Fontánu v Bratislave prekryli červenou látkou, varujú tak, že planéta horí

Fontánu v Bratislave prekryli červenou látkou, varujú tak, že planéta horí

Podľa hnutia Extinction Rebellion Slovakia je červená látka symbolom desiatok tisícov požiarov, ktoré v súčasnosti horia v Arktíde, na Sibíri, v Afrike a v Amazónii.

S cieľom poukázať na závažnosť globálneho otepľovania a masívneho odlesňovania prikryli aktivisti zemeguľu, ktorá je súčasťou Fontány mieru na Hodžovom námestí v Bratislave, červenou látkou. Podľa hnutia Extinction Rebellion Slovakia je červená látka symbolom desiatok tisícov požiarov, ktoré v súčasnosti horia v Arktíde, na Sibíri, v Afrike a v Amazónii. „Dym z boreálnych lesov na Sibíri presahuje veľkosť Európskej únie, rozsiahle požiare v dažďových pralesoch Južnej Ameriky vidieť aj z vesmíru,” zdôraznila národná koordinátorka Extinction Rebellion Karolína Gelatičová.

V Amazonskom pralese sa od 70. rokov odlesnilo približne 20 percent jeho pôvodnej rozlohy. Odlesňovanie, ktoré súvisí s dopytom po pôde, sprevádzajú aj rozsiahle požiare, ktoré zakladajú tamojší farmári. Počet požiarov narástol na viac ako 75-tisíc. Odlesnená pôda slúži na pestovanie sóje a chov dobytka, ktorý je exportovaný aj do Európy a na Slovensko. “Cieľom hnutia je teda poukázať na to, že aj obyvatelia Slovenska sú súčasťou tohto problému,” uzavrela Gelatičová. (sita)

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá