Slováci začali v skleníku na okraji Bratislavy pestovať zeleninu bez chémie, ľudia ich paradajky zbožňujú

  • Zuzana a Roman tvoria mladý pár žijúci v Bratislave a dobre si pamätajú, ako majú chutiť poctivé potraviny
  • Najmä zelenina, ktorá je u nás bežne dostupná v supermarketoch, im prišla bez chuti a bez vône a vždy bola pre nich veľkým sklamaním
  • Preto sa rozhodli vypestovať si vlastnú, a to aj napriek ich mestskému prostrediu
zdroj: Druzstvo
  • Zuzana a Roman tvoria mladý pár žijúci v Bratislave a dobre si pamätajú, ako majú chutiť poctivé potraviny
  • Najmä zelenina, ktorá je u nás bežne dostupná v supermarketoch, im prišla bez chuti a bez vône a vždy bola pre nich veľkým sklamaním
  • Preto sa rozhodli vypestovať si vlastnú, a to aj napriek ich mestskému prostrediu

Vydali sa na dobrodružstvo, v ktorom sa im už počas prvého roka podarilo v skleníku na okraji hlavného mesta vlastnoručne vypestovať množstvo skutočnej, chutnej a voňavej zeleniny.

Roky sme ja a moja priateľka hľadali kvalitnú zeleninu a zistili sme, že ponuka na Slovensku je veľmi obmedzená. Väčšina zeleniny je z dovozu, oberaná pred dozretím a chemicky ošetrovaná, aby prežila prepravu a aby dlho vydržala čerstvá na pultoch v obchodoch. Stráca nielen vitamíny, ale aj svoju chuť. Moja priateľka má vyštudovanú environmentalistiku a má potrebný odborný background. Napríklad existuje vyše 5000 druhov paradajok, na Slovensko sa však dováža okolo 10 druhov, tieto druhy sú geneticky modifikované tak aby zostali dlho čerstvé a boli lepšie predajné,” hovorí Roman pre Startitup.

zdroj: Druzstvo

Zuzana a Roman začali v rámci ich projektu s názvom Druzstvo pestovať 30 druhov kvalitných paradajok, ktoré nechávajú na kríku až do úplného dozretia. Ľudia si k nim môžu prísť paradajky sami natrhať a ešte v ten deň ich skonzumovať. Od apríla do novembra si v ich sklenníku môžeš natrhať sezónnu zeleninu, paradajky, čili, baklažán, cukinu, jarnú cibuľku, jarnú reďkvičku, jarné šaláty, červenú repu, fialové zemiaky, bylinky. Primárne sa však zameriavajú na pestovanie paradajok.

zdroj: Druzstvo

Všetku zeleninu si k nám môžu prísť ľudia sami nazbierať samozberom, dokonca radi chodia celé rodiny s deťmi. Najmä bratislavským deťom je vzácne vidieť ako rastie zelenina, ktorú si môžu sami oberať. Chodia k nám maminy, ktoré nevedia do svojich detí dostať zeleninu, ale u nás sa decká zeleniny prejedia. Je to tým, že naša zelenina chutí tak ako má chutiť, nie je to len kus umelej hmoty s názvom a tvarom danej zeleniny,“ vysvetľuje. 

zdroj: Druzstvo

Zelenina v Druzstve dozrieva sezónne, preto si sem ľudia môžu prísť oberať pravidelne. Každú sobotu v rámci sezóny je Zuzana a Roman na trhu na Žilinskej a minulý rok si mohol ich košíky s paradajkami kúpiť aj v YEME. Zeleninu dodávajú aj do vybraných reštaurácii, hamburgrární a bistier. Ako napríklad Ty Somaru na Kamennom námestí v Bratislave.

zdroj: Druzstvo

Slovensko bolo kedysi sebestačná krajina v rámci pestovania zeleniny, máme v krvi silnú pestovateľskú tradíciu. Ale globalizmus všetko zmenil a ľudí rozmaznal. Ľudia nechápu, že nie je úplne v poriadku jesť zeleninu mimo sezóny, že je tým pádom z dovozu. Konzum naučil ľudí neuvažovať pri nakupovaní. Ale postupne sa to mení a aj Zuzana a Roman vidia, že každým rokom je väčší dopyt po lokálnych produktoch.

zdroj: Druzstvo

My pri pestovaní nepoužívame žiadne hnojivá, postreky a chémiu. Doteraz sme okrem výluhu zo žihľavy nemuseli nič použiť. O opeľovanie sa nám starajú čmeliaky a tie sú veľmi náchylné na chémiu. Máme v rodine malé deti a pri pestovaní myslíme práve na to, že nechceme dať deťom niečo čo by mohlo ohroziť ich zdravie.”

zdroj: Druzstvo

Od ľudí na adresu projektu Druzstvo počuť veľmi pozitívne ohlasy. Častokrát sa im dokonca stáva, že ľudia ktorí ochutnajú ich paradajky sa vrátia v spomienkach do záhrady svojej babky.

zdroj: Druzstvo

Mnohí, aj dospelí, u nás po prvýkrát vidia paradajkový krík a ako na ňom rastú paradajky. Máme vracajúcich sa zákazníkov, napríklad na trhu na Žilinskej si od nás každú sobotu kúpia košík paradajok a vždy nás nezabudnú pochváliť za vynikajúcu chuť. Jedna blogerka ‘’thetolerantcook’’ urobila z našich paradajok placky a z toho receptu sa stal neskutočný virál. Minulý rok sme zostali už v septembri bez paradajok, ľudia nám všetko vykúpili.“

zdroj: Druzstvo

Zuzana a Roman majú nasledujúcu sezónu v pláne jemne rozšíriť produkciu, ale nie na úkor kvality. Už dnes majú vytipované druhy paradajok, ktoré ľuďom najviac chutia a tie znásobujú. Rovnako chcú pridať ďalších 20 druhov paradajok a nové rastliny, ktoré sú na slovenskom trhu menej známe. Chystajú sa taktiež pustiť aj do druhotného spracovania. Chceli by vyrábať domáce salsy, sušené paradajky, nakladané paradajky prípadne fermentované.

zdroj: Druzstvo

Máme v pláne poskytnúť náš skleník aj pre netradičné eventy. Myslíme si, že atmosféra v skleníku je nezameniteľná a má svoje jedinečné čaro,” dopĺňa Roman. 

Práca v skleníku dá dvom ľuďom naozaj zabrať. Našťastie Druzstvu má vždy kto prísť na pomoc. Majoritnú prácu zvládame my dvaja, ale máme aj pomocníkov, brigádnikov. Najlepší brigádnici sú dôchodcovia. Baví ich to a väčšina z nich sa vyzná v pestovaní. Napríklad moja 80 ročná babka je tam každý deň,” dodáva Roman.