Emisný škandál zasiahol do prevádzkového zisku Porsche, tržby však vzrástli 

Emisný škandál zasiahol do prevádzkového zisku Porsche, tržby však vzrástli 

Nemecká automobilka Porsche ešte stále pociťuje dôsledky emisného škandálu, ktorý sa najnovšie odrazil na jej prevádzkovom zisku za 1. polrok. Tržby sa však zvýšili takmer o desatinu a aj upravený prevádzkový zisk v porovnaní s minulým rokom vzrástol. Informovala TASR.

Ako uviedla agentúra DPA, prevádzkový zisk spoločnosti klesol na 1,7 miliardy eur. Dôvodom je pokuta vyše 500 miliónov eur, ktorú firma dostala v máji tohto roka za sporný softvér umožňujúci zavádzanie pri emisných testoch v jej naftových vozidlách.

Na druhej strane, tržby dosiahli 13,4 miliardy eur, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka znamená rast o 9 %. Rovnako aj prevádzkový zisk bez započítania mimoriadnych položiek zaznamenal oproti vlaňajšiemu 1. polroku rast, a to o 3 % na 2,2 miliardy eur.

K výsledkom pred započítaním mimoriadnych položiek dopomohol najmä zvýšený predaj vozidiel. Firma predala za prvých šesť mesiacov 133.484 vozidiel, čo medziročne predstavuje rast o 2 %. Podľa vedenia firmy tieto výsledky sú „solídnou základňou pre celý obchodný rok“.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá