Recesia by svetovej ekonomike najbližších 12 mesiacov hroziť nemala

Recesia by svetovej ekonomike najbližších 12 mesiacov hroziť nemala

Svetová ekonomika by v najbližších 12 mesiacoch nemala skĺznuť do recesie. Aspoň to v súčasnosti nič nenaznačuje. Uviedol to šéf investičnej spoločnosti BlackRock Larry Fink. Píše o tom TASR.

„Nezaznamenávam žiadne signály poukazujúce na globálnu recesiu v nasledujúcich 12 mesiacoch,“ uviedol šéf najväčšej investičnej spoločnosti sveta v rozhovore pre sobotňajšie vydanie (20. 4.) nemeckého ekonomického denníka Handelsblatt.

„Budeme prechádzať fázou, v ktorej sa situácia nevyvíja práve najlepšie, ale ani príliš zle,“ povedal Fink v súvislosti s najbližším obdobím. Zároveň však dodal, že globálna ekonomika „sa nachádza v neskorej fáze dlhodobého rastového cyklu“.

Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil odhad rastu svetovej ekonomiky v tomto roku a dodal, že tempo rastu sa v prípade nedoriešenia obchodných sporov a odchodu Británie z Európskej únie bez dohody môže následne spomaliť ešte viac. Fond v tomto roku očakáva rast svetovej ekonomiky na úrovni 3,3 %. Ešte v januári ale počítal s rastom o 3,5 %.

V roku 2020 by sa tempo rastu malo zrýchliť na 3,6 %, ale len v prípade, že sa vyriešia niektoré problémy ako obchodná vojna medzi Čínou a USA. V opačnom prípade hrozí zvýšenie neistoty v oblasti obchodnej politiky, zhoršenie nálad na trhu a ďalšie spomalenie svetového hospodárskeho rastu.

MMF dodal, že niektoré veľké ekonomiky ako Čína a Nemecko by mohli prijať určité krátkodobé opatrenia na podporu rastu. Nemecký minister financií Olaf Scholz však v týchto dňoch vylúčil možnosť riešenia slabého rastu prostredníctvom nového dlhu. Ako povedal, zníženie daňového zaťaženia, vyššie investície a stabilný pracovný trh by mali nemeckej ekonomike zaistiť dostatočný rast.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá