Miera nezamestnanosti na Slovensku v júli zostala pod hranicou päť percent

Miera nezamestnanosti na Slovensku v júli zostala pod hranicou päť percent

Vývoj na trhu práce tak podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera nepotvrdzuje signály o tom, že nastáva kríza.Miera nezamestnanosti na Slovensku v júli zostala pod hranicou päť percent“ rozšírená v treťom odseku o ďalšie informácie z tlačovej besedy

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu júla tohto roka zostala na júnovej úrovni 4,97 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti v siedmom mesiaci tohto roka nižšia o 0,50 percentuálneho bodu. Na utorkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Úrady práce evidovali na konci júla 136 973 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s júnom ide o nárast o 347 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 13 295 osôb.

„Na trhu práce sa nepremietli väčšie negatíva z hľadiska počtu evidovaných nezamestnaných,“ povedal na tlačovej besede minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Júl tohto roka je podľa neho z hľadiska nezamestnanosti úplne porovnateľný s júlom 2018 a júlom 2017. Vývoj na trhu práce tak podľa neho nepotvrdzuje signály o tom, že nastáva kríza. „Potvrdzujem, že ekonomický vrchol bol dosiahnutý vlani, ale prognóza krízových rokov sa nedá definovať na Slovensku, že by nastávala,“ povedal. Jeho cieľom do konca tohto roka je udržanie súčasnej miery evidovanej nezamestnanosti. Upozornil na to, že minulý mesiac z evidencie nezamestnaných odišlo 743 dlhodobo evidovaných nezamestnaných. „Tieto čísla sú stále veľmi dobré, pozitívne,“ dodal minister práce.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 6,07 %. Medzimesačne to znamenalo nárast o 0,03 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 0,53 percentuálneho bodu. Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci júla tohto roka 167 357 osôb. Medzimesačne to bol nárast o 1 345 osôb, v porovnaní s júlom vlaňajška je to menej o 13 965 ľudí.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá