Slováci veria výmyslu, že v obchodoch voskujú jablká. Pestovatelia upozorňujú, aká je naozaj pravda

  • Niekedy sa ku zákazníkom dostávajú informácie, že na Slovensku sa predávajú povoskované jablká
  • Internetom sa dokonca šíri „zaručený návod“, ktorým sa dá údajne odhaliť, či máš doma jablko potreté voskom
 srcset
Youtube/Boni Fructi, Pixabay
  • Niekedy sa ku zákazníkom dostávajú informácie, že na Slovensku sa predávajú povoskované jablká
  • Internetom sa dokonca šíri „zaručený návod“, ktorým sa dá údajne odhaliť, či máš doma jablko potreté voskom

Tento trik má spočívať v poliatí jablka vriacou vodou, po ktorom má na povrchu jablka vystúpiť vosk. Po čase sa naozaj na jablkách objavia voskové fľaky a to aj napriek tomu, že jablká pochádzajú od overeného dodávateľa s potrebnými certifikátmi.

Vosk na jablkách je však podľa odborníkov odrodová vlastnosť, ktorá väčšinou signalizuje plnú zrelosť jablka. 

„Každý zložitý organizmus, rastlina alebo živočích, vylučuje na svoju kutikulu určité voskové a mastné látky. Niektoré odrody ich vylučujú viac, iné menej. Väčšinou ide o znak plnej zrelosti. Mastnú šupku mávajú častokrát jablká odrody Topaz či Jonagold, takmer nikdy ju však nenájdeš na známej odrode Golden Delicious,“ vysvetľujú skúsení pestovatelia jabloní z Boni Fructi. 

zdroj: Pixabay

Je to teda prirodzená vlastnosť, ktorá nemá s používaním chemikálií absolútne nič spoločné.

„Na Slovensku sa jablká nevoskujú, nevoskovali sa a nad voskovaním sa ani neuvažuje. Dokonca tu neexistuje ani zariadenie na voskovanie jabĺk,” odkazujú odborníci, ktorí otestoval na vlastných jablkách, ako tento „zaručený návod“ v skutočnosti funguje.

Stačí sledovať krajinu pôvodu

Slovenskí pestovatelia a spracovatelia ovocia by si zaslúžili väčšiu pozornosť. Obchodné reťazce ho stále vo veľkých objemoch dovážajú z južnejšie položených krajín, kde je lacnejšie. Našťastie, niektoré ovocinárske firmy sa nevzdávajú a vedia sa dopracovať aj k úspešnému biznisu.

Tony šťavnatých jabĺk ich zaskočili. Premenili ich ale na nápoj, ktorý si podmanil svet

Skvelým príkladom takéhoto lokálneho biznisu, ktorý sa vypracoval medzi top producentov v krajine, je aj ovocinárska firma Boni Fructi z Dunajskej Lužnej, ktorú pred 20 rokmi založil Jozef Vozár. Z malej rodinnej firmy sa vďaka poctivej práci a množstvu investovanej energie stal obľúbený hráč v pestovaní jabĺk.

Ich sady v okolí Dunajskej Lužnej a Alžbetinho Dvora produkujú toľko ovocia, ako hociktorá popredná západoeurópska ovocinárska spoločnosť. Bežne sa úroda pohybuje na úrovni 8 000 ton.

Boni Fructi však nie je jedinou firmou, ktorá dokázala z lokálnych jabĺk vyšťaviť maximum. Ukážkovým príkladom je aj firma Jablčnô. Ako už sám názov napovedá, alfou a omegou značky sú jablká a jablková šťava. Tá pochádza z ich vlastných sadov, ktoré sa nachádzajú na juhu krajiny, v Kravanoch nad Dunajom. 

„Vďaka tomu, že disponujeme svojimi sadmi, môžeme dohliadnuť na proces pestovania jabĺk a spoľahnúť sa na ich kvalitu. Ak máte túto výhodu, že 100%-ne poznáte svoju surovinu, je to upokojujúce a zároveň aj ekonomickejšie. Dopestujeme, spracujeme, namiešame nápoje, nafľaškujeme, distribuujeme a predávame,“ hovorí Matúš Fürek, stojaci za značkou Jablčnô.

zdroj: Jablčnô

V týchto sadoch sa navyše jablká pestujú v sprísnenom režime, tzv. Integrovanej produkcie, kedy je na ich dopestovanie využívané zásadne nižšie množstvo chemických prostriedkov než v klasickom konvenčnom type, je to predstupeň BIO produkcie.

Skúsený pestovateľ jabĺk tiež pripomína, že je pomerne veľká škoda, že  mnohí z nás ani netušia, čo sa v ovocí, ktoré je našej krajine tak blízke, naozaj nachádza.

„Je všeobecne známe, že ak zjete jedno jablko denne, nebudete potrebovať lekára. Má to samozrejme svoje opodstatnenie, a dnes už vieme, že jablko má napríklad 13 rôznych druhov vitamínov. Najviac z nich vystupuje vitamín C, ktorý významne pomáha pri budovaní imunity našich organizmov. Rovnako obsahuje široké spektrum minerálov a stopových prvkov. Čo je zaujímavé, niektoré jablká obsahujú vyše 80 % vody, čo ideálne dopĺňa denný pitný režim. Taktiež sú jablká bohaté na vlákninu, ktorá je mimoriadne dôležitá pre náš tráviaci trakt a pomáha udržať naše zažívanie v dobrej kondícii,” dodáva.

Bola by tiež škoda, ak by Slováci na kupovanie jabĺk zanevreli len kvôli nezmyselným hoaxom. Obzvlášť v dnešnej dobe je dôležité, aby sme našich pestovateľov podporili kúpou ich produktov. Stačí si pri nákupe skontrolovať odkiaľ jablká pochádzajú a veľmi ľahko zistíš, či je na mieste sa obávať strašiaka menom voskovanie. 

Najnovšie video