Analytici očakávajú v tomto roku 3,4 % rast ekonomiky SR 

Analytici očakávajú v tomto roku 3,4 % rast ekonomiky SR 

Rast slovenskej ekonomiky by mal ku koncu tohto roka dosiahnuť 3,4 %. Ukázal to najnovší júlový prieskum Národnej banky Slovenska medzi analytikmi komerčných bánk. Oproti júnu 2019 analytici svoj odhad nezmenili. Informovala TASR.

Ešte v januári tohto roka však očakávali rast hrubého domáceho produktu (HDP) v stálych cenách na úrovni 4,3 %. V budúcom roku by sa mal rast HDP v stálych cenách spomaliť na 3,1 %. Oproti júnu analytici zhoršili výhľad o 0,1 percentuálneho bodu (p.b.).

Nezamestnanosť by mala v tomto roku podľa analytikov dosiahnuť úroveň 5,8 %, jej odhad oproti júnu zlepšili o 0,1 p. b. Rast nominálnych miezd by mal zrýchliť na 6,6 % a miera zamestnanosti by ku koncu tohto roka podľa analytikov mohla byť na úrovni 1,2 %. Analytici sa pozreli aj na vývoj inflácie na Slovensku. Tá by podľa nich v tomto roku mala dosiahnuť 2,4 % a jadrová inflácia by mala byť na úrovni 2,2 %.

Spomalenie rastu ekonomiky v tomto roku očakávajú aj analytici Ministerstva financií SR. Tí v júnovej makroekonomickej prognóze odhadovali rast HDP na úrovni 3,5 %, pričom zhoršili výhľad o 0,3 p.b. V budúcom roku by mala ekonomika podľa prognózy rásť 3,4-percentným tempom.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá