Kurz eura vzrástol

Kurz eura vzrástol

Kurz spoločnej európskej meny vo štvrtok vzrástol. Popoludní sa euro predávalo po 1,1184 USD, teda pri vyššom kurze ako v stredu (24. 7.) večer. Informovala TASR.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila popoludní referenčný kurz na 1,1115 USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8997 eura. Vo štvrtok bolo v centre záujmu investorov zasadnutie Rady guvernérov ECB, ktorá rozhodovala o nastavení menovej politiky. ECB nezmenila úrokové sadzby, signalizovala však ďalšie uvoľnenie.

Šéf ECB Mario Draghi na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia rady potvrdil svoje vyhlásenia týkajúce sa pripravenosti banky ešte viac uvoľniť menovú politiku, aby podporila ekonomiku eurozóny. Dôvodom je zhoršovanie rastových vyhliadok regiónu. Medzi negatívne faktory patria predovšetkým obchodné konflikty. Aj napriek nebezpečenstvám ohrozujúcim rast je však podľa Draghiho riziko, že eurozóna sa dostane do recesie, relatívne nízke.

Predpoludním mali negatívny vplyv na euro slabé čísla z nemeckej ekonomiky. A tesne po skončení zasadnutia Rady guvernérov ECB padol kurz eura na 2-ročné minimum 1,1103 USD/EUR. Počas tlačovej konferencie šéfa ECB Maria Draghiho však spoločná mena zmazala straty a neskôr dokonca posilnila.

Index podnikateľskej dôvery mníchovského inštitútu Ifo klesol viac, než sa očakávalo a dostal sa najnižšie od apríla 2013. Podľa šéfa Ifo Clemensa Fuesta v blízkom čase nepríde k zlepšeniu. „Ďalší výrazný pokles neveští nič dobrého,“ uviedol hlavný ekonóm VP Bank Uwe Burkert. Dodal, že zrejme nepríde k oživeniu v 2. polroku, ktoré očakávajú mnohí experti.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá