Rekreačné poukazy výjdu draho aj kraje. Nitre odčerpajú z rozpočtu 520-tisíc eur

Rekreačné poukazy výjdu draho aj kraje. Nitre odčerpajú z rozpočtu 520-tisíc eur

O situácii informovala Nitra, ktorej preplácanie poukazov odčerpá z rozpočtu viac ako 520-tisíc eur. Hoci je mesto vo finančne dobrej kondícii a nebude mať problém rekreačné poukazy preplatiť, zákon považuje za diskriminančný. Preto zvažuje preplácať poukazy všetkým zamestnancom krajských inštitúcií a škôl.

Rozhodli nediskriminovať

Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) zvažujú, že budú preplácať rekreačné poukazy všetkým zamestnancom krajských inštitúcií a škôl. Chcú tak zmierniť dôsledky zákona, podľa ktorého má povinnosť poskytovať príspevky na rekreáciu iba zamestnávateľ, ktorý má 50 a viac zamestnancov. Podľa väčšiny poslancov je takto nastavený zákon diskriminačný.

Už na májovom rokovaní krajského zastupiteľstva poslanci zdôrazňovali, že nie je možné niekoho diskriminovať a nepriznať mu sociálny príspevok iba preto, že pracuje v menšom kolektíve. Úrad NSK na júnovom zasadnutí zastupiteľstva vyčíslil, že aplikácia zákona v praxi, aj s doplatením príspevkov na rekreáciu pre pracovníkov v menších inštitúciách, odčerpá z rozpočtu kraja viac ako 520.000 eur.

Zákon je mimo realitu

Po vyčíslení nákladov bude na poslancoch, či napokon vyčlenenie príslušnej sumy z rozpočtu aj schvália. Najskôr by tak mohli spraviť na najbližšom zasadnutí, ktoré je naplánované na 19. augusta. Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu je kraj v dobrej finančnej kondícii a nebude mať problém preplatiť rekreačné poukazy pre všetkých svojich zamestnancov. „Ja sa ale čudujem, že takýto zákon bol vôbec prijatý. Pôsobí veľmi diskriminačne voči zamestnancom, keď niektorí majú nárok na príspevok, a iní nie, a to len preto, že pracujú v menšej firme,“ skonštatoval Belica.

Podľa jeho slov zákon o preplácaní príspevkov na rekreáciu poukazuje aj na iný vážny problém. „Mňa vyrušuje hlavne to, že v parlamente sa prijímajú zákony, ktoré vôbec nereflektujú realitu a to, aké budú mať dopady na kraje, alebo mestá a obce. Veď pri každom zákone, ktorý sa prijíma, sa hodnotí aj jeho dopad na rozpočet krajiny. A na rozpočty samospráv zákony nemajú dopad? Samozrejme, že majú! Je to veľký problém. Pretože keď sa budú iba prijímať zákony a nebude sa skúmať aké dopady majú na reálny život, tak to môže spôsobiť veľké nepríjemnosti,“ zdôraznil Belica.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá