Lučenec: Coworkingové centrum Priestor bude slúžiť na spoluprácu a podporu

Lučenec: Coworkingové centrum Priestor bude slúžiť na spoluprácu a podporu

Miesto na spoluprácu a podporu predovšetkým začínajúcich podnikateľov chce vytvoriť nové coworkingové centrum Priestor, ktoré vzniklo na Ulici M. Rázusa v Lučenci. Primátorka uviedla, že  že mesto je pripravené zakladateľom centra v ich začiatkoch prispieť aj finančne.

Vytvoriť miesto na spoluprácu a podporu predovšetkým začínajúcich podnikateľov je cieľom coworkingového centra Priestor, ktoré vzniklo na Ulici M. Rázusa v Lučenci. Centrum založilo a bude prevádzkovať miestne občianske združenie (OZ) Podnikavci Novohradu.

„Hlavným zámerom je poskytnúť ľudom pracovné miesto a kancelárske priestory. Keď nepotrebujú celú kanceláriu, môžu si prenajať len stôl a bude to pre nich jednoznačne finančne výhodnejšie,“ priblížila TASR Janette Horstmann z OZ Podnikavci Novohradu.

Dodala, že pridanou hodnotou pre členov centra bude pomoc komunity. „Keďže tam budeme sedieť ľudia z rôznych profesií, budeme prinášať pridanú hodnotu tým, že si budeme poskytovať služby alebo posúvať zákazníkov,“ konkretizovala Horstmann. Priestor však podľa nej bude i centrom na stretávanie, školenia či diskusie.

Coworkingové centrum v Lučenci zatiaľ tvorí len jedna rozľahlejšia kancelária, ktorú si členovia OZ podľa Horstmann dokážu financovať sami. Ak bude viac záujemcov, sú pripravení ísť aj do väčších priestorov.

„Chceme to vybudovať tak, aby sme neboli závislí od externých zdrojov. Samozrejme, chceme sa pokúsiť získať financie cez projekty pre mladých alebo cez Operačný program Ľudské zdroje,“ dodala Horstmann, ktorá centrum povedie s ďalšími štyrmi spolupracovníkmi – Petrom Hegyim, Danielom Markom, Soňou Dorókovou a s Kati Kovács.

Na fungovaní Priestoru sa bude podieľať i Daniel Csúr, ktorý vedie podobné coworkingové centrum v susednej Rimavskej Sobote. „Mojou úlohou bude byť mentorom, externým poradcom i podporou, ktorá dokáže Priestor posúvať dopredu znalosťami, kontaktmi či dobrými radami,“ objasnil Csúr pre TASR.

Ako povedal, nové zariadenie nevníma ako konkurenciu. „Naopak, najlepšia vec by bola, keby v každom meste mohla byť takáto myšlienka a vedeli by sme ju pretlačiť. Je super, že v Lučenci táto vec vzniká, dokážeme sa podporovať, vytvárať synergie, tlačiť veci spoločne dopredu,“ zdôraznil Csúr.

Podľa slov primátorky Lučenca Alexandry Pivkovej zámerom mesta je podporovať takéto aktivity. „Máme mladých ľudí, ktorí sú veľmi šikovní a tiež nám záleží na tom, aby sme im tu urobili takéto jednoduché prirodzené zázemie na rozbeh. Som rada, že to už má takúto reálnu kontúru,“ povedala primátorka pre TASR.

Doplnila, že mesto je pripravené zakladateľom centra v ich začiatkoch prispieť aj finančne. „My podporujeme takéto organizácie, aj participatívny rozpočet mesta hovorí o tomto istom. Keby sa boli zapojili v predchádzajúcej fáze, mohli už byť účastní na takejto podpore. Samozrejme, nič nekončí, stále vieme so zastupiteľstvom hovoriť o ďalších projektoch,“ avizovala primátorka.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá