Bratislava je na hokejové MS dobre pripravená, uistili zástupcovia mesta

Bratislava je na hokejové MS dobre pripravená, uistili zástupcovia mesta

Hlavné mesto je pripravené na májový hokejový šampionát tak, aby si návštevníci odniesli príjemný zážitok a domáci zasa nemuseli útrpne čakať na to, kedy sa to celé skončí. Pred kamerami spravodajskej televízie Tablet.TV to deklaroval viceprimátor hlavného mesta Juraj Káčer a predsedníčka mestskej komisie pre cestovný ruch a medzinárodnú spoluprácu Soňa Svoreňová.

V diskusnej relácii Mesiac v Bratislave hovorili o opatreniach v súvislosti s blížiacimi sa majstrovstvami sveta (MS) v hokeji i význame podujatia pre cestový ruch.

„Dobre si uvedomujeme, že ide o najvýznamnejšie športové podujatie v tomto roku na Slovensku. Podľa toho sme sa naň pripravovali a som presvedčený, že v rámci možností, ktoré máme, sme urobili maximum,“ zdôraznil Káčer, argumentujúc opatreniami, ktoré sa týkajú bezpečnosti a dopravy, ale i priamymi investíciami metropoly.

„Z rozpočtu mesta sme vynaložili približne milión eur do modernizácie zimného štadióna, nejde však o samoúčelnú investíciu pre majstrovstvá sveta, ale peniaze, ktorými zveľaďujeme mestský majetok. Nič z toho, čo sa vymenilo a zrekonštruovalo sa nebude demontovať, bude to slúžiť ďalej. A napríklad pri osvetlení by sa investícia prostredníctvom úspor na elektrickej energii mala vrátiť do troch rokov, takže si myslím, že sú to naozaj dobre vynaložené prostriedky,“ uviedol.

Svoreňová nepochybuje, že mesto má potenciál zužitkovať i výrazný nárast zahraničných návštevníkov, ktorí sa chystajú na šampionát. V porovnaní s rokom 2011, keď sa na pôde samostatného Slovenska konali MS prvýkrát, ide podľa nej o výrazný posun v pripravenosti mesta. „Určite sme ďalej napríklad v prípade organizácie dobrovoľníkov, ktorí na vstupných bránach do mesta i ďalších dôležitých zhromažďovacích miestach poradia, vysvetlia i navigujú návštevníkov zo zahraničia,“ informovala.

Neporovnateľne lepšou podľa nej bola i samotná propagácia šampionátu v zahraničí. „Kým v roku 2011 išlo o všeobecnú kampaň, tentoraz to bola adresná a cielená propagácia smerujúca k fanúšikom krajín, ktorých tímy budú v Bratislave hrať. Máme informácie, že to bolo naozaj sledované promo,“ dodala.

Okrem informovanosti návštevníkov boli prioritou mesta pri zabezpečovaní svojich povinností spoluorganizátora otázky bezpečnosti a dopravy. „Bezpečnostný plán sa pripravoval naozaj veľmi dlho a dôkladne. Situáciu v meste bude monitorovať zvýšený počet policajtov, pričom  bratislavských doplnia aj kolegovia z iných miest Slovenska,“ potvrdil Káčer. „Z hľadiska preventívnych krokov i dohodnutej koordinácie štátnej a mestskej polície sme pripravení efektívne zasiahnuť i v prípade mimoriadnych situácií. Samozrejme, verím, že k nim vôbec nepríde,“ povedal.

Možné dopravné kolapsy v širšom centre mesta, kde sa nachádza štadión, a kde sa budú koncentrovať aj samotné fanúšikovské enklávy, by mala eliminovať možnosť využiť jedno zo štyroch záchytných parkovísk (Dúbravka pri ŠKP, Zlaté piesky, Tyršovo nábrežie i Technická ulica), rovnako tak posilnená MHD, pripravená čo najrýchlejšie odviezť divákov po skončení zápasu. „Vstupenka na zápas bude v deň duelu zároveň aj lístkom na MHD,“  pripomenul viceprimátor.

Upozornil, že výhody, týkajúce sa MHD, mohlo počas šampionátu mesto zaviesť preto, lebo získalo viac peňazí z nájmu za štadión. Mesto sa totiž so Slovenským zväzom ľadového hokeja (SZĽH) dohodlo, že zo sumy nájmu vo výške 500.000 eur si zväz neuplatní možnosť použiť polovicu v rámci svojej investície do modernizácie štadióna, ale v plnej výške odvedie nájomné magistrátu.

Svoreňová poukázala na to, že benefit v podobe bezplatného cestovania zjednoduší život návštevníkom MS a zamedzí konfliktom, ku ktorým dochádzalo pred ôsmimi rokmi medzi revízormi a divákmi. „Bezplatná MHD by mohla taktiež motivovať návštevníkov, aby si prešli mesto a videli z neho čo najviac,“ mieni. Na atrakcie v Bratislave budú zahraničných fanúšikov upozorňovať aj špeciálne mapky. „Do pozornosti dávame najmä to, čo by v oblasti gastronómie, ale aj voľnočasových aktivít mohlo lákať hlavne mužov a mladých ľudí, keďže tí budú mať medzi fanúšikmi prevahu,“ ozrejmila predsedníčka mestskej komisie pre cestovný ruch.

Obaja očakávajú, že počas majstrovstiev prekoná návštevnosť počty z roku 2011 a dúfajú, že k tomu prispeje i fakt, že aj hlavné mesto bude dejiskom zápasu slovenských hokejistov. Káčer si dokonca myslí, že po siedmich košických zápasoch v základnej skupine by Slováci v Bratislave nemuseli hrať iba štvrťfinále. „Je čas, aby sme sa po rokoch opäť dočkali medaily,“ verí zástupca primátora hlavného mesta.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá