Slovensko má majstra sveta v príprave kávových koktejlov
- Aj napriek tomu, že Majstrovstvá sveta v hokeji nám v posledných rokoch nejako nevychádzajú, máme na Slovensku iných majstrov sveta. Čo tak byť majstrom sveta v miešaní chutných kávových koktejlov? To je umenie! A na Slovensku takéhoto majstra máme. Je ním Martin Hudák.
- Aj napriek tomu, že Majstrovstvá sveta v hokeji nám v posledných rokoch nejako nevychádzajú, máme na Slovensku iných majstrov sveta. Čo tak byť majstrom sveta v miešaní chutných kávových koktejlov? To je umenie! A na Slovensku takéhoto majstra máme. Je ním Martin Hudák.
Aj napriek tomu, že zdieľa priezvisko so známym bradatým moderátorom Michalom Hudákom, so svetom médií nemá nič spoločné. Skôr ho to ťahá k inej zábave, a to príprave chutných koktejlov z kávy. Z nedávnych Majstrovstiev sveta v Budapešti si priviezol prvenstvo. Ak ťa napadlo, že o takéhoto majstra by sa „potrhali“ v rôznych baroch, nie si ďaleko od pravdy. Martin je totiž barmanom. Ale nie hocakým. Je rovno senior barmanom!
Martin miluje našu Zem a prostredníctvom čarovania s kávou chce poukázať na znečisťovanie nášho životného prostredia. Ušľachtilý cieľ. Na celosvetovej súťaži prevalcoval svojich na všetko odhodlaných súperov zaujímavou kombináciou. Na výrobu svojho víťazného produktu použil suroviny, ktoré sa bežne pri príprave kávových nápojov považujú za úplný odpad. Ale pekne poporiadku. Cesta k hotovému výsledku bola pomerne zaujímavá.
Martin použil na prípravu koktejlu čerstvé plody zo stromu kávovníka. Plody však voňavú kávu vôbec nepripomínajú a majú červenú farbu. Čo teraz? Je ich teda potrebné vysušiť a až vtedy začnú pripomínať scvrknuté zrniečko kávy. V tomto momente sa začalo jeho víťazné ťaženie. Z vysušenej kávy pripravil chutný likér, ktorého kvality určite ocenila aj naoko prísna porota. Z odpadu, ktorý vzniká pri pražení kávy a oddelí sa od zrnka, následne vytvoril, čuduj sa svete, chutný sirup.
Tento odpad je veľmi tenký a jemný, a jeho cesta končí v spaľovni. Využitím odpadových častí kávy chcel poukázať na to, že aj pri výrobe rôznych produktov sa môžu využiť časti, ktoré sú všeobecne považované za nehodnotné. Takto môžeme v maximálnej možnej miere zúžitkovať všetko, čo nám Zem ponúka, a tak minimalizovať náš vplyv na životné prostredie.
Celý jeho víťazný produkt okrem pohára bol stvorený z kávových zŕn. Zaujímavosťou je, že tanierik, na ktorom bola výsledná pochúťka servírovaná, bol vyrobený z vypálenej kávy. Tento šikovný barman ho ešte skrášlil a obsypal ho pieskom z rozdrvených kávových zŕn.
Ak by si si myslel, že takýto nápad dostaneš a zrealizuješ v priebehu pár minút, tak si na veľkom omyle. Majstrovstvá sveta vyžadujú detailnú prípravu celého vystúpenia pred porotou. To jeho bolo podčiarknuté hudbou Hansa Zimmera z dokumentu Planet Earth.
Martin nič nezanedbal ani pri príprave surovín. Kávu si vybral z malej farmy v Paname aj vďaka tomu, ako domáci kávu zberajú a spracúvajú. Jeho extrémny cit pre detail sa potvrdil aj pri výbere smotany. Po smotanu si zašiel priamo do Anglicka, kde navštívil tamojšiu farmu. Tu si vlastnoručne vybral zo 120 kráv jednu vyvolenú, ktorej mlieko bolo najvýživnejšie.
Smotana z kvalitného mlieka je proste chuťová bomba. No a na jemné dochutenie chutnej kávy Martin použil lahodný lesný med priamo od svojho priateľa. Výsledok tak potešil nielen oči, ale aj chuťové poháriky neoblomných porotcov. Na ich prísnych tvárach sa totiž objavili úsmevy.
Práca je Martinovou zábavou a vášňou. Miluje vytváranie nových a nových chutí a vôní. Aj keď sa ozývajú hlasy kritikov, že nemôže sedieť na dvoch stoličkách a byť profesionálom v dvoch pomerne odlišných koníčkoch . On však miluje prípravu kávy a aj koktejlov a od svojej vášne nemieni upustiť. Verí, že pokiaľ robíš niečo naozaj rád a s láskou, dá sa to robiť dobre nielen pri jednej, ale aj pri dvoch činnostiach, ktoré na prvý pohľad nejdú vôbec dohromady.