Na Slovensku pribúdajú nové firmy

Na Slovensku pribúdajú nové firmy

Od začiatku roka bolo na Slovensku zaregistrovaných 5726 nových firiem. Podľa analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode bol prvý kvartál roka 2019 na počet novovzniknutých firiem bohatší ako prvé tri mesiace minulého roka. Informuje o tom TASR.

„Ekonomike sa stále darí, počet novovzniknutých firiem ešte porastie. Za prvé tri mesiace roka 2018 podnikatelia na Slovensku založili o 53 podnikov menej ako za prvý štvrťrok tohto roka. To, že sa Slovenskej ekonomike stále dobre darí, potvrdzujú čísla z medziročných porovnaní. Aj keď sme v prvých mesiacoch minulého roka zaznamenali pomalší štart pri vzniku nových firiem, podnikatelia tieto straty do konca roka 2018 dohnali. Predpokladáme, že počas tohto roka podnikatelia založia viac spoločností ako vlani a priblížia sa k výsledkom z roka 2017, keď sme zaznamenali rekord v počte novovzniknutých firiem,“ hovorí Petra Štěpánová, analytička spoločnosti.

Tempo zakladania nových firiem v tomto roku je vyššie, ako to bolo na Slovensku v rovnakom období pred rokom. Podľa analýzy podnikatelia založili minulý rok dovedna 19.927 firiem. Z novozaložených firiem v 1. štvrťroku 2019 bolo 5687 spoločností s ručením obmedzeným a 39 akciových spoločností. Čo sa počtu zaniknutých firiem týka, podnikatelia za prvé tri mesiace zatvorili spolu 999 firiem, z toho 948 spoločností s ručením obmedzeným a 51 akciových spoločností.

Na Slovensku v súčasnosti pôsobí dovedna 277.561 firiem, z toho 270.102 spoločností s ručením obmedzeným a 7459 akciových spoločností. Najviac nových firiem vzniklo v Bratislavskom kraji (1491) a najmenej v Trnavskom kraji (304).

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá