Hlavné mesto je v inteligentnom cestovnom ruchu konkurencieschopné

Hlavné mesto je v inteligentnom cestovnom ruchu konkurencieschopné

Organizácia Bratislava Tourist Board, ktorá v spolupráci s hlavným mestom prihlásila Bratislavu do súťaže o titul Európske hlavné mesto inteligentného turizmu, tvrdí, že Bratislava je voči ostatným deviatim finalistom konkurencieschopná. Do užšieho výberu na titul postúpilo 10 miest.

Pre agentúru SITA to uviedol hovorca BTB Maroš Plitko. Dvojicu víťazov 2. ročníka súťaže oznámia na slávnostnej ceremónii v rámci Európskeho fóra cestovného ruchu 9. a 10. októbra tohto roku v Helsinkách.

Organizácia BTB, zameraná na destinačný manažment, sa v prihláške do súťaže venovala najmä štyrom oblastiam cestovného ruchu so smart prvkami, a to dostupnosť, udržateľnosť, digitalizácia a kreativita. Podľa ich slov Bratislava spravila za posledné roky veľký pokrok v týchto oblastiach a zmenu si všímajú aj zahraniční návštevníci.

„Monitorujeme európske i zahraničné mediálne výstupy, reakcie návštevníkov nášho mesta na sociálnych sieťach, ako aj diskusiu na cestovateľských portáloch. Dnes je Bratislava vnímaná ako atraktívna európska metropola s dynamickým rozvojom, inovatívnym prostredím či celoeurópskou rozmanitosťou koncentrovanou na malom území,“ uviedol Plitko a dodal, že aktuálne pripravujú kvalitnú prezentáciu do Helsínk.

Na mnohé atribúty kvalitného cestovného ruchu BTB nemá kompetencie, podľa ich slov ide najmä o mestskú hromadnú dopravu, osvetlenie, údržbu verejných priestranstiev, riešenie odpadov a ich separovanie.

„Osadili sme však dotykové infopanely na letisku, na hlavnej železničnej stanici, v turistickom informačnom centre a na Bratislavskom hrade, pričom plánujeme osadiť aj ďalšie. Prevádzkujeme tiež bezplatnú WiFi sieť v centre mesta s názvom ´Visit Bratislava´,“ dodal Plitko. Organizácia BTB momentálne pracuje na spolupráci so zdravotne znevýhodnenými občanmi, aby dali odporúčania, ako by sa Bratislava mohla stať turisticky atraktívnou a vhodnou aj pre hendikepovaných ľudí.

Do 2. ročníka súťaže Európske hlavné mesto inteligentného turizmu sa prihlásilo 35 miest zo 17 členských štátov EÚ. Do finále postúpilo 10 miest, okrem Bratislavy sú to holandské mesto Breda, nemecké mestá Bremerhaven a Karlsruhe, talianske mestá Ravenna a Turín, švédsky Gothenburg, slovinská Ľubľana, španielska Málaga a francúzske Nice.

Cieľom súťaže je odmeniť inovačné a inteligentné riešenia európskych miest v tejto sfére. Pre rok 2019 tento titul získali Helsinki a Lyon. Ocenenie má podľa komisie európskym mestám poskytnúť platformu na spoluprácu a šírenie osvedčených postupov, ktoré podporia inovatívne, udržateľné, inkluzívne a efektívne riešenia.

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá