Automobilka Porsche predala po slabom rozbehu viac vozidiel ako vlani

Automobilka Porsche predala po slabom rozbehu viac vozidiel ako vlani

Po slabom štarte do roku 2019 sa automobilka Porsche dostala do tempa a napokon v prvom polroku predala o 2 % viac áut než v rovnakom období vlaňajška. Vedenie firmy o tom informovalo v utorok v Stuttgarte.

Porsche na konci prvého štvrťroka zápasilo s viacerými problémami. Medzi nimi bolo aj neplnenie novej normy WLTP a jeho zaostávanie v predaji medziročne dosahovalo 12 %.

Porsche v prvom polroku dodalo na trh 133.484 vozidiel. Viac ako tretina z nich boli Macany. Ide o malé terénne vozidlo, ktoré je u zákazníkov z jeho výroby najobľúbenejšie.

Automobilke sa darilo najmä na čínskom trhu. V prvom štvrťroku aj tam zaznamenala medziročný pokles predaja 10 %, ale do konca júna dosiahla prírastok 28 %. V Spojených štátoch sa predaj zvýšil medziročne o 3 %.

Vedenie Porsche slabý výsledok prvej štvrtiny roka odôvodnilo aj tým, že veľa zákazníkov sa rozhodlo vyčkávať na zníženie dane z pridanej hodnoty.

V Nemecku a v celej Európe sa však negatívny trend zo začiatku roka nepodarilo prekonať. V porovnaní s vlaňajškom je pokles predaja áut viac ako 10 %. „V Európe sme podľa očakávania v druhom štvrťroku pociťovali dozvuky prechodu na plnenie normy WLTP,“ uviedol člen správnej rady zodpovedný za distribúciu vozidiel Detlev von Platen.

 

 

 

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá