Mesto Košice je členom Únie miest Slovenska

Mesto Košice je členom Únie miest Slovenska

Košice sa stali členom Únie miest Slovenska (ÚMS). Mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom júnovom zasadnutí schválilo vstup do tohto záujmového združenia právnických osôb, ÚMS následne žiadosti o prijatie za člena vyhovela.

„Mesto Košice podalo žiadosť o prijatie za člena Únie miest Slovenska v piatok 21. júna na slávnostnom sneme v Bratislave. V rovnaký deň bolo potvrdené naše členstvo v ÚMS,“ uviedol pre TASR viceprimátor Marcel Gibóda.

Mesto chce prostredníctvom ÚMS participovať na posilnení významu miest ako centier regiónov, presadzovaní finančnej, inštitucionálnej a daňovej suverenity miest a obhajobe práv záujmov miest vo vzťahu k zákonodarnej a výkonnej štátnej moci.

O vstupe do ÚMS hovorili aj primátori krajských miest na májovom zasadnutí Združenia K8 v Košiciach. Niektorí z nich vtedy deklarovali, že poslancom MsZ predložia návrh na vstup do ÚMS. Po Bratislave, Trnave a Prešove sú členmi okrem Košíc už aj Trenčín, Nitra a Banská Bystrica. Žilina by mala podať prihlášku v septembri.

Ako sa predtým vyjadrili predstavitelia ÚMS, záujem miest o vstup do únie vítajú a počet členov by mal stúpnuť na 40, ÚMS by tak mala zastupovať približne 1,8 až 1,9 milióna občanov SR žijúcich v mestách.

Košice sú aktuálne aj členmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). „Nikto netvrdí, že ZMOS nesvieti a nejde mu plyn alebo že nepracuje. Dôvod, prečo K8 vstupuje do ÚMS, je ten, že pociťuje potrebu, aby sa problémy, ktoré majú tieto veľké krajské mestá a iné väčšie mestá, tlačili tak, ako sa možno netlačili zo strany ZMOS, kde sa bral možno väčší ohľad aj na menšie samosprávy,“ povedal Gibóda počas rokovania MsZ.

Za tento rok mesto nebude platiť žiadne členské. Od roku 2020 bude ročne na úrovni približne 31.000 eur. „V septembri bude na MsZ predložený materiál na rokovanie, kde bude vyhodnocovanie členstva mesta Košice v rôznych organizáciách. V rámci tohto si môžeme povedať, či zostaneme v jednej alebo aj v druhej, alebo si povieme, že ZMOS už nie,“ uviedol vtedy viceprimátor.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá