Šaláty od My Fresh Farm si zamiluješ. Sú pestované netradične, no ich chuť stojí za to

  • My Fresh Farm je slovenská značka, ktorá prináša na trh čerstvé šaláty
  • Sú pestované zaujímavou formou nazývanou hydroponická produkcia
  • Šaláty sa vyznačujú čerstvosťou a neodolateľnou chuťou
MY FRESH FARM Slovensko lokálne značky šalát
My Fresh Farm
  • My Fresh Farm je slovenská značka, ktorá prináša na trh čerstvé šaláty
  • Sú pestované zaujímavou formou nazývanou hydroponická produkcia
  • Šaláty sa vyznačujú čerstvosťou a neodolateľnou chuťou

Čerstvé, chutné, slovenské – tieto slová charakterizujú spoločnosť My Fresh Farm, ktorá sídli v Holiciach. Jedná sa o slovenského výrobcu a pestovateľa, ktorý je zameraný na hydroponickú produkciu listovej zeleniny a bylín, teda rast úplne bez pôdy.

Ako firma uvádza na svojej webovej stránke, produkčný skleník sa nachádza na Žitnom ostrove. Vďaka modernej konštrukcii a jeho vybaveniu produkuje počas celého roka ekologickú a čistú zeleninu. Nemusíš sa teda báť žiadnych pesticídov či herbicídov.

Skleníky, v ktorých sa listová zelenina pestuje, sú chránené a majú kontrolovanú mikroklímu. Na pestovanie nepoužívajú žiadne chemikálie, práve naopak – najviac využívajú energie Slnka, Zeme a biomasy.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MY FRESH FARM (@myfreshfarm.eu)

My Fresh Farm je rodinný podnik

„Projekt vznikol ešte v čase, keď som chodil na základnú školu. Neskôr môj otec a strýko založili farmu, ktorú zveľaďovali. Ako som dospieval, som sa zapájal aj ja,“ opisuje začiatky pestovania Andrej. 

Dnes je súčasťou projektu aj Andrejov brat, z My Fresh Farm tak stala spoločnosť s rodinnou základňou, kde sa všetci podieľajú na spoločnom výsledku.

Andrej sa v spoločnosti venuje obchodu, vďaka čomu vraj získal živý prehľad v danom segmente. „Vďaka týmto skúsenostiam som navrhol nový produkt, ktorý naša spoločnosť v blízkej dobe začne pestovať a ponúkať,“ prezradil.

Andrej ho považuje za správny krok k ďalšiemu rozvoju spoločnosti. V súčasnosti sa rieši príprava, ktorá si vyžiada zmeny v nielen v produkčnej časti, ale aj v zbere a balení.

Produkty od My Fresh Farm môžeš nájsť vo viacerých obchodných reťazcoch. V spomínanom skleníku v Holiciach sa šalát denne pestuje a zbiera, takže sa ti do rúk dostane vždy čerstvý.

Pestovanie si môžeš predstaviť ako pásovú výrobu

Ako Andrej opisuje pre značku My Fresh Farm charakteristická hydroponická produkcia je pestovanie rastlín bez pôdy, na vode plnej živín. Existujú viaceré techniky, pričom My Fresh Farm využíva techniku pestovania v produkčných bazénoch.

Andrej nám ho opísal: „Rastliny umiestnime na rafty, ktoré plávajú na bazéne. Denne sa dopĺňajú nové rafty s vysadeným šalátom a ukladajú sa na začiatok bazéna, čím sa ostatné rafty plavia k druhému koncu.“

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MY FRESH FARM (@myfreshfarm.eu)

Po niekoľkých dňoch sa šalát na rafte preplaví celým produkčným bazénom. Na konci bazéna šalát zbierajú, balia a putuje ďalej k ľuďom.  

Toto pestovanie si môžeš predstaviť ako pásovú výrobu, kde na jednotlivých pracoviskách v skleníku prebieha určitá pracovná operácia (sadenie, presádzanie, zber).

„Šalát počas svojho rastu prechádza týmito stanovišťami – plaví sa na rafte. Pri hydroponickom pestovaní je nižšia spotreba vody v porovnaní s klasickým pestovaním šalátu,“ dodáva Andrej.

Tieto procesy v My Fresh Farm prebiehajú denne. To znamená, že denne sadia, presádzajú a zbierajú, vďaka čomu vedia lepšie naplánovať aj produkciu. Prirodzeným škodcom sa vyhýbajú vďaka konštrukcii skleníka.

„Pestovanie rastlín na vode je veľmi stará technika, príkladom sú aj plávajúce záhrady Aztékov v Strednej Amerike,“ konštatuje Andrej.

Vyskúšal si už šalát od MY FRESH FARM?

My Fresh Farm produkuje celoročne 

Šaláty My Fresh Farm si môžeš vychutnávať počas celého roka, dokonca aj v zime. Je to možné vďaka skleníku a inštalovaným technológiám, čím sa dajú upraviť podmienky pre rast.

„Vieme regulovať vnútornú teplotu, vlhkosť, tienenie a iné parametre vnútornej klímy, aby sme v každom ročnom období nastavili podmienky rastu pre pestovanie,“ vysvetľuje Andrej.

Aj keď sa to nemusí zdať, šalát je náročný na klímu. Ako Andrej hovorí, nemá rád vysoké teploty a vyhovujú mu nižšie, pričom nesmie mať príliš dlhé expozície na priamom slnku.

Aby šalát v zime nezamrzol, na kúrenie sa používa drevená štiepka. V lete je naopak chladený pomocou zemných kolektorov. „V lete mu musíme cez deň tieniť, v zime svietiť. Naozaj je to veľmi vyberavá rastlina. Musím povedať, že stále sa máme čo učiť a zdokonaľovať,“ skonštatoval Andrej.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MY FRESH FARM (@myfreshfarm.eu)

DNA firmy je jednoduché, no dôležité. My Fresh Farm si zakladá na čerstvosti, o čom značí aj samotný názov. To, aby sa šalát dostal k ľudom čerstvý, zabezpečujú už od začiatku.

„Skracujeme čas logistiky, ktorú sa snažíme denne realizovať v najkratších možných časoch po zbere. K udržaniu čerstvosti z časti prispeje, že šalát balíme s koreňom,“ vysvetľuje Andrej.

Šalát sa po zbere nedá dlho skladovať. „Je nutné ho konzumovať čerstvý, vtedy dokážu všetci oceniť jeho chuť naplno,“ konštatuje.

Cenovo dostupný pre každého

Produkty od My Fresh Farm nájdeš v menších prevádzkach, ale aj v niekoľkých obchodoch veľkých reťazcov. Patria medzi ne napríklad LIDL, Kaufland a čoskoro aj Billa. Šalát nájdeš aj v obchodoch Yeme, Delia, Babička či na Gazdovskom trhu v Bratislave a Banskej Bystrici.

Aj napriek tomu, že si ho dnes priamo zo skleníka nekúpiš, My Fresh Farm už pripravuje aj takúto možnosť. Andrej predpokladá, že sa tak stane po skončení opatrení spojených s pandémiou.

Mnoho vecí sa však dá vyriešiť cez sociálne siete. „Ak nám niekto napíše na Instagram alebo Facebook, že by mal záujem prísť si kúpiť šalátik priamo ku nám na skleník, samozrejme, bude to možné,“ ozrejmuje Andrej.

Ako hovorí, na tvorbe ceny šalátu sa podieľajú viaceré faktory, teda balenie, logistika a náklady na pestovanie. Istú úlohu tu hrá aj konkurencia, ktorá je v tejto oblasti silná.

To však nič nemení na fakte, že šalát od My Fresh Farm je cenovo dostupný pre každého zákazníka. „Jeho cena v obchodoch je mnohonásobne menšia ako cena krabičky cigariet,“ porovnáva Andrej.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MY FRESH FARM (@myfreshfarm.eu)

Šaláty sú pestované bez chemickej ochrany

Proces pestovania je podľa Andreja veľmi zaujímavý. Semienka šalátu k nim dorazia väčšinou v konzervách, kde sú ochránené od vonkajších vplyvov. Následne ich skladujú v chladničke.

„Výsev realizujeme automatizovane, vákuovým sadbovačom priamo do špeciálneho pestovacieho substrátu. Je to plát z kamennej vlny uspôsobený na výsev 200 kusov semien. Vysiate pláty putujú do germinačnej miestnosti,“ opisuje Andrej.

Práve v tejto miestnosti vyklíčia pri udržiavaní vnútornej klímy. Vďaka tomu majú najlepšie podmienky na štart a správne vypestovanie.

Ako Andrej pokračuje, po dvoch až troch dňoch, pričom záleží od pestovaného druhu šalátu, putujú do klíčiarne. Tu už vzniká šalát, ktorému sa objavujú prvé listy a rozvíja sa koreňový systém.

To však nie je všetko. „Keď dosiahnu výšku 6-7 cm, majú dostatočne vyvinutý koreňový systém a sú pripravené na život na produkčných bazénoch,“ hovorí.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MY FRESH FARM (@myfreshfarm.eu)

Keď sa planty šalátov presadia na spomínané rafty, putujú na bazény v skleníku, ktoré si môžeš predstaviť ako šalátové moria. Podľa Andreja to je krásny pohľad.

Následný proces už poznáš. Šalát putuje až na koniec bazéna, kde je pripravený na zber a balenie. Celým týmto procesom sa dostane do obchodov a na predajné pulty.

Vzhľadom na to, že My Fresh Farm pestuje šalát bez chemickej ochrany, udržiavanie kvality je pri procese pestovania veľmi náročné. „Je nutné dbať na každý aspekt, ktorý by mohol kvalitu a chuť našich šalátov ovplyvniť. Taktiež držíme štandard zo stany legislatívy,“ dodáva Andrej.

Podpora lokálneho sektoru by mohla byť štedrejšia

V dnešnej dobe sa čoraz viac ľudí obracia k lokálnym predajcom, u ktorých nájdu kvalitné potraviny. Ako aj Andrej potvrdzuje, práve lokálni pestovatelia sú tí, na ktorých sa ľudia môžu spoľahnúť.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MY FRESH FARM (@myfreshfarm.eu)

„Práca nie je jednoduchá, no teší nás. Úprimne, keď dostaneme spätnú väzbu e-mailom alebo na sociálnej sieti, kde nám ľudia napíšu, že sú radi, že pestujeme čerstvý a chutný šalát, je to ako dostať prvú pusu znova a znova,“ opisuje.

Andrej upriamuje pozornosť na fakt, že podpora lokálneho sektoru by mohla byť štedrejšia. Podľa neho je aj v otázke zdravie dôležitá podpora lokálnych producentov, aby vyrábali kvalitné suroviny.

„Snažíme sa neustále zlepšovať a prinášať zlepšenia ako aj rozvoj ďalších produktov spoločnosti,“ dodáva na záver.

Zdroj: Instagram

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech