Severská moderna na okraji Bratislavy. Rodinný dom v Záhorskej Bystrici dokonale ladí s prírodou

  • Rodinný dom pochádza z dielne architektonického štúdia KubisArchitekti
  • Celková zástavbová plocha je 123 metrov štvorcových
  • Modernu snúbi s funkčnosťou aj minimalizmom
Michal Lachkovič
  • Rodinný dom pochádza z dielne architektonického štúdia KubisArchitekti
  • Celková zástavbová plocha je 123 metrov štvorcových
  • Modernu snúbi s funkčnosťou aj minimalizmom

Škandinávsky minimalizmus prelínajúci sa so slovenskou prírodou. V bratislavskej štvrti Záhorská Bystrica vyrástol nový rodinný dom, ktorý sa vyhral s prírodnými materiálmi aj prvkami modernizmu. Za jeho podobou stojí architektonické štúdio KubisArchitekti s.r.o.

Z plochy 123 metrov štvorcových vyťažili maximum. Architekti dom do okolia obklopeného lesom vsadili s maximálnym rešpektom k prostrediu. Stavba sa vyznačuje najmä svojou funkčnosťou, každý meter v interiéri má svoj význam aj využitie. 

zdroj: Michal Lachkovič

Na jednom nadzemnom podlaží a v podkroví dokáže dom ubytovať štyroch ľudí. K dispozícii sú tri parkovacie miesta a záhrada s plochou využiteľnou na pestovanie vlastných plodín. Dom leží v slepej uličke, kde za ním nasleduje už iba les. Architekti po materiálnej stránke vsadili hlavne na drevo a kameň, aby tak obejkt do prostredia vsadili čo najprirodzenejšie.

Východiskom pre podobu návrhu boli hlavne dispozičné a estetické požiadavky investora vychádzajúce z predstavy tradičného spôsobu bývania v rodinnom dome. Výsledkom činnosti je racionálny rodinný dom, ktorý vypovedá o charaktere stavebného objektu a rešpektuje lokálnu architektúru,“ hovorí architektonické štúdio.

Sedlová strecha na dome aj samostatne stojacej garáži dodala domu nádych tradicionalizmu a pomohla mu zapadnúť do miestnej zástavby. Drevené obloženie pozostáva z CLT panelov a drevených sendvičových panelov. Fasáda sa skladá zo silikónovej omietky a sibírskeho smrekovca, ktorý neprešiel žiadnou povrchovou úpravou. 

zdroj: Michal Lachkovič

Verejná časť

Prvé podlažie domu slúži ako časť, ktorá má pôsobiť otvorene a vítať prípadných hostí. Nachádza sa tu vstupná hala aj hosťovská izba, doplnená je samostatným sanitárnym zariadením. Na prvom nadzemnom podlaží nájdeš aj skladovací priestor, umiestnený v západnej časti domu.

zdroj: Michal Lachkovič

Kuchyňa s jedálňou je napravo a prepojené sú spolu s obývacou izbou. Nad obývacou izbou je vytvorená galéria, doplnená o veľké posuvné presklené dvere, ktoré vedú smerom na terasu. Terasa je spoločná pre obývačku aj hosťovskú izbu.

zdroj: Michal Lachkovič
zdroj: Michal Lachkovič

Podkrovie

Intímny charakter, aký vytvára podkrovný priestor, architekti využili na spálňu aj detskú izbu so samostatnou kúpeľnou a toaletou. Do minimalisticky ladeného objektu sa tak zmestí celá rodina aj so svojimi hosťami bez toho, aby si navzájom narúšali súkromie. Vedľa spálne sa nachádza aj šatník o rozlohe 5 metrov štvorcových.

Zdroj: Správa KubisArchitekti s.r.o

Najnovšie video