Slovenka omylom odletela na ostrov v Karibiku, teraz vďaka tomu vedie úspešný biznis s veľmi nevšedným produktom (ROZHOVOR)

  • Jarka Bartos sa kombináciou náhody a okolností ocitla na ostrove Svätá Lucia
  • Viac o svojom karibskom živote, podnikaní, ale aj komplikáciách kvôli pandémii nám prezradila samotná Janka
Jarka Bartos, stlucia.org
  • Jarka Bartos sa kombináciou náhody a okolností ocitla na ostrove Svätá Lucia
  • Viac o svojom karibskom živote, podnikaní, ale aj komplikáciách kvôli pandémii nám prezradila samotná Janka

Jarka s manželom si na ostrove Svätá Lucia založili firmu a neustále rozširujú svoje portfólio produktov zo sušených listov moringy karibskej, ktorá je rastlinou najbohatšou na živiny.

K podnikaniu ťa priviedla náhoda, keď ste si s manželom namiesto leteniek na Barbados kúpili letenky na Sv. Luciu. Aká bola vaša reakcia, keď ste to zistili? Prečo ste sa nakoniec rozhodli letieť?

Možno to bude znieť absurdne, ale tým, že som prakticky v neustálom zhone, omylom som objednala zlú letenku. Cestovnú kanceláriu som žiadala o zaslanie ponuky na Barbados, no okrem požadovanej destinácie mi poslali aj dodatočné ponuky na Jamajku a Svätú Luciu.

Stačila chvíľka nepozornosti a problém bol na svete.  V zhone – mne vlastnom,  som sa pustila do výberu hotela, netušiac, že mi do oka padol práve ten na Sv. Lucii. O pár minút bol výber dokončený, dovolenka zaplatená. Škrtám zo zoznamu, idem ďalej.

Možno to bude znieť absurdne po druhýkrát, no cieľovú destináciu dovolenky sme zistili len deň pred odletom, keď sme si chceli pozrieť detaily letu. Zasmiali sme sa a povedali si: St. Lucia či Barbados, dovolenka je dovolenka. Vyrážame!

Dnes vďaka návšteve Karibiku obchodujete s moringou vôbec najbohatšou rastlinou na živiny, aká je doteraz známa. Kedy ste moringu prvýkrát vyskúšali a aký na vás urobila dojem? 

S moringou sme sa stretli po prvýkrát paradoxne práve na Sv. Lucii. Prípravky z nej ste si mohli kúpiť takmer na každom kroku. A veruže sme si aj kúpili! Ja prášok, manžel kapsule.

Keďže som apriori skeptik, prášok som dala zanalyzovať na Úrade verejného zdravotníctva SR, a až po dôkladnej analýze som ho začala naplno užívať.

Ak mám byť úprimná, chuť prášku ma veľmi neohúrila, zato však čo bolo omnoho podstatnejšie – jeho účinky áno. Zrazu sme pociťovali viac energie a cítili sa tak nejak inak. Slovom vitálnejšie.

zdroj: Jarka Bartos

Vy ste Slováci, no žijete vo Viedni – čo vás sem priviedlo? Prečo nebývate na Slovensku? 

V skratke – nasledovala som manžela, ktorý bol už v tom čase rakúsky štátny občan, a predtým roky v Rakúsku aj žil. Koniec-koncov, ja som vždy akosi podvedome tušila, že budem žiť mimo Slovenska, čo sa napokon aj potvrdilo.

Ako z pohľadu obyvateľky Rakúska vnímaš boj tamojšej vlády s pandémiou? V čom by sa mohlo Slovensko inšpirovať? 

Bez toho, aby som vyjadrovala akékoľvek unáhlené závery či kritiku, myslím si, že rakúska vláda na situáciu zareagovala najlepšie ako vedela. Či boli jej rozhodnutia správne alebo nie, si nedovolím tvrdiť.

Samozrejme, že tak, ako v každej krajine, vidíme dopad rozhodnutí na každého jedného jednotlivca. Na rozdiel od Slovenska mám však pocit, že sa so situáciou v Rakúsku zaobchádza o niečo opatrnejšie a menej „násilnou“ formou. Mojej pozornosti veru neunikla veľká vlna kritiky na Slovensku. 

Ktorá z krajín koronu zvláda najlepšie – Rakúsko, Sv. Lucia či Slovensko?

Čo sa týka situácie na Sv. Lucii, tu mám, priznám sa, značné informačné medzery. Nakoľko boli naše lety tento rok zrušené, informácie sa obmedzujú na priateľov a internet. No rovnako ako i v iných krajinách, i Sv. Lucia bola postihnutá opatreniami, ktoré čiastočne pretrvávajú doteraz. 

zdroj: Jarka Bartos

Zhodnotiť, ktorá krajina sa so situáciou popasovala najlepšie, by som si nedovolila. Budem sa opakovať, no podľa mňa sa každá krajina na pandémiu pripravila najlepšie, ako vedela. To, či boli rozhodnutia tej ktorej krajiny lepšie alebo horšie, nemožno posúdiť. Zrejme by to ani nebolo na mieste.

Netreba zabudnúť na fakt, že pre každého bez výnimky je táto situácia šokujúca, nová, nepoznaná. Preto je pre mňa schodnejšia skôr cesta porozumenia ako kritiky.

Kedy nastal ten moment, keď si si povedala, že s moringou budeš naplno podnikať? 

Vzhľadom na fakt, že moringa vtedy v našich končinách (dovolím si tvrdiť) bola pomerne neznáma,  pustila som sa do študovania zahraničných materiálov. Postupom času som bola o účinkoch  moringy presvedčená stále viac a viac. 

Nepamätám si síce presne TEN moment, kedy sme sa pre podnikanie definitívne rozhodli, ale zrejme tomuto kroku dopomohol aj moment môjho 100%-ného presvedčenia.

Vtedy som sa začala obzerať po výrobcoch moringy pre možnú spoluprácu. Ako prvé ma zaujímali plantáže, potom produkcia. Tento počiatočný proces by sa dal prirovnať k hľadaniu ihly v kope sena. Ani si neviete predstaviť, po akých kopcoch sme sa vláčili, preskakovali potoky, prerážali liany v džungli, len aby nám nakoniec ukázali tri stromy.

Domáci sa priznali, že moringu sušia doma, melú na mlynčeku na kávu a ručne plnia do podoby kapsúl.

zdroj: Jarka Bartos

Určite k tomuto rozhodnutiu prispela aj moja neskoršia skúsenosť. Moringu som si raz zakúpila aj u nás, no bolo mi z nej ťažko od žalúdka.

Začala som pátrať po príčinách a študovať ešte viac o jej spracovaní. Vyšlo mi z toho jediné – ak máme predávať kvalitnú moringu, musíme si založiť produkciu v jej domovskej krajine.

Neobávali ste sa, že to nevyjde? Mali ste nejaký záložný plán? 

Záložný plán sme nemali. Sama sa čudujem, že sme ani raz necúvli. Išli sme do toho bez akýchkoľvek informácií o krajine či výživových doplnkoch ako takých. Nevedeli sme prakticky nič – počnúc produkciou a končiac spracovaním. Keď sa na to pozriem spätne, je za tým obrovský kus práce. 

Živíte sa momentálne čisto obchodovaním s moringou? 

Moringa je cesta z číreho presvedčenia, prakticky moje druhé dieťa. Obetujem jej každú jednu chvíľu bez ohľadu na to, či je pracovný týždeň alebo víkend. Ostatne, asi ako každý podnikateľ, ktorý postavil na nohy svoj biznis, ktorý ho živí. I v mojom prípade je moringa môj každodenný chlieb.

zdroj: Jarka Bartos

Ako zareagovali miestni domorodci na váš nápad priniesť moringu aj na Slovensko? 

Asi vás neprekvapím, ak poviem, že niektorí o Slovensku dovtedy ani nepočuli. Definovali nás ako Európanov. Bodka.

Osobne si však nemyslím,  žeby to na nich urobilo nejaký obrovský dojem. Samozrejme, keď naše produkty, a to všetko, čo sme dokázali, videli naši známi, im sa to veľmi páčilo.   

Ty si vyštudovaná právnička. Nebolo by z ekonomického hľadiska výhodnejšie sa venovať právnickej profesii? Ako to vnímaš ty? 

Áno, vyštudovala som PF UK v Bratislave, ale pravdu povediac, viac-menej na želanie mojej rodiny. V tej dobe bol jednoducho titul nadovšetko.

Ak mám byť úprimná, mne táto predstava vtedy veľmi „nevoňala“. Pracovala som v Španielsku a bola som rozhodnutá tam ostať.

Poznáš výrobky z moringy karibskej?

Rodičom som o tom, samozrejme, nepovedala, no keď mi zavolali, že pre mňa majú radostné správy a oznam o prijatí na vysokú, nemala som to srdce sa nevrátiť.

Hoci ma to akosi od malička stále niekam ťahalo, čo naši nevedeli pochopiť, nakoniec sa s tým zmierili a môj otec s obľubou vyhlasoval, že v našom okrese boli dvaja cestovatelia: „Móric Beňovský a naša Jarka“.

Nuž, nepomôžem si. Ja sa potrebujem pohybovať, organizovať, spoznávať nové miesta a ľudí. Toto ma baví a takto som spokojná. 

Čo je pre vás najťažšie na podnikaní v Karibiku? 

Najťažšie pre mňa asi bolo pochopiť ich mentalitu, to, ako rozmýšľajú. Na začiatku sme si vôbec neuvedomili, kde vlastne sme. Očakávali sme, že všetko funguje viac-menej tak ako u nás. Omyl!

Môj manžel – nekonečný perfekcionista, tým dosť trpel, a zrejme trpí dodnes. Na rozdiel od neho som sa naučila ich správanie tak neprežívať, a dnes to beriem s nadhľadom.

Stále mi ukazuje visiace káble na elektrickom vedení a vykrikuje, aká je to fušerácka robota. Alebo sa srdí v banke, kde meškajú ešte aj na termín, ktorý ste si zajednali týždeň dopredu. Ale to treba pochopiť.

Karibčania sa nikam nenaháňajú a riešia iba veci, ktoré musia. My na to nie sme zvyknutí, no v ich krajine sa musíme prispôsobiť. 

The 12 Days leading up to Christmas #TravelSaintLucia will be highlighting Saint Lucian Christmas Traditions⁠⁠🏠⁠ Day…

Posted by Travel Saint Lucia on Saturday, December 19, 2020

Je niečo, v čom by sa mohli Slováci inšpirovať od obyvateľov Sv. Lucie? Akí sú vlastne tamojší ľudia? 

No tu by som sa vrátila k predošlej otázke. Určite by mohla byť karibská mentalita pre nás inšpiráciou, čo do kvality života – byť menej uponáhľaní, prestať riešiť banálne problémy, menej sa stresovať.

Tamojší sú podľa mňa veľmi pohodlní a radšej oželejú isté veci v domácnosti, ako by preto mali niečo urobiť (samozrejme, česť výnimkám).

Žijú si svoj život v karibskom rytme. Napríklad v nedeľu sa na pláži stretávajú známi a rodiny, každý niečo navarí, prinesie a hudba vyhráva až neskoro do noci… 

Stretla si sa na Sv. Lucii ešte s nejakou komoditou, ktorá by podľa teba mohla mať na Slovensku dobrý podnikateľský potenciál?

Možno ak tak dovážanie rumu, ktorý tam vo veľkom vyrábajú.

Slovenka Lea vyštudovala jednu z najnáročnejších univerzít sveta, učila sa analyzovať vojnu. Štúdium stojí 10 000 eur

Zažila si počas podnikania aj nejaký neúspech? Stretla si sa s tým, že by ti ľudia vyslovene nedopriali úspech? 

Tomuto sa nedá vyhnúť. Bolo by naivné myslieť si, že si splníte svoj sen, a všetko pôjde už len ako po masle. Takýto scenár existuje len v rozprávkach. V skutočnosti je cesta za splneným snom tŕnistá a plná prekážok… a v neposlednom rade i neprajníkov.

ALE! A to je dôležitejšie než čokoľvek iné – každý pozitívny ohlas sa váži zlatom. A tých sme, našťastie, dostali neúrekom, a chvalabohu stále dostávame.

Posted by Travel Saint Lucia on Tuesday, December 22, 2020

Ako ovplyvnila tvoj biznis pandémia COVID-19? 

Asi ako každého podnikateľa. Niekoho viac, niekoho menej. V našom prípade ide skôr o organizačné  bariéry plynúce z obmedzení, ako napr. obchodné stretnutia, plánovaná návšteva Sv. Lucie, offline predaj či omeškania výrobných procesov. 

Online predaja sa situácia až tak nedotkla, preto môžeme povedať, že pociťujeme síce čiastočný, no nie existenčný dopad pandémie.

Aká je na Sv. Lucii momentálna situácia ohľadom koronavírusu? 

Nuž, viac či menej taká ako všade – obmedzená. Ani na ostrove sa opatreniam nevyhli. Hoci krivka prenosu vírusu údajne značne klesla, aj tam platia naďalej obmedzenia týkajúce sa bežného fungovania.

Najviac postihli obchody, školy, gastronómiu, spoločenský a kultúrny život… Ostatne asi ako všade.

Nepremýšľali ste niekedy aj nad presťahovaním sa na Sv. Luciu? Čo vás odradilo? 

Nad úplným presťahovaním sme nikdy neuvažovali – skôr nad tým pobudnúť tam určitý čas v zimných mesiacoch. Môjho manžela, ktorý musí stále niečo robiť a niekam ísť, by Sv. Lucia po dvoch mesiacoch prestala baviť.

Nevyhovovalo by nám ani (ne)fungovanie zdravotníckeho systému ako takého a v neposlednom rade ani školstvo (kvôli našej 11-ročnej dcére). 

zdroj: Jarka Bartos

Koľko moringy sa vám už podarilo predať, okolo akej sumy sa pohybujú ročné tržby?

Aj keď teraz zrejme čakáte, že vám odhalím presné a okrúhle čísla, sklamem vás. Moringly som založila len nedávno, takže každý možný zisk sa okamžite mení na investíciu.

Som však presvedčená o tom, že ak niečo robíte s plným nasadením, vášňou a zanietenosťou, výsledky na seba nenechajú dlho čakať.

Aj my vidíme kontinuálne napredovanie. Ľudia sa o nás postupne dozvedajú prostredníctvom médií, sociálnych sietí, influencerov, ktorí sú našimi produktami nadšení.

Čoraz viac zákazníkov nám dáva spätnú väzbu a spokojných odberateľov pribúda stále viac a viac. No aby som bola úprimná, so značkou Moringly nie sme tak úplne v plienkach biznisového sveta.

Moringly síce vznikla len nedávno, no ako odnož materskej spoločnosti môjho manžela Moringa Caribbean. Tá má už za niekoľko rokov vybudovanú pomerne slušnú klientsku základňu – no inú, akou je cieľová skupina Moringly. I preto existujú osve.

Koľkým ľuďom dávate prácu?  Ide o fair trade produkt?

Áno. Mám dvoch ľudí v produkcii plus manažérku, ktorá dohliada na jej chod vrátane komunikácie s farmármi. Je to naša pravá ruka, ktorá sa o všetko stará, keďže my sme na Sv. Lucii len príležitostne. Tento rok takmer vôbec, takže je to pre nás ústredný článok.

Kto by mal nad kúpou moringy určite pouvažovať? 

Úplne každý. A nebudem skromná. Moringa je rastlina s najvyšším obsahom látok, živín, minerálov, antioxidantov a vitamínov, ktoré ľudský organizmus potrebuje k správnemu fungovaniu, čím pokrýva potreby prakticky každého z nás.

Vyvinuli sme však i niekoľko špeciálnych prípravkov a doplnkov výživy. V ponuke máme napríklad kapsule pre histaminikov, športovcov, doplnok na upokojenie rozbúrených hormónov alebo na štíhlu líniu. Tie sú podľa toho ktorého zacielenia doplnené maximálne o prírodné látky či vitamíny. Preto sú vhodné aj pre vegánov.  

zdroj: Jarka Bartos

Na Sv. Luciu chodievate len párkrát ročne, čo tam zvyknete robievať? 

Áno, chodievame tam párkrát do roka (teda kým neprišla pandémia). Tento rok som už dvakrát musela zrušiť odlet. Ale inak navštevujeme ostrov väčšinou cez prázdniny kvôli našej dcére. V minulosti, ak sme zostali dlhšie, navštevovala školu tam. 

Ak ti mám odpovedať na otázku, čo robíme, keď sme na ostrove, tak pracujeme a oddychujeme presne ako doma, len po karibsky.

Z hľadiska financií sa vám oplatí takto pendlovať? 

Viete, keď spojíte príjemné s užitočným, a teda prácu s dovolenkou, ako to robievame my, pozeráte sa na to inak. Keď rozbiehate biznis, musíte pendlovať, pretože samé sa nespraví nič, a na Sv. Lucii to platí dvojnásobne.

I tu mi však pomohla jedna milá náhoda, kedy sme sa na karibskej pláži dali  do reči s istým pánom, z ktorého sa po chvíli vykľul rodený Čech prenajímajúci apartmány priamo na ostrove.

zdroj: Jarka Bartos

Náhoda či osud, vďaka tomuto kontaktu máme na Sv. Lucii strechu nad hlavou kedykoľvek potrebujeme – bez ohľadu na dĺžku pobytu.

Veľká výhoda je, že nám umožnil ponechať si v apartmáne osobnú výbavu, aby sme si nemuseli zakaždým veci na ostrov donášať v X kufroch. To je naozaj na nezaplatenie.

I vďaka tomu sa na Sv. Lucii cítim ako doma. Varím, periem, starám sa o dcéru, upratujem a popritom robím biznis. Samozrejme, medzičasom som si tam našla aj voľnočasové aktivity – chodievam cvičiť či na kurz salsy.

Čo ťa podnikanie s moringou naučilo? 

V prvom rade ma podnikanie s moringou naučilo byť tvrdšou a zachovať si chladnú hlavu i v kritických situáciách. Spoznala som úžasný strom, do ktorého som sa „zamilovala“.

Mala som možnosť spoznať novú kultúru a miesta, o ktorých som predtým ani nesnívala. Za tie roky som sa veľa naučila – či už o pestovaní moringy, jej spracovaní,  o výživových doplnkoch či biznise ako takom. Takže vcelku prínos po všetkých stránkach. 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech