Slováci začali vo veľkom zachraňovať Buchtáreň. Predplatiť si buchtu môžeš aj ty
- Buchtáreň dnes oficiálne zatvára svoju kuchyňu
- Je však pripravená chytiť nový dych
- Pomôcť jej môžeš aj ty
- Buchtáreň dnes oficiálne zatvára svoju kuchyňu
- Je však pripravená chytiť nový dych
- Pomôcť jej môžeš aj ty
Prednedávnom sme ťa informovali, že Buchtáreň zasiahla krutá správa. Nanešťastie musela opustiť priestory, v ktorých sa nachádza, pretože majiteľ budovy má s nimi do budúcna iné plány.
„Prišlo nám to ľúto a na moment sme mali hlavu v smútku, no potom prišla od našich zákazníkov obrovská podpora, ktorá nás aj dnes motivuje nevzdať sa, preto čítate tieto riadky. Chceme vám radosť z dobrého jedla prinášať aj naďalej, a preto sme sa rozhodli zabojovať o novú, lepšiu Buchtáreň,” hovorí zakladateľ Buchtárne, Tomáš Hakl.
K tomuto dielu môžeš pridať ruku aj ty a to podporou prevádzky na crowfundingovej platforme HitHit. Prispieť na jej záchranu môžeš napríklad tým, že si vyberieš jednu z ponúkaných odmien. Či už je to predplatená buchta, catering pre tvoju firmu alebo zavesený obraz s tvojim menom v novej prevádzke.
Vyzbierané financie budú slúžiť na zrekonštruovanie novej prevádzky a presťahovanie zariadenia do priestorov. Ako bonus je v pláne príprava nových špenátových buchiet. Veľkým plánom tímu Buchtárne je otvorenie prevádzky aj v Prahe.
„V prípade, že by sa nám podarilo nazbierať 18 000 eur, otvoríme Buchtáreň ako food truck s parenými buchtami v Čechách. Nájdete nás na eventoch a akciách v ČR, s pravidelnými zastávkami v Prahe.”
Ako to začalo?
Buchtáreň je prvý streetfood s domácimi parenými buchtami. Jej príbeh sa začal na jeseň v roku 2016 a to na prvej akcii Dni Zelá v Stupave. Veľký záujem zákazníkov Buchtáreň povzbudil a po polroku fungovania v stánku sa jej tímu v Bratislave na Hurbanovom námestí podarilo otvoriť prvú kamennú prevádzku.
Okrem nej stále funguje ambulantný predaj vo forme prenosného stánku, ktorý môžeš vidieť na rôznych festivaloch, trhoch, firemných akciách a iných eventoch po celom Slovensku.
„Pred otvorením Buchtárne som prevádzkoval bistro v Petržalke a potom som sa zaúčal na sushi majstra. Pohyboval som sa teda v gastropriemysle a mal som už dostatok skúseností, čo bolo dôvodom, prečo som chcel skúsiť niečo vlastné,” hovorí Tomáš Hakl o prvom impulze na založenei Buchtárne.
V ponuke Buchtárne sú všetky buchty robené ručne. Sú varené a tým pádom hutnejšie, čo je výhoda v porovnaní s tými parenými. Buchy nazývajú parenými a to kvôli finálnemu naparovaniu pred servírovaním zákazníkom. V ponuke sú sladké buchty plnené slivkovým, čučoriedkovým, jahodovým alebo marhuľovým lekvárom, prípadne plnené nutelou alebo vanilkovým krémom. Príležitostne natrafíš aj na limitované ponuky, veľký úspech mala napríklad plnka s arašidovým maslom.
Okrem sladkých buchiet je v Buchtárni obľúbená aj špecialita – slané buchty. Sú plnené šťavnatou mäsovou plnkou alebo bryndzou, na ne servírujeme kyslú smotanu, restovanú slaninku s cibuľkou a čerstvú jarnú cibuľku. Tohtoročnou novinkou, sú mini buchtičky, takzvané minibuns. Sú to malé ručne robené buchtičky vo veľkosti ping-pongovej loptičky a vnútri sú bez náplne.
Mnoho ľudí možno netuší, že v Buchtárni si vieš spraviť aj nákup – ako buchty, tak aj žemľové knedle si môžeš balené odniesť domov a pripraviť si ich podľa vlastnej chuti. Taktiež už naparené buchty si môžeš dať zabaliť aj so sebou, a to do zerowaste obalov. „Záleží nám na životnom prostredí, preto buchty servírujeme na taniere z cukrovej trstiny s dreveným príborom, takže náš odpad je plne kompostovateľný,“ dodáva tím Buchtárne.
zdroj:hithit.com