Grantový program Talenty Novej Európy rozdelil 66.000 eur nadaným mladým ľuďom

Grantový program Talenty Novej Európy rozdelil 66.000 eur nadaným mladým ľuďom

Talentované deti a mladých ľudí z oblasti vedy, umenia a športu podporil aj v tomto roku grantový program spoločnosti Slovnaft a Stredoeurópskej nadácie Talenty Novej Európy (TNE). V 12. ročníku programu odborná porota prerozdelila medzi 65 mladých ľudí sumu 66.000 eur.

„Všetky naše talenty si zaslúžia uznanie. Sú neskutočne šikovní a je obdivuhodné, čo všetko dokážu obetovať, aby sa dostali bližšie k svojim cieľom,“ zdôraznila Szilvia Czuczor zo Stredoeurópskej nadácie.

Jedným z ocenených je 22-ročný Filip Korim. Ako študent na Univerzite veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach sa venuje výskumu osteologických preparátov či nádorov u koní a pracuje aj na metodike prípravy väzových preparátov.

Podporu TNE využije aj šestnásťročná plavkyňa z Hronských Kľačian Sabina Kupčová, ktorá už zaplávala limit na majstrovstvá sveta. Klára Kusá, 23-ročná študentka zo Stupavy, by chcela grant využiť na napísanie knihy, ktorá by zvýšila povedomie o rôznych psychických ťažkostiach v spoločnosti. Hráč na heligónke, 16-ročný Martin Repáň si chce za grant kúpiť nový nástroj a v budúcnosti predviesť krásu slovenského folklóru aj v Amerike.

O rozdelení prostriedkov rozhodovala porota zložená z odborníkov z oblasti vedy, umenia a športu. „Základom každého úspechu je, že to máte v srdci, že to naozaj chcete robiť. Musí to byť pre človeka to najdôležitejšie,“ uviedol člen poroty, manažér hokejového centra Miroslav Lažo.

Slovnaft so Stredoeurópskou nadáciou doteraz v grantovom programe TNE podporili 350 detí a mladých ľudí sumou takmer 720.000 eur.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá