Slováci si stále objednávajú picollo, malé kafčo, expresso. Ani v roku 2020 si nevieme správne objednať kávu

  • v 21. storočí dostala kávová kultúra zelenú, klasickú tmavo praženú kávu vystriedali stredne či svetlo pražené ovocné odrody
  • Či si zástancom starej školy v podobe talianskej kávy, alebo fanúšikom tej treťovlnovej, terminológia by ti nemala byť cudzia
  • v 21. storočí dostala kávová kultúra zelenú, klasickú tmavo praženú kávu vystriedali stredne či svetlo pražené ovocné odrody
  • Či si zástancom starej školy v podobe talianskej kávy, alebo fanúšikom tej treťovlnovej, terminológia by ti nemala byť cudzia

Ku kultúre kávy sa vzťahujú, pre bežného obyvateľa pomerne komplikované, no z pohľadu komunity striktné pravidlá. Nech si fanúšikom výberoviek alebo ti stačí zbehnúť do potravín po Popradskú, pri vkročení do kaviarne by si mal vedieť, čo vlastne chceš. Okrem zlého dojmu na barmana sa môže stať, že bod nezískaš ani u tvojho spoločníka, s ktorým si sa na kávu rozhodol ísť.

Piccolo neexistuje

Veríme, že k tomuto faktu sa už dopracovala väčšina ľudí používajúca toto pomenovanie. Zväčša si tak ľudia objednávajú espresso, ktoré má byť menšie, ako je jeho bežný určený objem. Slovo piccolo, (môžeš nájsť aj picollo) v preklade z talianského jazyka znamená malý/maličký. dalo by sa predpokladať, že chyba vznikla pri doslovnom kaviarenskom preklade z niektorej z talianských viet do nášho jazyka. Bolo by teba pochopiteľné, ak by si si nedopatrením vypýtal piccolo, pokiaľ však niekde nájdeš toto slovo napísané ako picollo, neznamená to dokonca ani malý/maličký, picollo, jednoducho, neexistuje.

Expresso a presso

Rovnako je to aj pri pojmoch expresso a presso. Možno nás to naučili predošlé generácie, zle preložený dabing z filmov, alebo sa nám iba zdalo prijateľné slovo espresso skrátiť, no tieto slová neexistujú. Význam slova expres, resp. expresný, a teda rýchly, poznáme všetci a taktiež vieme, že s kávou nemá veľa do činenia. Vieš však, čo sa ukrýva pod označením espresso?

Pojem označuje nápoj zo 7-10g kávy extrahovaný pri teplote okolo 90 stupňov pod tlakom 9 barov počas cca 25 sekúnd, informuje portál ekavickar.sk. Objem nápoja je približne 25-30ml. Nápoj je podávaný v hrubostennej nahriatej šálke so zaobleným dnom. Šálka má objem cca 60ml. Samozrejme, tu je reč o pravom talianskom espresse, mnoho baristov si dĺžku extrahovania a presnú gramáž prispôsobuje podľa typu kávy, s ktorým pracujú.

Ako sa vyznať v základných typoch káv

Objasnili sme si, čo označuje slovo espresso. Káva menšieho objemu sa nazýva ristretto. Kým espresso obsahuje cca 25-30ml vody, ristretto len cca cca 20ml. Najčastejšie sa káva pre požadovaný efekt rozomelie na jemnejšie, čo spôsobí jej slabší prietok za rovnaký čas prípravy. Poľahky sa však stretneš aj s praktikou, kedy barman neprestavuje hrúbku mletia zrna na ristretto, ale jednoducho ukončí čas prípravy skôr, ako by bolo vhodné. Tým sa stráca vyťaženosť zrna a narúšajú aj jej chuťové vlastnosti.

Na druhej strane, pokiaľ by sa extrakcia neukončila v potrebný čas, vznikla by káva väčšieho objemu, ktorú, bohužiaľ, občas kaviarne podávajú ako espresso. Káva má okrem väčšieho objemu bielu penu bez chuti, prepálenú arómu s drevitými tónmi, je bez krémy a okrem vylúčenia vyššej dávky kofeínu sa spolu s kávou vylučujú aj ďalšie látky spôsobujúce po požití tráviace problémy.

Pojmy ako doppio a lungo sú ľahko definovateľné, no taktiež si ich ľudia radi zamieňajú. Pokiaľ hovoríme o káve doppio, je to „dvojité espresso,“ a teda obsahuje dvojnásobnú dávku kofeínu a dvojnásobný objem. Lungo je, laicky povedané, zriedené espresso. Nikdy by sa nemalo podávať už zriedené, servírované by malo byť ako klasické espresso s kanvičkou horúcej vody na doriedenie podľa chuti zákazníka.

Málo používaným pojmom je aj espresso corretto, čo predstavuje espresso doplnené o alkohol. Americano zase definuje kávu s konečným objemom 200 až 250ml vytvorenú kombináciou espressa a horúcej vody. Je to, takpovediac, ešte zriedenejšie espresso lungo.

Rozdiel medzi pojmami cappuccino, machiatto, latte a flat white

Cappuccino je nápoj v objeme najviac 150 až 180ml vytvorený z espressa a speneného mlieka a mliečnej peny. Pri príprave cappuccina v objeme 150ml je dôležité dať pozor na množstvo mlieka, a teda, pokiaľ pripravuješ nápoj z 25ml espressa, mlieko by nemalo byť viac ako 85ml, zvyšok vyplní mliečna pena. Caffee Latte môžeme označiť ako nápoj podobný cappuccinu, no jeho objem dosahuje aj 250ml, informuje portál gastroweb.sk.

Espresso Machiatto predstavuje espresso obohatené o mliečnu penu podávanú v šálke na espresso. Latte Machiatto je mliečny nápoj, ktorého základom je kvalitne spenené mlieko, naliate do skleneného pohára doplnené espressom. Objem Latte macchiata je 190-250 ml. Espresso je pomaly nalievané do skleneného pohára, kde máme vopred odstáte spenené mlieko, čím sa vytvárajú 3 vrstvy.

Flat White označuje doppio, teda dvojité espresso doplnené speneným mliekom a mliečnou penou. Podáva sa najčastejšie v skle. Objem Flat white je 150-180 ml. Ak máš rád výraznú chuť kávy s väčším objemom s trochou mlieka flat white je pre teba tou správnou voľbou.

zdroj: Unsplash/Tania Miron, Unsplash/Mazniha Mohd Ali Noh

Chemex a Hario

Obľúbenou metódou prípravy kávy sa v posledných rokoch stala filtrovaná káva v angličtine označovaná ako pour over. Chemex a Hario sú dve spoločnosti, ktoré s danou metódou prípravy začali, uvádza Michal Maliarik vo svojom blogu o káve.

Chemex prišiel na trh s bankou, ktorá pripomína presýpacie hodiny. Stred zdobí drevená manžeta a na mieste ju drží kožená šnúrka. Do vrchnej časti sa vloži pomerne hrubý filter, ktorý zaručí čistotou nápoja, doň sa nasype namletá káva a zaleje horúcou vodou. Takto pripravený nápoj pretečie, resp. sa prefilture do spodnej časti presýpacích hodín. Káva sa podáva priamo z chemexu.

Hario spoločnosť priniesla na trh filter, ktorý funguje ako násadka na šálku, do ktorej má nápoj pretiecť. Po uložení kónickej časti pre filter a kávu na vrch šálky sa postupuje rovnako ako pri chemexe. Hario má však tenší filter, no stále hrubší, ako pri klasických prekvapkávaných kávach.

zdroj: Unsplash/William Moreland. Unsplash/Adam Stefanca

Separátnou metódou prípravy kávy je cold brew, kedy káva vzniká lúhovaním v chladnej vode. Jej príprava trvá 12 až 16 hodín, no výhoda je možnosť prípravy väčšieho množstva kávy, ktorú si môžeš vychutnať kedykoľvek počas dňa. Takto pripravená káva sa ti odmení sviežejšou chuťou a jemnými tónmi, samozrejme, jej vlastnosti závisia od konkrétneho druhu a praženia. Pre prípravu cold brew a filtrovanej kávy sa odporúča používať svetlo pražené a ovocné odrody.

Zdroje: Ekavickar.sk, Gastroweb.sk, Maliarik.sk

Najnovšie video

Najnovší podcast

[Hacker Zdravia] Prekonal množstvo operácií a nevzdal to. Ak chceš byť lepší, musíš pokoriť svoje ego

Najnovšie