Obchodný deficit USA v júni mierne klesol

Obchodný deficit USA v júni mierne klesol

Obchodný deficit USA zaznamenal v júni pokles, avšak iba minimálny. Výsledky tak sklamali analytikov, ktorí počítali s výraznejším znížením obchodného schodku.

Americké ministerstvo obchodu v piatok informovalo, že obchodný deficit dosiahol v júni 55,2 miliardy USD (50,01 miliardy eur). To znamená len drobnú zmenu oproti výsledkom za máj, keď schodok v obchode predstavoval 55,3 miliardy USD. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali, že schodok klesne na 54,6 miliardy USD, pričom vychádzali z pôvodne udávanej májovej hodnoty na úrovni 55,5 miliardy USD.

Politicky citlivý schodok USA v obchode s Čínou dosiahol v júni 30 miliárd USD. Zaznamenal tak pokles, avšak iba mierny, o 0,8 %. Výraznejší pokles schodku evidovali USA v obchode s Európskou úniou, keď deficit klesol o 5,9 % na 15,9 miliardy USD.

Naopak, zvýšil sa schodok v obchode s Mexikom. Dosiahol 9,2 miliardy USD, čo bola najvyššia mesačná hodnota za 10,5 roka. USA síce dovoz z Mexika znížili, vývoz do tejto krajiny však klesol ešte výraznejšie.

 

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá