Slovenskí vedci si myslia, že ich práca nie je docenená

Slovenskí vedci si myslia, že ich práca nie je docenená

Vedcov na Slovensku trápi ich nedocenenie a prehliadanie významu vedy. Vyplýva to z prieskumu medzi vedcami z Bratislavy a Košíc, ktorý zrealizovala agentúra 2muse. Informuje o tom TASR.

Vedci sa vo svojich vyjadreniach dotkli aj vedeckej politiky, ktorej podľa nich chýba jasná vízia. Vedu a výskum považujú za ľudsky a finančne poddimenzované.

„Smerovanie slovenskej vedy určujú predovšetkým zanietení jednotlivci a progresívne vedecké tímy, ktoré sa vyformovali na niektorých univerzitných a výskumných pracoviskách, veľakrát ako súčasť medzinárodných tímov. V nich a v mladej generácii vedcov vidia ich kolegovia najväčší potenciál pre rozvoj,“ vyplýva z prieskumu.

Aj napriek viacerým prekážkam, ktorým musia vedci na Slovensku čeliť, „voľbu vedeckého povolania neľutujú a vybrali by si ho znovu. Ich hnacou silou je ich zvedavosť a záujem v danej oblasti vedy, ktorej sa venujú,“ uvádza sa v prieskume.

Vo vnímaní svojho povolania verejnosťou však vedci vidia už aj náznaky zlepšovania. Pomáhajú tomu najmä mladí ľudia. „Občas sa stane, že niekto povie, to sú vedci, počúvajme, čo hovoria,“ poznamenal jeden z vedcov, ktorý sa na prieskume zúčastnil.

Prieskum sa realizoval vo februári. Na dvoch fokusových skupinách sa v Bratislave a Košiciach zúčastnilo 14 vedeckých pracovníkov, ktorí pôsobia na Slovensku aj v zahraničí. Prieskum je súčasťou nového ocenenia vedcov Eset Science Award. Jeho cieľom je podporiť vedu a výskum na Slovensku, predstaviť výnimočné osobnosti slovenskej vedy a ukazovať spoločenské vzory z vedeckého prostredia.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá