepcia návrhu vychádza zo zachovania v čo najväčšej miere pôvodnej atmosféry pozemku.

zdroj: TOMAS MANINA
zdroj: TOMAS MANINA

„Hmota rodinného domu vychádza z tradičného tvaru domu umiestneného medzi existujúce stromy. Snaha o symbiózu existujúcej zelene vyústilo do spojenia plochej a šikmej strechy. Dvojpodlažná stavba zámerne rešpektuje uličnú líniu, pričom svojou polohou si otvára výhľad na celý pozemok,“ objasňujú architekti Šercel Švec.

zdroj: TOMAS MANINA
zdroj: TOMAS MANINA

Prudšie zvažovanie strechy smerom na juh zase podporuje ľahkosť záhrady a vytvára jej príjemné pozadie. Rodinný dom sa navrhoval s otvorenou dispozíciou komfortne pre maximálne 4 člennú rodinu. Na prízemí sa nachádza predsieň prístupná priamo z úrovne parkovacieho státia pre automobily. Hneď po vstupe nájdeš priehľad do záhrady cez obývaciu izbu a veľké presklenia.

zdroj: TOMAS MANINA

Hygiena s WC tvorí najsevernejší cíp objektu, pričom sa k nej vstupuje chodbou so šatníkom a technickým vybavením. Priestor dennej časti je čiastočne vizuálne rozdelený schodiskom. Jedáleň s kuchyňou a obývacou izbou tvorí jeden prevádzkový kruh, na ktorého obvode sa nachádza najsilnejší architektonický prvok: prepojenie exteriéru a interiéru.

zdroj: TOMAS MANINA

Otvorenie spálne do priestoru dodáva časti domu vzdušnosť. Poschodie slúži ako nočná zóna domu s dvomi samostatnými izbami. Z dennej časti sa vychádza na terasu a do záhrady.

Záhrada je navrhnutá v kontexte okrasných a úžitkových rastlín. Výberu a výsadbe záhrady, ako aj ošetreniu existujúcich stromov sa podľa autorov projektu venovala značná pozornosť už pri realizácii. Stavebné riešenie objektu len dopĺňa pôvodnú myšlienku zachovania exitujúcich stromov.

zdroj: TOMAS MANINA

Objekt je založený na železobetónovej základovej doske s použitím tepelnej izolácie penového skla, aby neporušil koreňovú sústavu pod domom a mohla sa tak zachovať pôvodná vysoká zeleň na pozemku.

V interiéri aj exteriéri sa vo výraznej miere použili len materiály vo svojej prirodzenej podobe ako drevo, kameň, oceľ, betón. Akcentácia vstupnej a dvornej fasády sa docielila dreveným obkladom, ktorý je ponechaný prirodzenej oxidácií.

zdroj: TOMAS MANINA

Oplotenie sa riešilo len v časti záhrady do výšky „lakťa“, pričom sa kombinovali plné plochy gabiónu s výplňou s prázdnymi.

Objekt pôsobí malo, kompaktne a využíva pôvodné stromy pre zachovanie príjemnej klímy v interiéri a blízkom okolí stavby. Prelínanie exteriéru a interiéru sa vďaka otvorenej dispozícií docielilo v celej stavbe.


Autor: architekti Šercel Švec | Peter Šercel, Andrej Švec

Autor záhrady: NuGarden | Ondrej Klučár, Andrea Prievalská

Investor: Peter Šercel

Plocha pozemku: 384,20 m²

Zastavaná plocha: 69,80 m²

Úžitková plocha: 95 m² + 15 m² terasa

Plocha obytných miestností: 70,80 m²

Fotografie sú použité so súhlasom autora MgA Tomasa Maninu PhD. Bez Autorovho písomného súhlasu sa diela nesmú sťahovať, ukladať, upravovať a používať za akýmkoľvek účelom.
Zdroj: serlecsvec.sk

Najnovšie video