Noví učitelia začnú školský rok so skokovým zvýšením nástupného platu

Noví učitelia začnú školský rok so skokovým zvýšením nástupného platu

Od nového školského roka čaká začínajúcich učiteľov výrazné zvýšenie miezd. Rezort školstva je takpovediac víťazom mzdových „pretekov“ v teraz končiacom sa volebnom období. Konštatovala to v piatok v Banskej Bystrici ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová.

Podarilo sa nám docieliť takmer desaťpercentný nárast nástupných platov všetkých začínajúcich pedagógov. V regionálnom školstve – materské, základné a stredné školy je to 9,5-percentné zvýšenie a vo vysokom školstve 8,7 percenta,“ zdôraznila Lubyová.

Podľa Lubyovej nástupný plat nového učiteľa, ktorý strávil v škole minimálne šesť mesiacov, tak po 1. januári 2020 môže dosiahnuť v hrubom 1001 eur.

V prípade začínajúcich učiteľov MŠ sa ich plat z úrovne 475 eur v roku 2015 dostane po 1. januári budúceho roka a po adaptačnom vzdelávaní takmer na dvojnásobok, 819 eur.

Ako dodala ministerka, za viac než tri roky mali zamestnanci v školstve, či už pedagogickí alebo nepedagogickí štyri valorizácie platu. Jej snahou je vytlačiť ho ešte vyššie. Pripomenula tiež zachovanie kreditových príplatkov za celoživotné vzdelávanie a zvyšovanie si svojej kvalifikácie, ktoré sú do výšky 12 percent. (tasr)

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá