Mesto Bratislava zaslalo Lesom SR návrh na posilnenie rekreačnej funkcie lesov

Mesto Bratislava zaslalo Lesom SR návrh na posilnenie rekreačnej funkcie lesov

Bratislava zaslala vedeniu štátneho podniku Lesy SR komplexný návrh na zmenu režimu hospodárenia v lesoch v okolí hlavného mesta. Magistrát chce významne posilniť ich rekreačnú a prírodno-ochrannú funkciu. Pre TASR to uviedol hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Analýza navrhuje sedem alternatív, a to bežný manažment podľa aktuálneho Plánu starostlivosti o les (priorizácia produkčnej funkcie), hospodárenie zamerané na rozvrstvenie štruktúry lesa založené na pozitívnom výbere, zjemnené hospodárenie pri obmedzení predpísanej ťažby na 66 percent, zjemnené hospodárenie pri obmedzení predpísanej ťažby na 33 percent, pasívny manažment, orientácia na ochranu pôdy a orientácia na ochranu vody. Lesy SR upozornili, že obmedzenie ťažby bude potrebné finančne kompenzovať. Podobný model funguje v Bratislave aj v prípade mestských lesov.

Aktivisti z Iniciatívy Naše Karpaty reagovali, že štátny podnik Lesy SR musí byť schopný nájsť sám rezervy, ktorými výpadok príjmov z ťažby dreva v lesoch v okolí Bratislavy nahradí. Tieto lesy patria medzi najnavštevovanejšie na Slovensku a majú obrovský potenciál na podporu rekreácie v súlade s ochranou prírody, uviedli aktivisti. (tasr)

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá