Automobilka BMW vymenovala nového riaditeľa Olivera Zipseho

Automobilka BMW vymenovala nového riaditeľa Olivera Zipseho

Nemecký výrobca áut BMW má nového riaditeľa. Stal sa ním Olver Zipse. Päťdesiatpäťročný expert na výrobu má pomôcť automobilke zvládnuť tlak konkurencie v oblasti prémiových áut a elektromobility. Nahradí tak Haralda Krügera, ktorý prednedávnom oznámil, že odstupuje. Zipse nastúpi do funkcie 16. augusta

Nemecký výrobca luxusných áut BMW vymenoval vo štvrtok (18.7.) večer za nového generálneho riaditeľa Olivera Zipseho. Poukázal pritom na jeho „rozhodnosť“ a ďalšie kvality. Nahradí Haralda Krügera, ktorý začiatkom júla oznámil, že odstúpi z funkcie.
BMW pod vedením Krügera, ktorý bol známy tým, že sa snažil o dosiahnutie konsenzu, začalo zaostávať za svojimi rivalmi v oblasti elektromobility i v predaji prémiových áut, kde ho už predbehol Mercedes.
Zipse sa stane generálnym riaditeľom 16. augusta. Päťdesiatpäťročný expert na výrobu má pomôcť automobilke preorientovať sa na elektrické a autonómne vozidlá a zvládnuť novú konkurenciu technologických gigantov.
BMW pod vedením Krügera v roku 2016 predbehlo Mercedes-Benz a stalo sa najpredávanejšou značkou luxusných áut, ale v segmente prémiových elektromobilov prenechalo priestor začínajúcemu konkurentovi Tesla.
Spočiatku malo pritom BMW vedúcu pozíciu v prémiových elektrických vozidlách, ale „priškrtilo“ svoje ambície po tom, ako svoje drahé mestské vozidlo i3 nedokázalo predať vo väčšom počte. Tesla tak predbehla BMW v predaji elektrických vozidiel.
Predseda správnej rady BMW Norbert Reithofer spočiatku presadzoval na čele spoločnosti Krügera pre jeho schopnosť dosiahnuť konsenzus, ale zároveň na neho naliehal, aby agresívnejšie zavádzal elektrické vozidlá a prehodnotil stratégiu BMW v oblasti elektromobility.
Krügerova neochota pretláčať elektromobily s nízkou maržou viedla k odchodu talentovaných odborníkov na elektrické vozidlá, vrátane Christiana Sengera, teraz člena predstavenstva spoločnosti Volkswagen (VW) a Markusa Duesmanna, ktorý je považovaný za budúceho generálneho riaditeľa značky Audi.
Duesmanna a Sengera „zlanáril“ generálny riaditeľ VW Herbert Diess, bývalý člen predstavenstva BMW zodpovedný za výskum, ktorý v roku 2015 odišiel z tohto postu čiastočne aj preto, že jeho štýl riadenia bol v BMW považovaný za príliš autokratický.
Odvtedy Diess v rámci VW presadil radikálnu stratégiu hromadnej výroby elektromobilov v hodnote 80 miliárd eur a rozsiahlu alianciu s automobilkou Ford.

 

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá