Mnohé prevádzky čakajú celozávodné dovolenky

Mnohé prevádzky čakajú celozávodné dovolenky

Podobne ako po iné roky aj toto leto využijú mnohé koncerny horúce mesiace na celozávodné dovolenky. Pre TASR to  uviedla hovorkyňa Asociácie priemyselných zväzov (APZ) Silvia Šeptáková. Pokiaľ príde vlna horúčav, zamestnávatelia sa môžu rozhodnúť aj pre skrátenie či upravenie pracovnej doby. Celozávodné dovolenky sú typické najmä pre väčšie priemyselné firmy.

„Počas nich sa v prevádzkach vykonáva údržba, čistenie, oprava či montovanie nových liniek a strojov,“ priblížila Špetáková pre TASR. So zapojením študentov a absolventov do práce je to rôzne. „Tí aktívnejší môžu pracovať hneď po úspešnom zvládnutí záverečných skúšok. Kto však ešte nechce pracovať, môže si počas prázdnin zachovať štatút študenta a začať až po nich,“ konštatovala.

Celozávodná dovolenka je, samozrejme, možná iba pokiaľ to systém dovoľuje. Charakteristická je tiež najmä pre výrobný sektor. Napríklad v chemickom či energetickom sektore, sa celozávodná dovolenka nečerpá, dovolenku si zamestnanci čerpajú po dohode so zamestnávateľom postupne podľa prevádzkových možností.

 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá