Bojnická ZOO bude oslavovať kazuára

Bojnická ZOO bude oslavovať kazuára

Národná zoologická záhrada v Bojniciach si vo štvrtok (25. 7.) pripomenie medzinárodný deň kazuára, ktorého i chová. O vtákovi, považovanom za najnebezpečnejšieho na svete, sa budú môcť dozvedieť viac informácií návštevníci v špeciálnom edukačnom stánku, ktorý pri tejto príležitosti zoo pripravila. Informoval o tom v stredu hovorca zoo Jaroslav Slašťan.

„Kazuár je považovaný za najnebezpečnejšieho vtáka na svete. Keď sa cíti ohrozený, útočí na ľudí i zvieratá. Síce nevie lietať, no behať dokáže rýchlosťou až 50 kilometrov za hodinu. Na strednom prste má niekoľkocentimetrový a mimoriadne ostrý pazúr, ktorým svoju obeť doslova rozpára,“ priblížil Slašťan.

Vták má podľa neho na svedomí viacero úmrtí domorodých obyvateľov v Austrálii a prímorskom štáte Papua-Nová Guinea.

„Počas druhej svetovej vojny dokonca jednotky prítomné na danom území varovali pred útokom kazuára. V roku 1926, keď sa partia mužov snažila kazuára uloviť, jednému z nich pazúrom presekol krk. V Austrálii a Papue-Novej Guiney je zaznamenaných niekoľko prípadov, kde kazuáre na ľudí neúspešne zaútočili, čomu dosvedčuje aj vydaná príručka, ako ich útok prežiť,“ dodal s tým, že do roku 2003 svet zaznamenal minimálne 220 napadnutí.

 

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá