Slováci si robia pred štátnymi sviatkami zásoby. Nakupovanie za hranicami ich už neláka

Ako uvádza analýza Slovenskej sporiteľne, Slováci pred štátnymi sviatkami nakupujú radšej do zásoby. Zvýšený dopyt je najmä po potravinách. Nakupovanie v pohraničných oblastiach počas sviatkov Slovákov už neláka tak, ako to bolo pred prvým zavretím obchodov cez sviatky. Obchody počas štátnych sviatkov sú na Slovensku zavreté od júna 2017.

„Napríklad vlani deň pred štátnym sviatkom Sv. Cyrila a Metoda, ktorý pripadá na 5. júla, zaplatili naši klienti v slovenských potravinách a supermarketoch kartami takmer 176-tisíckrát a priemerná hodnota nákupu bola 20 eur. Týždeň predtým v rovnaký deň urobili klienti len okolo 143- tisíc transakcií,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne. Deň pred sviatkom minuli Slováci 4. júla viac ako 3,5 milióna eur, týždeň pred sviatkom to bolo o približne 730-tisíc eur menej.

Najvýraznejší nárast tržieb bol kvôli druhému septembrovému sviatku. Slováci minuli v piatok 14. septembra v potravinách a supermarketoch  4,6 milióna eur, čo bolo o 86 percent viac ako týždeň predtým. Výrazné nárasty v počte a objeme transakcií, od 26 do 86 percent, sú citeľné naprieč všetkými štátnymi sviatkami. Výnimkou sú Vianoce, nakoľko Slováci nakupujú pred týmito sviatkami viac dní dopredu, najviac minuli 22. decembra. 

zdroj: SLSP

Do zahraničia chodia Slováci nakupovať tradične pred Veľkou nocou, ktorá porazila v tomto prípade aj vianočné sviatky. „Najvyššie priemerné nákupy pred veľkonočnými sviatkami boli v Poľsku, kam chodíme nakupovať predovšetkým potraviny, drogistický tovar a oblečenie. Za jeden nákup dáme v priemere 45 eur,“ doplnila Buchláková.

Slováci, ktorí žijú v blízkosti rakúskych hraníc sa takisto vybrali aj tento rok pred Veľkou nocou k susedom na nákupy. Išlo o najvyšší objem peňazí minutých na nákupy v zahraničí spomedzi našich susedných krajín. Deň pred Veľkým piatkom Slováci v Rakúsku minuli viac ako 63- tisíc eur a urobili vyše 1 700 transakcií.

Rekordný je aj počet transakcií realizovaných pred Veľkou nocou u nás. Slováci si na Veľkú noc poriadne doprajú. Nakupujú do zásoby predovšetkým potraviny, tento rok minuli deň pred Veľkým piatkom vyše 6 miliónov eur a urobili 237-tisíc transakcií.

 

zdroj: SLSP

 

Minuloročné sviatky boli spomedzi okolitých krajín v rámci cezhraničného nakupovania žatvou pre českých a rakúskych obchodníkov. Slováci tam dva dni pred Vianocami minuli dokopy 43-tisíc eur, v susednom Rakúsku to bolo až 50-tisíc eur. Tu sa do veľkej miery podpisuje vplyv rakúskych vianočných trhov, ktoré sú u Slovákov veľmi obľúbené. 

Rekord držia aj tohtoročné májové sviatky. V Deň víťazstva nad fašizmom išli Slováci nakupovať vo veľkom do Rakúska, pričom tam minuli za jeden deň 61-tisíc eur a urobili takmer 2-tisíc transakcií. Deň pred sviatkom sa tam takisto vybralo veľa Slovákov, a tržby boli rekordné, až vo výške 315- tisíc eur. Rovnako tak lepšie tržby ako v iné sviatky zaznamenali maďarskí obchodníci, ktorí od Slovákov v deň sviatku zinkasovali viac ako 116- tisíc eur. 

Zákaz predaja počas sviatkov na Slovensku vyháňajú Slovákov za hranice, ale nie v takej miere, ako sa očakávalo. Z našich údajov vyplýva, že Slováci sa skôr predzásobia, akoby mali cestovať za cezhraničnými nákupmi,“ doplnila Buchláková. 

Počas sviatkov v menšej miere Slováci nakupujú u lokálnych obchodníkov potraviny, drogériu a nákupy realizujú aj na čerpacích staniciach. V susedných krajinách nakupujú tesne pred sviatkami ale aj počas nich okrem potravín, oblečenia a drogérie aj záhradnícke či športové potreby. 

Zdroj: TS

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá