Na skrátený pracovný úväzok pracuje len 5 % Slovákov

Na skrátený pracovný úväzok pracuje len 5 % Slovákov

V porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie ide o najnižší podiel v rámci pracujúcej populácie. Počet pracujúcich Slovákov na skrátený pracovný úväzok sa pritom stále znižuje. Dôvodom je v prípade Slovenska menej pružný Zákonník práce ale aj dobrý ekonomický rast, ktorý umožňuje firmám uprednostňovať zamestnanie na plný úväzok.

Počas krízových rokov bolo takto zamestnaných viac Slovákov. Dnes majú firmy problém nájsť kvalifikovaných pracovníkov na plný úväzok, uvádza analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

Skrátený pracovný úväzok je napríklad v západnej Európe veľmi obľúbenou formou flexibilných pracovných pomerov. „V zahraničí je to vhodná forma pre viaceré znevýhodnené skupiny na trhu práce, najmä pre matky malých detí alebo ľudí starajúcich sa o príbuzných, ktorí sú odkázaní na opateru. Problém je v prípade Slovenska aj v legislatíve. Nemáme tak pružný pracovný trh ako napríklad Holandsko, kde takto pracuje až 47 % ľudí,“ doplnila Buchláková.

Vysoký podiel pracujúcich na čiastočný pracovný úväzok majú aj v susednom Rakúsku (28 %) či Nemecku (27 %). Najnižší podiel je práve na Slovensku a Chorvátsku (obe 5 %), Maďarsku (4 %) a Bulharsku (2%).  Nad priemerom únie v počte pracovníkov na čiastočný pracovný úväzok je aj Belgicko (24%), Veľká Británia (23 %) či Švédsko a Dánsko (obe 21 %).

Zdroj: TS Slovenská sporiteľňa

 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá