Bratislava je v užšom výbere na získanie titulu Európske hlavné mesto inteligentného cestovného ruchu

Bratislava je v užšom výbere na získanie titulu Európske hlavné mesto inteligentného cestovného ruchu

Do druhého ročníka súťaže zastrešovanej Európskou komisiou sa prihlásilo 35 miest zo 17 členských štátov EÚ, v užšom výbere je desať miest vrátane Bratislavy.

Betliar spravuje bývalé sídla rodiny Andrássyovcov považovaných za jeden z najvýznamnejších šľachtických rodov Európy 19. storočia. Celý zbierkový fond múzea tvorí pozostalosť po rodine Andrássy.

Pod správu múzea patrí kaštieľ Betliar, hrad Krásna Hôrka a Mauzóleum Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí. Kaštieľ Betliar bol postavený ako luxusné sídlo na mieste staršieho menšieho renesančného kaštieľa zo 17. alebo začiatku 18. storočia.

Rezidencia Andrássyovcov vznikla v rokoch 1881 až 1886 za grófa Emanuela I. Andrássyho (1821 – 1891), ktorý ju využíval predovšetkým ako poľovnícke sídlo a múzeum pre svoju bohatú zbierku. Gróf sa inšpiroval predovšetkým anglickými vidieckymi sídlami, no na kaštieli môžno nájsť aj prvky ovplyvnené francúzskou architektúrou.

Kaštieľ Andrássyovcov v Betliari obklopuje rozsiahly anglický park, ktorý patrí medzi najzachovalejšie historické parky na Slovensku a je zapísaný do Zoznamu umelecky a kultúrne hodnotných parkov sveta. Koncom 18. storočia ho založil gróf Leopold Andrássy a jeho rozloha presahuje 80 hektárov. Andrássyovsky park zároveň patrí medzi najvýznamnejšie historické záhrady sveta, na svojej webstránke o tom informuje národné múzeum.

Kaštieľ Betliar je počas letnej sezóny, od mája do septembra otvorený denne okrem pondelka od 9:30 do 18:30 a posledný vstup.

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá